Igualtat i Feminismes

Tània Verge i Laura Pérez durant la presentació de l'Acord Marc 2022-2025.

Generalitat i Ajuntament de Barcelona signen un acord per lluitar contra les violències masclistes

query_builder   13 octubre 2022 12:39

event_note Nota de premsa

Generalitat i Ajuntament de Barcelona signen un acord per lluitar contra les violències masclistes

  1. El Departament d’Igualtat i Feminismes i el consistori de la capital catalana estableixen un marc bilateral de cooperació i finançament per als propers quatre anys.
  2. El pressupost inclou una partida de 2 M€ per a la posada en marxa d’una nova unitat especialitzada en l’atenció a les violències sexuals, i 2,7 M€ més per l’acompanyament i acollida de les dones, i les seves filles i fills, que es trobin en situacions d’emergència derivades de violències masclistes.
Tània Verge i Laura Pérez durant la presentació de l'Acord Marc 2022-2025.{"name":"2022/10/13/18/48/65d50d52-fac0-4cc1-91b3-fc44a2506d1c.png","author":"Conselleria d'Igualtat i Feminismes.","type":"0","location":"0","weight":406387}


La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, i la tinenta de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez Castaño, han presentat aquest dijous l’Acord Marc 2022-2025 de col·laboració institucional i finançament per al desplegament de polítiques d’atenció a les dones, de promoció de la igualtat, d’acollida de persones migrades i refugiades, i per a l’erradicació de les violències masclistes i totes les discriminacions. Es tracta d’un pacte que reconeix el caràcter singular de la ciutat de Barcelona i l’efecte de la seva capitalitat en els serveis d’atenció a les persones.

L'Acord preveu una dotació pressupostària total d’11.040.440 euros per al període 2022-2025. D’aquest import, es destinaran 4.721.200 euros a millorar el sistema d’atenció integral per a situacions de violència masclista. La partida es distribuirà al llarg dels quatre exercicis, amb un mecanisme de finançament flexible que s’adaptarà als temps d’execució de les inversions.

Amb aquest acord comencem a reparar un deute històric de la Generalitat amb la ciutat de Barcelona, molt especialment pel que fa els serveis d’atenció a les dones en situació de violència masclista”, ha afirmat Tània Verge. Per la seva banda, Laura Pérez ha remarcat que aquest acord innovador suposa “posar el focus en la importància de la cooperació institucional per impulsar polítiques feministes i comporta tenir institucions més preparades per donar resposta a les violències masclistes”.

La partida destinada a l’abordatge de les violències masclistes inclou un pressupost de 2 milions d’euros per a la posada en marxa de la nova unitat específica d’atenció a les violències sexuals, en el marc del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) de la ciutat de Barcelona. Aquest nou equipament, que es preveu que entri en funcionament a finals de 2023, oferirà una atenció especialitzada que ha de facilitar els processos de recuperació de les dones que han patit violències sexuals. A més, el nou local –que se situarà a l’Eixample de Barcelona– proporcionarà una atenció integral més propera per a les residents dels districtes de Ciutat Vella, l’Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia. Els 2.721.200 euros restants es destinaran a acompanyar i acollir les dones, i les seves filles i fills, que es trobin en situacions d’emergència derivades de violències masclistes.

Treballant juntes avancem de forma més eficaç en l’erradicació de les violències masclistes que pateixen les dones de la ciutat i, alhora, millorem els mecanismes per a l’intercanvi de coneixements i recursos que ens permetin, a la Generalitat i a l’Ajuntament, fer millors polítiques públiques”, ha explicat la consellera Verge. La tinenta Pérez, per la seva banda, ha apuntat que “amb aquest acord es reforcen encara més els serveis d'atenció a les violències masclistes a Barcelona i suposa un primer pas per una col·laboració àmplia que reforçarà la política feminista i la perspectiva de gènere a Barcelona i a Catalunya”.

Des del passat mes de març, Generalitat i Ajuntament han enfortit els mecanismes de coordinació institucional per a l’abordatge de les violències masclistes. Ara, aquesta aliança es consolida amb l’aposta pel treball conjunt, exemplificada amb el disseny del nou model d’atenció del SARA especialitzat en violències sexuals.

En aquest sentit, avui s’ha celebrat, amb totes dues institucions, la primera comissió de treball sobre el model d’atenció a les violències sexuals de Barcelona; la primera d’un seguit de trobades que serviran per treballar i consensuar el protocol d’actuació, la coordinació interinstitucional, el desplegament de serveis i programació i el seguiment de la inversió com a cofinançament de les infraestructures adequades d’atenció a les agressions sexuals.


6,3 M€ per als serveis i polítiques de migracions, acollida i vida digna compartida

A més dels 4,7 milions d’euros destinats a millorar el sistema d’atenció integral per a situacions de violència masclista, l’Acord Marc 2022-2025 preveu un pressupost de 6.319.240 euros per finançar els serveis i polítiques de migracions, acollida i vida digna compartida. Aquesta última partida s'incrementa 2 milions d'euros respecte de l'anterior període de quatre anys. “Les dues institucions ens comprometem a treballar plegades en les polítiques d’acollida i vida digna compartida, que són un dels pilars del nostre Departament”, ha dit la consellera.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia