Cultura

foto

Presentació del 'Diccionari de dansa clàssica'

query_builder   11 octubre 2022 16:00

event_note Nota de premsa

Presentació del 'Diccionari de dansa clàssica'

  1. Està elaborat pel TERMCAT amb la col·laboració de l’Institut del Teatre i de l’Institut Escola Artístic Oriol Martorell


Diccionari Dansa{"name":"2022/10/11/12/31/8ca58522-1e0a-4957-b9c0-90300af8ada9.jpg","author":"TERMCAT","type":"0","location":"0","weight":186856}


Aquest divendres, 14 d’octubre, a les 18.30 hores, es presenta el Diccionari de dansa clàssica, en un acte a l’Institut del Teatre de Barcelona. L’obra, que es presenta en format de llibre i també estarà disponible en línia, s’ha elaborat en col·laboració entre el TERMCAT i professionals de la dansa i de la formació de nous ballarins, especialment vinculats a l’Institut Escola Artístic Oriol Martorell i al Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre.

El Diccionari de dansa clàssica recull 213 termes propis d’aquest àmbit, classificats en sis àrees temàtiques: conceptes generals; posicions i direccions; passos i moviments; salts i girs; treball escènic, i indumentària. Cada fitxa inclou la proposta de denominació en català, els equivalents en altres llengües (castellà, francès i anglès), una definició i, en més de la meitat dels casos, notes explicatives. A més, en una trentena d’entrades (per exemple, en les fitxes de termes com 5a posició, arabesque, retiré o grand jeté), s’inclouen fotografies il·lustratives dels conceptes.

La terminologia de la dansa clàssica procedeix en gran mesura de la llengua francesa, ja que els orígens d’aquest tipus de dansa acadèmica cal situar-los a França al segle XVII. Els passos i posicions de la dansa clàssica estan altament codificats, i la denominació francesa funciona com un codi internacional. També altres termes de l’àmbit, menys codificats (referents, per exemple, a conceptes generals o a la posada en escena), es coneixen en francès. Un dels reptes més importants d’aquest diccionari, doncs, ha estat el tractament dels manlleus del francès, especialment tenint en compte que de vegades presenten vacil·lacions gràfiques o, en alguns contextos, conviuen amb una forma complementària catalana. Per aquest motiu, el Consell Supervisor, l’òrgan encarregat de l’establiment de la terminologia en llengua catalana, ha fixat uns criteris per a donar una solució al màxim de coherent i unificada del conjunt de gal·licismes utilitzats en l’àmbit de la dansa clàssica.

A banda dels termes procedents del francès, la terminologia de la dansa clàssica també disposa d’un vocabulari de base utilitzat en català que fins ara tampoc no es recollia de manera general en altres obres terminològiques o lexicogràfiques, sovint compartit amb altres disciplines de dansa (cama de treball, cama de suport, cos de ball, diagonal, evolució, marcar, repertori, repetidor | repetidora, variació, etc.). Un altre dels reptes del diccionari, doncs, ha estat la detecció d’aquests termes i l’establiment de la seva definició, amb l’objectiu de prestigiar el vocabulari de la dansa en general i oferir una eina de consulta útil a ballarins en formació, professionals o altres persones interessades en la dansa clàssica.

L'acte de presentació inclourà les intervencions del secretari general de Política Lingüística, F. Xavier Vila; la directora de l'Institut Escola Artístic Oriol Martorell, Montserrat Guri; i de la directora del Conservatori Professional de Dansa de l'Institut del Teatre, Mariana Giustina. En representació de l’equip d’especialistes del Diccionari intervindran Xavier Bagà; Laura Mas, de l’Institut del Teatre, i Victòria Buil, de l’Institut Escola Oriol Martorell. I en representació del TERMCAT, Jordi Bover, director, i Marta Sabater, coordinadora de l’obra.

La presentació es complementarà amb una actuació d’alumnes de 4t curs de Dansa Clàssica del Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre, amb la coreografia feta expressament per a l’acte A d’Arabesc, una presentació dels principals elements del codi de la dansa clàssica, amb música de R. Schumann (extractes dels Estudis simfònics).

Si voleu assistir a l’acte de presentació, empleneu aquest formulari.

El Departament de Cultura sosté l’activitat del TERMCAT en el marc de la seva línia de treball vinculada a la promoció de la llengua catalana. El Diccionari de dansa clàssica és una concreció d’aquest suport, en un àmbit en què, fins ara, no hi havia un material que precisés els termes i les definicions més adequades, i s’inscriu també en el suport del Departament a totes les actuacions que s’encaminen a fer més accessible la cultura a tots els ciutadans.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia