Direcció General de Comunicació

Fusió de caixes

El Govern aprova el Decret Llei que modifica la "llei de caixes"

query_builder   3 agost 2010 14:27

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Decret Llei que modifica la "llei de caixes"

 
  • L’objectiu del nou Decret és enfortir les caixes d’estalvi perquè puguin fer front als reptes derivats de la reforma del sistema financer internacional
 
El Govern ha aprovat el Decret Llei que adapta els canvis de la normativa estatal a la llei catalana de caixes d’estalvis”. L’objectiu del nou Decret és enfortir les caixes d’estalvi perquè puguin fer front als reptes derivats de la reforma del sistema financer internacional, que s’han produït com a conseqüència de la crisi econòmica i financera viscuda els darrers anys.
 
D’acord amb l’article 120 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya en matèria de caixes, segons el qual correspon a la Generalitat la competència exclusiva sobre regulació de la seva organització, respectant el que estableixi l’Estat amb caràcter bàsic, la nova norma introdueix tot un seguit de modificacions que, bàsicament i a grans trets, afecten a l’exercici de la seva activitat, la seva organització institucional i als òrgans de Govern d’aquestes entitats. Les principals novetats que incorpora el nou text són les següents:
 
  1. Noves formes d’exercici de la seva activitat. Amb l’objectiu de mantenir el nivell adequat de solvència de les caixes, la nova llei ofereix a les entitats la possibilitat d’exercir la seva activitat financera de tres noves maneres diferents, més enllà del sistema tradicional:
  1.  
    1. Per exercici indirecte de la seva activitat, és a dir, quan les caixes cedeixen el seu negoci financer a un banc, tot mantenint la seva obra social.
    2. Per participació en un Sistema Institucional de Protecció (SIP). En aquest cas es crea una nova entitat bancària, propietat de les caixes que s’han incorporat al sistema, que s’encarrega de dirigir l’estratègia del grup que comparteix riscos i recursos.
    3. Per transformació de la caixa en una fundació de caràcter especial, sense activitat bancària, que només es dedica a l’exercici de la seva obra social.
  1. Nova organització institucional. Independentment de la fórmula sota la qual exerceixen la seva activitat i amb la voluntat de reforçar el recursos propis de les entitats, les caixes d’estalvi podran recapitalitzar-se a partir de l’emissió de quotes participatives amb drets polítics. En aquest sentit, la nova llei de caixes adapta a aquesta nova estructura institucional el sistema de constitució i presa de decisions de les assemblees generals.

  2. Professionalització i despolitització. La nova norma, també incorpora mesures per avançar cap a la professionalització dels òrgans de gestió de les caixes i promoure una major despolitització. Així, per exemple, la representació de les administracions públiques en els òrgans de govern no podrà superar el 40%. També s’hi prohibeix la participació de càrrecs polítics electes (parlamentaris i regidors) i d’alts càrrecs de les administracions públiques.
 
També en la línia de la professionalització, el Decret requereix coneixements i experiència específics per a la majoria dels vocals del consell d’administració. Així mateix, es preveu la possibilitat que els vocals del Consell d’Administració i de la Comissió de Control puguin tenir caràcter retribuït.
 
Finalment, el Decret fixa els terminis d’adaptació a la nova norma. Així, les caixes disposaran de tres mesos per adaptar-hi els seus estatuts. Pel que fa al cessament dels càrrecs electes i de les administracions públiques la norma disposa que aquest es pot produir o bé al final del mandat o bé en un màxim de tres anys.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia