Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

La consellera Jordà i la consellera Verge

Més de 150 dones participen en la jornada del Dia Internacional de les Dones Rurals

query_builder   14 octubre 2022 15:11

event_note Nota de premsa

Més de 150 dones participen en la jornada del Dia Internacional de les Dones Rurals

  1. La consellera d’Igualtat i Feminismes i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural han participat en la jornada, que s’ha celebrat a Gandesa
  2. Durant la jornada s’ha presentat el Programa de Dones del Món rural i Marítim de Catalunya 2022-2025 i el projecte “Dones rurals, dones de les Terres de l’Ebre”
La consellera Jordà i la consellera Verge{"name":"2022/10/14/16/05/567bffea-34c0-4ca8-9c2a-72cbde4962a1.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":133067}

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà Roura, han participat aquest divendres a Gandesa en la jornada tècnica organitzada pels dos departaments amb motiu del Dia Internacional de les Dones Rurals. En el decurs d’aquest fòrum, on han assistit més de 150 persones, s’ha presentat el Programa de Dones del Món Rural i Marítim de Catalunya 2022-2025, així com el projecte “Dones rurals, dones de les Terres de l’Ebre”, impulsat per l’Institut Català de les Dones, òrgan adscrit al Departament d’Igualtat i Feminismes.

En la inauguració de l’acte, la consellera Verge ha volgut ressaltar que “la transformació feminista i la transformació verda són indestriables i són pel conjunt del país, i això implica tenir en compte també la diversitat de les dones, incloses les dones del món rural i marítim”. Verge ha destacat que, per fer efectives les transformacions, cal destinar-hi recursos, “que ja hi són, amb els recursos que s’hi posen amb el Programa de dones del món rural i marítim i amb els recursos que hi posem des d’Igualtat i Feminismes, que permeten desplegar els serveis de polítiques d’igualtat a la Catalunya sencera, amb un paper clau dels consells comarcals”.

La consellera ha recordat que, a més de les dues conselleries avui presents, “aquestes transformacions tenen tot el govern darrere; 13 departaments que hi estan compromesos, hi aboquen recursos i que des de la conselleria acompanyem per desplegar les polítiques feministes”. Verge ha acabat reivindicant que “el futur és verd i feminista, sinó no hi ha futur, i necessitem la participació de les dones rurals per fer efectives aquestes transformacions”.

Per tal d’avançar en aquestes transformacions verda i feminista, avui s’ha presentat el projecte ‘Dones Rurals, dones de les Terres de l’Ebre’, que vol recuperar la memòria de les dones que han sigut protagonistes en el món rural, un àmbit molt masculinitzat, visibilitzant i reconeixent les seves experteses i coneixements. La proposta es va iniciar el 2021 a Lleida i enguany arriba a les Terres de l’Ebre. Amb aquesta segona edició del projecte, es pretén difondre les contribucions personals i socials de les dones rurals ebrenques en totes les branques del coneixement i d’activitat nascudes abans de l’any 1947.

El projecte es plasma amb l’edició d’un llibre i d’una exposició itinerant que recull les biografies de 100 dones ebrenques, pertanyents a totes les comarques i municipis de les Terres de l’Ebre i recollides gràcies a la col·laboració d’entitats, ajuntaments i particulars. Aquest projecte, impulsat per l’Institut Català de les Dones -òrgan adscrit al Departament d’Igualtat i Feminismes-, continuarà a la resta de vegueries els propers anys.


Programa de Dones del Món Rural i Marítim de Catalunya 2022-2025

Durant la seva intervenció en la jornada, la consellera Jordà, ha afirmat que “tot i que s’ha avançat molt en el camp de la igualtat, també som conscients dels reptes que encara tenim per endavant”. La consellera ha destacat “el paper fonamental” de les dones en el desenvolupament sostenible del territori i ha refermat el seu compromís per continuar avançant en la seva visibilització i suport amb eines com el nou Programa de Dones del Món Rural i Marítim de Catalunya 2022-2025. “Volem continuar reduint les desigualtats de gènere i contribuir a una transició social, econòmica i ecològica per a un desenvolupament sostenible de les zones rurals i marítimes”, ha dit Jordà.

Segons dades del 2020, el percentatge de dones inscrites a la Seguretat Social que es dediquen a l’agricultura per compte propi és del 24%, mentre que només un 16% estan ocupades per compte d’altri. En l’àmbit de les activitats marítimes, aquesta xifra encara és més inferior, un 9% i un 6%, respectivament. D’altra banda, només un 3% ocupen la presidència d’organitzacions agropecuàries o pesqueres.

El Programa de Dones del Món Rural i Marítim de Catalunya 2022-2025, que pren el relleu dels dos anteriors programes engegats en aquest àmbit, vol contribuir a impulsar l’ocupabilitat i emprenedoria de les dones i generar condicions d’igualtat en les activitats de producció agroalimentària, forestal i marítima. Així mateix, vol millorar la visibilitat i el reconeixement de les dones, reduir els estereotips i impulsar la seva presència en els espais de decisió. A través dels diversos Grups d’acció territorial per a les dones rurals, que es van constituir aquest estiu, es treballarà per impulsar el treball en xarxa i concretar accions que ajudin a assolir aquests objectius.

4  

Imatges

La consellera Jordà i la consellera Verge durant la jornada

La consellera Jordà i la consellera Verge durant la jornada 227746

La consellera Jordà durant la cloenda de la jornada

La consellera Jordà durant la cloenda de la jornada 99010

La consellera Jordà i la consellera Verge en un moment de la jornada

La consellera Jordà i la consellera Verge en un moment de la jornada 133067

La consellera Verge durant la inauguració

La consellera Verge durant la inauguració 207411

`