Interior

La consellera Vilagrà i el conseller Elena clouen la jornada "Eines per a la gestió de la massificació en el medi natural"

query_builder   14 octubre 2022 15:22

event_note Nota de premsa

La consellera Vilagrà i el conseller Elena clouen la jornada "Eines per a la gestió de la massificació en el medi natural"

La jornada ha reunit representants de diverses administracions a Montserrat per posar en comú eines per gestionar el fenomen de la massificació al medi natural

●Organitzada pel Cos d’Agents Rurals, els Serveis Territorials del Departament d’Interior a la Catalunya Central i el Patronat de la Muntanya de Montserrat, ha comptat amb la participació d’una vuitantena de persones

   {"name":"2022/10/14/15/16/5e9f7f8e-daf5-47f4-a045-05aa680b191c.jpg","author":"Interior","type":"0","location":"0","weight":197632}

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà i Pons, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, han clos avui la jornada tècnica “Eines per a la gestió de la massificació en el medi natural”, que s’ha celebrat al Monestir de Montserrat.

La consellera Vilagrà ha destacat que davant la massificació i l’increment d’ús dels espais naturals, “és responsabilitat de totes nosaltres que aquests es preservin el més intactes possible”. La consellera Vilagrà, ha remarcat la rellevància de la jornada celebrada a Montserrat avui, perquè “cal conscienciació i mesures concretes que permetin regular la sobrefreqüentació d’aquests paratges bells i únics”. En aquest sentit, la titular de la Presidència ha subratllat que “cal treballar plegades i de manera coordinada si volem continuar gaudint d’aquests territoris diversos, rics i plens de contrastos que configuren el nostre país”. En aquesta línia, la consellera Vilagrà ha manifestat que “els problemes són complexos” i per això “cal abordar des de tots els àmbits”. “Hem de mirar el país transversalment, interseccionalment,” ha dit la consellera Vilagrà.

Pel que fa a la coordinació i la preservació dels espais naturals, la consellera Vilagrà ha destacat també la importància i ha agraït la tasca que es fa des dels municipis i el món local “en aquesta responsabilitat compartida perquè es preservin els nostres boscos, camins, camps i platges”. En aquest sentit, la consellera Vilagrà també ha remarcat que des del Govern consideren la tasca del cos d’Agents Rurals “imprescindible en el manteniment de la seguretat en els entorns naturals del nostre país”.

Per la seva banda, ell conseller Elena ha posat en valor la feina de prevenció que porten a terme els agents rurals perquè “sense ella molt probablement aquest estiu hagués sigut un drama, una tragèdia nacional”. “Les condicions climatològiques que vindran en el futur no auguren massa canvis, més aviat tot el contrari”, ha afegit.

En aquesta mateixa línia, Elena ha explicat que sense les tasques de prevenció, les sis mil hectàrees que han cremat aquest estiu podrien haver sigut desenes de milers i ha explicat que si habitualment 9 de cada 10 incendis són provocats per l’acció humana, enguany ho han estat 7 de cada 10. “La situació climatològica ens obliga necessàriament a prendre moltes mesures, a ser molt previsors i a fer més feina que mai de prevenció", ha destacat.

El conseller ha dit que enguany ha sigut l'any en què més vegades s’ha activat el Pla Alfa al màxim nivell per tant “si es vol garantir que el gaudi dels nostres espais naturals sigui compatible amb la seva preservació cal prendre precaució”, ha insistit.

Finalment, el conseller ha destacat que des del Departament “es seguirà treballant en una triple direcció: amb aquells que tinguin responsabilitat en el territori, de manera coordinada i posant-hi recursos”, ha dit.

L’objectiu de la jornada d’avui, organitzada pel Cos d’Agents Rurals, els serveis territorials del Departament d’Interior a la Catalunya Central i el Patronat de la Muntanya de Montserrat ha estat posar en comú eines per gestionar l’afluència creixent de visitants als espais naturals, per evitar les saturacions o els col·lapses que es poden donar en espais concrets en determinades èpoques de l’any.

L’altra freqüentació dels espais naturals és una realitat que va en augment i que ha vingut per quedar-se. Les restriccions de mobilitat decretades en diversos moments dels anys 2020 i 2021 a causa de la pandèmia de Covid-19, van posar de manifest que cada vegada més hi ha usuaris que volen gaudir del medi natural de Catalunya per diversos motius, sigui per fer pràctiques esportives, per motius de salut o bé per gaudir dels paisatges i la biodiversitat del nostre territori.

La jornada tècnica d’avui ha reunit les administracions amb competències sobre aquesta qüestió i haposat en comú les diverses solucions que s’estan treballant a Catalunya per donar resposta a aquest fenomen.

Intercanvi d’experiències

Durant el matí s’han exposat diverses experiències, entre les quals la regulació de les activitats esportives (director del Parc Natural de Montserrat, Ramon Bisbal), el control d’aforament de vehicles en zones remotes (cap de l’àrea regional de la Catalunya Central del Cos d’Agents Rurals, Jaume Torralb,a i Josep Baucells, Triskel), la regulació d’accessos a espais protegit (director del Parc Natural del Cadí-Moixeró, Jordi Garcia). També s’ha parlat d’eines de gestió com el Projecte Santuaris Naturals (Anigami) o la plataforma de reserves de la FEEC.

També s’ha celebrat una taula rodona en què el Director general d’Agents Rurals, Marc Costa, el Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilaür, el coordinador d’Espais Naturals de la Diptuació de Bacelona, Jordi Padrós, el conseller de Turisme del Consell Comarcal d’Osona, Àlex Montanyà, i el gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio, han intercanviat punts de vista i proposat vies de solució de cara al futur. Tot, amb l’objectiu de fer compatibles les activitats d’oci i turístiques amb la protecció del paisatge, la flora i la fauna del nostre territori.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, han tancat la jornada, que ha comptat amb una vuitantena d’assistents, entre representants d’ens municipals, agents de l’autoritat, així com gestors, vigilants i informadors d’espais naturals.

Vigilància i control

El Departament d’Interior, a través del Cos d’Agents Rurals i també de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra, exerceix la vigilància i el control del compliment de la normativa als espais naturals.

En aquest sentit, el Cos d’Agents Rurals duu a terme operatius especials de vigilància en determinades èpoques de l’any en determinades zones del medi natural on s’ha detectat una altra freqüentació de visitants, especialment en els espais naturals protegits. Es fa una vigilància preventiva per facilitar l’accés als espais naturals de forma controlada i segura per a les persones, es vetlla per la prevenció dels incendis, i per a què les activitats d’acampada i la circulació motoritzada es desenvolupin adequadament.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia