- Les xarxes inclouen 13 grups de recerca i estan gestionades per la Fundació Bosch i Gimpera
El Govern ha aprovat avui els contractes programa dels propers dos anys per a la Xarxa de Referència d’R+D+I en Economia i Polítiques Públiques i en Tecnologia dels Aliments, totes dues gestionades per la Fundació Bosch i Gimpera. Les xarxes de referència d’R+D+I volen afavorir la col·laboració entre grups de recerca amb objectius comuns i potenciar la interdisciplinarietat entre grups de diverses institucions.
Els objectius de les xarxes són:
- Dinamitzar, potenciar i promoure a la societat la recerca i la innovació d’alt nivell.
- Identificar àrees de col·laboració amb els sectors econòmics o productius i establir contractes de recerca i innovació, activitats d’assessorament tècnic.
- Assegurar una transferència de resultats de la recerca ràpida i efectiva.
- Realitzar actuacions adreçades a la formació de personal investigador o tècnic altament qualificat, i de formació en tècniques o mètodes d’interès per a les empreses i els organismes públics de recerca.
- Col·laborar amb instituts o grups de recerca estrangers, i participar en xarxes internacionals i en programes d’R+D+I estatals i internacionals.
- Facilitar la mobilitat de personal investigador.
Mitjançant el contracte programa, la Xarxa de Referència d’R+D+I en Economia i Polítiques Públiques rebrà un total de 200.000 euros. Aquesta xarxa, que està formada per 6 grups de recerca, té les següents línies prioritàries de recerca:
- Polítiques socials (salut, educació, medi ambient, dependència i sistemes de seguretat social)
- Economia pública
- Regulació econòmica
- Geografia econòmica i localització industrial
- Demografia empresarial i polítiques industrials
- Capital humà: educació superior i demanda de qualificació
- Economia catalana
D’altra banda, la Xarxa de Referència d’R+D+I en Tecnologia dels Aliments rebrà un total de 600.000 euros. La xarxa està formada per 7 grups de recerca i té les següents línies prioritàries de recerca:
- Post-collita
- Composició, conservació i estabilitat dels aliments
- La indústria càrnica, la indústria làctia i altres indústries alimentàries com la de la fruita, la dels greixos, la del peix, la dels fruits secs, la dels ovoproductes, la de fleca i brioixeria.
- Vins, caves i altres begudes alcohòliques
- Tecnologia i enginyeria dels processos agroalimentaris
- Anàlisi sensorial i proves de consumidors de vi i altres productes alimentaris
Els contractes programa continuen amb la mateixa relació del contracte programa inicial, mantenint els requisits de constitució, els objectius generals i les línies prioritàries de recerca. El primer contracte programa per a la Xarxa en Economia i Polítiques Públiques va ser l’any 2006, i per a la Xarxa en Tecnologia dels Aliments va ser l’any 1995.