Direcció General de Comunicació

Xarxa Oberta

El Govern dóna un nou impuls al projecte Xarxa Oberta

query_builder   3 agost 2010 14:38

event_note Nota de premsa

El Govern dóna un nou impuls al projecte Xarxa Oberta

  • Aquesta infraestructura de fibra òptica connectarà les seus corporatives de la Generalitat i els municipis catalans
  • La gran capacitat de connexió augmentarà la productivitat i l’eficiència dels serveis públics, especialment en salut, educació, justícia i seguretat
 
 
El Consell de Govern ha acordat continuar el desenvolupament del projecte Xarxa Oberta amb la definició dels paràmetres que descriuen el projecte i que les empreses hauran d’atendre en les seves ofertes finals per desenvolupar-lo. Aquesta xarxa connectarà les seus corporatives de la Generalitat -com ara hospitals, comissaries o centres educatius- i els municipis de Catalunya, habilitant un punt de presència de fibra en dependències municipals.
 
La Xarxa Oberta es desplegarà inicialment a les seus amb infraestructura disponible i a totes les seus i municipis de les Terres de l’Ebre, amb un total de 696 edificis i 96 municipis connectats. La inversió prevista per realitzar-ho és de 68 milions d’euros. Els resultats d’aquest desplegament inicial determinaran com es desenvolupa la resta del projecte, que el farà extensiu a la resta de seus de la Generalitat i municipis de Catalunya.
 
Pel que fa a l’explotació de la xarxa, consistirà en la prestació de serveis de connectivitat a les seus actuals i futures. L’excedent d’ample de banda servirà per la prestació de serveis al mercat majorista, en els termes que determini la Direcció General de la Competència de la Comissió Europea. Un cop finalitzat el contracte de concessió, de 20 anys de durada, l’empresa explotadora posarà la Xarxa a disposició de la Generalitat.
 
El Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) seleccionarà l’oferta més avantatjosa econòmicament per portar a terme aquest desplegament, en el marc de la normativa de contractes del servei públic.
 
Optimització de temps i recursos
 
La Xarxa Oberta permet incrementar l’eficiència i la productivitat del sector públic, gràcies a les possibilitats que ofereix l’ample de banda de la fibra òptica. Per exemple, en l’àmbit de la salut es potenciarà el diagnòstic especialitzat a distància i la telediagnosi, amb el conseqüent estalvi en desplaçaments de personal i optimització de temps i recursos material i humans. També es podrà estalviar en l’àmbit de la justícia amb la generalització de les declaracions per videoconferència, que sovint necessiten de desplaçaments de personal públic. S’augmentarà també l’eficiència en el tractament de grans volums d’informació. En l’àmbit de la seguretat, permetrà estalviar recursos humans i materials amb les bases de dades unificades i consultables dels cosses de seguretat. I en educació, la informatització definitiva de les aules no es podrà dur a terme sense la connectivitat que ofereix la fibra òptica.
 
D’altra banda, a tota l’administració pública en general, el gran ample de banda potenciarà i farà més segurs els tràmits electrònics, com la tramesa de documentació i les connexions interadministratives, a més de facilitar al màxim la relació entre la Generalitat i els ajuntaments.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia