- L’escrit s’ha presentat a la Fiscalia Provincial de Barcelona contra les persones concentrades davant de 3 clíniques de Barcelona per un delicte de coaccions i assetjament
- La campanya antiavortista s’allarga fins el 6 de novembre, i la denúncia demana que s’intervingui per evitar que el delicte es repeteixi i es vulneri diàriament el dret de les dones a interrompre voluntàriament l’embaràs
Des del Departament d’Igualtat i Feminismes s’ha denunciat davant la Fiscalia Provincial de Barcelona la plataforma internacional per la campanya contra l’avortament que promouen davant de 3 clíniques de Barcelona, atès que estan vulnerant un dret fonamental com és el de la interrupció voluntària de l’embaràs. En aquest sentit, els fets poden ser constitutius de delicte de coaccions i assetjament d’acord amb l’article 172 quarter del Codi Penal.
“Ho diem ben alt i clar, a Catalunya el dret a l’avortament està blindat, i des del Govern no permetrem que els grups fonamentalistes o de l’extrema dreta el posin en qüestió o en dificultin el seu exercici”, ha reivindicat contundent la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre. “A la ciutat de Barcelona, en els darrers dies, s’ha intentat vulnerar el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs i com a Govern tenim la responsabilitat d’actuar de manera contundent”, ha continuat Verge, que ha explicat com grups de persones organitzades per una campanya internacional fonamentalista s’han aplegat davant tres clíniques on es practiquen avortaments amb l'objectiu d’intimidar i dissuadir les dones i el personal de les clíniques. “Això és assetjament i coacció en el dret de les dones al propi cos”, ha denunciat.
L’escrit presentat aquest matí a la Fiscalia Provincial de Barcelona es fonamenta en què les persones concentrades davant la Clínica Aragó, autoritzada per practicar avortaments, executen diferents actes com, segons la denúncia, “dirigir de forma reiterada missatges verbals i visuals (a través de pancartes), de caràcter religiós i culpabilitzador, a les dones que accedeixen a la Clínica, amb la intenció de dissuadir-les de la seva decisió d’exercir el dret d'interrompre l’embaràs”.
La denúncia també abasta totes les persones promotores, impulsores i participants en els actes de la campanya activa que duu el mateix nom que la plataforma, i que està convocada pel període que va del 18 de setembre al 6 de novembre.
En aquest sentit, la petició que es fa en l’escrit és que s’intervingui per tal d’evitar que el delicte de coacció i assetjament es repeteixi diàriament fins el 6 de novembre, i evitar així que es puguin produir les lesions derivades d’aquesta conducta en l’esfera psíquica i dels drets de les persones víctimes d’aquest comportament.
“Hem vist recentment com els drets sexuals i reproductius estan sent amenaçats i fins i tot retrocedeixen en alguns països europeus i als Estats Units”, ha recordat la consellera Verge, que ha afegit contundent que “no permetrem que això passi a Catalunya i actuarem amb tota la contundència sempre que sigui necessari i amb totes les eines polítiques i jurídiques al nostre abast”.
Intimidació i coacció: vulneració de drets fonamentals
A la denúncia es detallen diferents visites a les 3 clíniques. En elles, es detecta com al voltant dels edificis hi ha persones amb la samarreta de la campanya que, envoltades de pancartes amb missatges antiavortistes, tenen la intenció de coartar i influir en les dones que decideixen avortar. A més, amb les visites es comprova que aquesta presència no es pot obviar quan es vol entrar a les clíniques, i resulta impossible no escoltar les persones concentrades o mirar les seves pancartes.
Per tant, a l’escrit es valora aquesta presència com intimidatòria i que dificulta que les dones puguin exercir el dret a avortar lliurement, a més de fer pública sense consentiment una circumstància que pertany a la seva vida personal. Aquestes conductes també incomoden a les persones treballadores i professionals de les clíniques, “qüestionant i jutjant la seva activitat de forma negativa amb paràmetres morals”, segons puntualitza l’escrit presentat a la Fiscalia.
Alhora, la denúncia posa de relleu que la pròpia web de la plataforma inclou una guia i un conjunt d’estratègies que orienten en la manera com cal actuar en aquestes concentracions, per tal d’evitar que s’apliqui la llei i que no es pugui considerar un delicte.
Dret a la interrupció voluntària de l’embaràs
Des del Departament d’Igualtat i Feminismes s’impulsa l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, que entre d’altres objectius treballa per garantir el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs a totes les dones i amb equitat territorial a tota Catalunya.
Els avanços des de la constitució d’aquest Govern han estat molt rellevants, treballats conjuntament amb el Departament de Salut. Des de l’inici d’aquesta legislatura s’ha ampliat la xarxa. Així, a Lleida, Berga, Tortosa i Manresa ja es poden realitzar IVE quirúrgics, i a Tremp, la Seu d’Urgell, Puigcerdà i Vielha ja hi ha accés a l’IVE farmacològic, garantint, així, l’equitat territorial per a aquelles dones que volen exercir el seu dret a avortar.
A més, s'ha actualitzat el protocol d'interrupció voluntària de l’embaràs, que amplia el mètode farmacològic fina a la setmana 14. Amb tota la informació i el suport professional, les dones són les que tenen l’última paraula a l’hora de decidir quin tipus d’IVE prefereixen: el farmacològic o el quirúrgic.
L’objectiu és clar: fer de la interrupció voluntària de l’embaràs un tema d'autonomia i de drets fonamentals per a les dones.