Salut

Referent benestar emocional

Unes 25.000 persones han participat en les accions comunitàries i grupals dels referents de benestar emocional, durant el seu primer any de desplegament

query_builder   10 octubre 2022 08:00

event_note Nota de premsa

Unes 25.000 persones han participat en les accions comunitàries i grupals dels referents de benestar emocional, durant el seu primer any de desplegament

  1. Ja s’han incorporat 352 referents als equips d’atenció primària i comunitària del territori
  2. El programa per l’abordatge comunitari del benestar emocional des dels equips d’atenció primària es va presentar fa un any per millorar la promoció i prevenció del benestar emocional a la comunitat


El Departament de Salut va presentar fa un any el programa de benestar emocional i salut comunitària, on s’incorporaven nous perfils de professionals per reforçar els equips de l’atenció primària. Durant aquest període, els referents de benestar emocional han impulsat i reforçat diferents accions grupals i comunitàries on 25.000 persones hi han participat. Durant aquest any, ja s’han incorporat 352 professionals als equips de l’atenció primària de tot el territori.

De totes les accions desenvolupades del programa de benestar emocional i salut comunitària, el 55% s’han realitzat amb altres agents comunitaris, fet que reforça el treball conjunt amb altres sectors del benestar i actius. Tot això, amb l’objectiu d’empoderar i reforçar el seu paper salutogènic.

En les actuacions dirigides a la població general, prioritzant les persones en situació de vulnerabilitat, principalment s’ha tractat el benestar i la gestió emocional, la gestió de l’estrès, l’ansietat i la depressió i el dol per l’impacte de la COVID. També s’han fet accions amb cuidadores per treballar l’autoestima, la higiene o la son. I s’ha fet un acompanyament emocional, també, als refugiats ucraïnesos que han vingut a Catalunya.

En l’àmbit més específic i adreçat a la gent gran, els referents han fet accions relacionades en la gestió emocional de la soledat no volguda, el dol o l’estimulació cognitiva. També s’han fet activitats i accions dirigides als professionals sanitaris per gestionar l’estrès, l’acompanyament del dol o la formació continuada en la comunicació assertiva i en la resolució de problemes.

Durant aquest any, s’ha comprovat que el Programa de benestar emocional ha estat una palanca i un facilitador per activar, de nou, la salut comunitària a l’atenció primària, des d’on s’han liderat el 72% de les activitats comunitàries. De fet, el programa va néixer a petició dels mateixos professionals, i aquest els ha fet més proactius i els ha permès desplaçar-se i actuar allà on més se’ls ha necessitat, a la comunitat.

La figura del referent de benestar emocional comunitari

El referent de benestar emocional és un professional sanitari, una nova figura que forma part dels equips d’atenció primària i comunitària per reforçar les tasques de promoció i prevenció de la salut emocional. La seva feina a més permet detectar factors de risc psicosocials o de situacions de risc elevat que puguin portar a un patiment mental entre aquells col·lectius de la població que més ho necessiten, i també reforça la coordinació i el treball conjunt entre els equips d’atenció primària i els centres de salut mental.

Aquest nou perfil professional ha treballat, des del primer dia, ha reforçat el treball en xarxa dels equips d’atenció primària, amb els centres educatius, els centres cívics, o equipaments comunitaris per fer un abordatge més directe en la comunitat.

És per això que han participat del Programa Salut i Escola, fent xerrades sobre hàbits i relacions saludables i el Programa de Salut Comunitària dels EAP, amb intervencions a centres educatius, casals de joves i de gent gran o residències. També s’han incorporat a les activitats que es fan des dels CAP, com ara l’acompanyament o pacient expert, i han participat estretament amb els professionals de salut pública, ens locals, institucions i altres agents de salut en els espais de coordinació de salut comunitària.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia