Bombers

Acte d'inauguració exposició `Bombers 40 anys¿  a  Vic

L'exposició 'Bombers 40 anys' obre portes al Centre Cívic Joan Triadú de Vic

query_builder   10 octubre 2022 19:21

event_note Nota de premsa

L'exposició 'Bombers 40 anys' obre portes al Centre Cívic Joan Triadú de Vic

  1. La mostra itinerant es podrà visitar fins al pròxim 5 de gener
  2. L’han organitzada 14 membres de la Direcció General, que dediquen el seu temps lliure a la recuperació, conservació i divulgació del material històric dels Bombers de la Generalitat


L’exposició ‘Bombers 40 anys’ ha obert portes oficialment aquesta tarda a Vic. La mostra, que repassa les quatre dècades d’història de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), es podrà visitar fins al pròxim dia 5 de gener al nou Centre Cívic Joan Triadú (c/ Arquebisbe Alemany, 5). Així mateix, l’exposició ha inaugurat el nou centre cívic Joan Triadú de Vic. L’acte d’inauguració, fet aquesta mateixa tarda, ha comptat amb la participació del cap de la Regió d’Emergències Centre, Santi Lleonart; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Bet Piella; el cap del Parc de Bombers de Vic, PereAlsina, i el bomber de Vic i historiador del Cos, Pius Dòniga, que també és membre de la comissió organitzadora de la mostra.

En el transcurs de l’acte, la regidora de Cultura de Vic, Bet Piella, ha destacat que la mostra dels Bombers inaugura oficialment el nou centre cívic Joan Triadú, “un espai fantàstic i molt polivalent, destinat a acollir exposicions diverses i tallers. Aquesta, en concret, ens ajudarà a donar a conèixer a la resta de la ciutat el nou centre”. Per la seva banda, el cap de la Regió d’Emergències Centre, Santi Lleonart, ha remarcat que la mostra “és petita però ens permet fer-nos una idea de l’evolució del Cos de Bombers en aquests darrers 40 anys”.Lleonart ha explicat també que “estem lluitant perquè aquesta exposició deixi de ser itinerant, ja que treballem en el futur museu dels Bombers, que serà un espai de trobada i de divulgació sobre seguretat, medi ambient i canvi climàtic.” El cap del Parc de Bombers de Vic, Pere Alsina, ha donat importància al fet que l’exposició s’obri per acollir visites organitzades de les escoles de la ciutat: “Perquè la gent senti pròxim el Cos de Bombers, aquestes activitats són imprescindibles”, ha conclòs.

L’exposició ha estat comissionada pel Grup 14x40 iexplica els orígens de la DGPEIS, creada pel Decret 93/1980 de 27 de juny; el seu funcionament actual i els reptes de futur, especificats en el Pla Estratègic 2025. Nou maniquins reforcen el discurs historiogràfic, mostrant els 4 uniformes d’intervenció que han tingut els Bombers de la Generalitat des del 1980, i els dels grups operatius del Cos (GRAF, GRAE i els Equips de Prevenció Activa Forestal), el personal tècnic operador de control i els auxiliars d’ofici forestal. Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic i de l’Arxiu Municipal d’Història, i encetant l’itinerari de la mostra, s’ha instal·lat una secció zero, en què s’explica la història i s’exposa material històric dels bombers de Vic, creats el 1858.

El treball històric als Bombers de la Generalitat

El grup 14x40 l’integra personal de la DGPEIS que, a banda de la seva feina rutinària, dedica part del seu temps a la conservació i la divulgació del patrimoni històric dels Bombers de la Generalitat: vehicles, eines, documentació escrita, material fotogràfic i memòria oral de les persones que són part essencial d’aquestes quatre dècades.

En la comissió hi ha bombers en actiu i jubilats i personal de diferents serveis administratius de la DGPEIS. Entre totes aquestes persones hi ha historiadors professionals, especialitzats en l’àmbit dels bombers, documentalistes i tècnics de l’Associació de Restauradors de Vehicles Antics de Bombers, amb seu al Parc de Manresa. Els membres del Grup ja han organitzat exposicions històriques sobre els bombers en altres punts de Catalunya, també a Vic, i han publicat diversos llibres monogràfics.

L’exposició ‘Bombers 40 anys’ ha estat produïda per Molècula SL. i la itinerància, des de que es va inaugurar el passat mes de desembre a Puigcerdà, ha estat possible gràcies a la col·laboració del personal de la Regió d’Emergències Centre i de bomberes i bombers de les ciutats que l’han acollida fins a l’actualitat.

Bombers 40 anys’ arriba a Vic després de passar per Puigcerdà (Arxiu Comarcal de la Cerdanya), Berga (Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet) i Manresa (Museu de la Tècnica –Parc de la Sèquia). En aquesta última parada, la mostra va ser visitada per 1.115 persones, una xifra molt alta tenint en compte que l’estada a la capital del Bages va coincidir amb els mesos de juliol i agost.

Després de Vic, l’exposició farà parada al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica, a Terrassa. Actualment s’està treballant en la itinerància a altres ciutats i viles del país, com ara Gelida, Lleida, Girona, Figueres i Olot, entre d’altres.

Cerdanyola del Vallès, 10 d’octubre de 2022

19.15 hores

Per a qualsevol aclariment podeu posar-vos en contacte amb l’Àrea d’Informació i Comunicació

93 586 77 20premsa.bombers@gencat.cat

http://interior.gencat.cat/bombers


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia