Empresa i Treball

L¿Agència Catalana del Consum reconeix les millors iniciatives en defensa dels drets de les persones consumidores en el seu 18è aniversari

L'Agència Catalana del Consum reconeix les millors iniciatives en defensa dels drets de les persones consumidores en el seu 18è aniversari

query_builder   18 octubre 2022 14:07

event_note Nota de premsa

L'Agència Catalana del Consum reconeix les millors iniciatives en defensa dels drets de les persones consumidores en el seu 18è aniversari

  1. En el marc de la celebració, l’Agència lliura 9 reconeixements a empreses, entitats i institucions, mitjans de comunicació i persones que han destacat per la seva contribució a la defensa dels drets de la ciutadania a la bona entesa entre empreses i administració i a la difusió dels valors de consum responsable
  2. En aquests 18 anys l’Agència ha gestionat més de 800.000 consultes i 300.000 reclamacions, ha resolt més de 145.000 casos per la via de la mediació o l’arbitratge i ha retirat del mercat més de 2 milions d’articles perillosos, dades que confirmen la seva consolidació com a organisme referent en la defensa de les persones consumidores a Catalunya
  3. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, presidirà l’acte de commemoració que també comptarà amb la presència d’exconsellers i exconselleres del Departament i dels directors i les directores de l’Agència des de la seva creació

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, acompanyat del secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos Maduell, i del director de l’Agència Catalana del Consum (ACC), Francesc Sutrias i Grau, presidirà aquesta tarda l’acte de commemoració dels 18 anys de la creació de l’Agència que des de l’any 2004 exerceix les competències en matèria de consum que té assignades la Generalitat de Catalunya.

En el marc de la celebració, l’Agència lliura 9 reconeixements a empreses, entitats i institucions, mitjans de comunicació i persones que han destacat per la seva contribució a la defensa dels drets de les persones consumidores, a la bona entesa entre empreses i administració i a la difusió dels valors de consum responsable. Rebran aquest reconeixement la Fundació Espigoladors; la iniciativa “Soc gran, no idiota”, impulsada per Carlos San Juan; l’Associació Catalana de Vending; la Cecot; la revista Opcions; la periodista Lorena Amo; la iniciativa “Pam a pam, el teu mapa d'Economia Solidària”; la iniciativa “Mapa de consum responsable” de l’Ajuntament de Sabadell i la iniciativa “Llet a un preu just”, fruit de l’aliança entre la Cooperativa Plana de Vic i els supermercats Bonpreu i Esclat.

En aquests 18 anys, l’Agència s’ha consolidat com a organisme referent a Catalunya en la defensa dels drets de les persones consumidores i en favor de la seguretat del mercat i la competitivitat de les empreses: l’organisme autònom adscrit al Departament d’Empresa i Treball ha gestionat més de 800.000 consultes, 300.000 reclamacions i prop de 70.000 denúncies; ha resolt més de 145.000 casos per la via de la mediació o l’arbitratge; ha dut a terme més de 250.000 actuacions inspectores i ha retirat del mercat més de 2 milions d'articles perillosos.

L’acte de commemoració del 18è aniversari de l’Agència comptarà amb la presència dels exconsellers i exconselleres del Departament Lluís Alegre i Selga, Josep Huguet i Biosca i Àngels Chacón i Feixas; i dels directors i les directores de l’Agència des de la seva creació: Enric Aloy i Bosch, Jordi Anguera i Camós, Alfons Conesa i Badiella, Montserrat Ribera i Puig i Beth Abad i Giralt. A més, la filòsofa, docent i directora de l'Institute for Socratic Dialogue, Sira Abenoza i González, i el professor del Centre de Governança Pública d’ESADE i ex membre del Comité d’Experts en Administració Pública de les Nacions Unides, Franciso Longo Martínez, conversaran sobre valors, ètica i consum.

Iniciatives reconegudes per la seva contribució en la defensa dels drets de les persones consumidores

Fundació Espigoladors. Organització sense ànim de lucre que actua sobre tres reptes socials: desenvolupar un model que redueixi les pèrdues i el malbaratament alimentari, fomentar el dret a una alimentació saludable i sostenible i generar noves oportunitats per a persones en risc d’exclusió social.

Iniciativa “Soc gran, no idiota” impulsada per Carlos San Juan. Iniciativa en defensa de les persones més vulnerables que, en un temps rècord, va recollir més de 600.000 signatures per tal de reclamar un tracte més humà per part de les entitats financeres envers les persones grans, un col·lectiu especialment protegit pel Codi de consum de Catalunya.

Associació Catalana de Vending (ACV). L’ACV és la principal representant de la distribució automàtica a Catalunya. L’any 2018 va subscriure el primer codi de bones pràctiques en el sector de la venda automàtica, amb l’objectiu de millorar la protecció de les persones consumidores.

Cecot. Confederació empresarial multisectorial que ha destacat pel compromís i la dedicació en l’assessorament a les seves empreses associades sobre els drets de les persones consumidores, mitjançant la figura de l’Assessor en matèria de Consum.

Revista Opcions–Impulsem el consum conscient. Únic mitjà de comunicació especialitzat en consum conscient, que des fa 15 anys ofereix informació i criteris per consumir millor i viure de forma més sostenible en àmbits com ara l’alimentació, l’habitatge, l’oci i la cultura, la tecnologia o la mobilitat.

Lorena Amo. Periodista compromesa amb la difusió d’un model de consum més sostenible i de proximitat. Va dirigir i presentar el programa En Directe a Ràdio4 que, durant les temporades 2020 i 2021, va comptar amb un espai dedicat al món del consum i a la informació de servei adreçada als consumidors.

Iniciativa “Pam a pam, el teu mapa d'Economia Solidària”. Iniciativa nascuda el 2013 a Barcelona, com a espai d’aprenentatge col·lectiu per facilitar la pràctica d’un consum responsable i enfortir l’economia solidària en els sectors de l’alimentació, la roba i la banca. L’any 2014, en col·laboració amb la Xarxa d’Economia Solidària (XES), es desplegà el mapa a tot Catalunya i a tots els sectors econòmics.

Iniciativa “Mapa de consum responsable de Sabadell”. Des de l’any 2016, l’Ajuntament de Sabadell dona visibilitat, per mitjà d’aquest mapa, a les iniciatives del comerç local que desenvolupen la seva activitat d’acord amb els principis del consum responsable.

Iniciativa “Llet a un preu just” dela Cooperativa Plana de Vic i els supermercats Bonpreu i Esclat. Aliança entre Vaquers Plana de Vic i els supermercats Bonpreu i Esclat per comercialitzar, sota la marca “Terra i Tast”, la llet de les explotacions ramaderes familiars de la comarca d’Osona a un preu just per als ramaders i ramaderes, vetllant pel futur del nostre sector lacti.

L’acte, que començarà a les 18.30 hores a l’auditori del CosmoCaixa de Barcelona, es podrà seguir en directe des del canal de YouTube https://www.youtube.com/watch?v=PnYfcJGtrWY. Així mateix, a partir de les 19:30h es podran descarregar fotografies de l’acte a l’enllaç següent: https://www.dropbox.com/scl/fo/n8ed7qggki72uxl5xvaia/h?dl=0&rlkey=tjjdzfegbfr5c1pp9iygpxegb.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

Twitter@consumcat|@empresacat | @treballcat

Instagram consumcat

Linkedin consumcat 

Youtube consumcat

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia