Institut Català de les Dones

La consellera Tània Verge clou l'acte central de l'Any Bonnemaison

L'acte central de l'Any Francesca Bonnemaison Farriols reivindica el llegat de la pedagoga que va ser clau en l'educació de les dones

query_builder   18 octubre 2022 18:01

event_note Nota de premsa

L'acte central de l'Any Francesca Bonnemaison Farriols reivindica el llegat de la pedagoga que va ser clau en l'educació de les dones

  1. L'Institut Català de les Dones i la Diputació de Barcelona reten homenatge a una figura clau del primer terç del segle XX
  2. L'esdeveniment forma part de la commemoració oficial del 150è aniversari del naixement de Bonnemaison, acordada pel Govern de la Generalitat

Avui s’ha celebrat l’acte central commemoratiu de l’Any Francesca Bonnemaison Farriols, (Barcelona, 1872- 1949), a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona. Amb aquest acte central, l'Institut Català de les Dones i la Diputació de Barcelona reten homenatge a una figura clau del primer terç del segle XX, en reconeixement de la seva obra i trajectòria vital i professional i al seu llegat a favor de l’accés a la cultura i apoderament de les dones.

La consellera Tània Verge clou l'acte central de l'Any Bonnemaison
La consellera Tània Verge clou l'acte central de l'Any Bonnemaison
{"name":"2022/10/18/17/59/f53a89ee-fb5c-49ca-821a-bd987ff53697.jpeg","author":"ICD","type":"0","location":"0","weight":182841}

L’acte ha estat presidit per la Consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, que ha fet la cloenda, i la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret Sabidó. L’acte també ha comptat amb un diàleg vinculant la figura de la Francesca Bonnemaison amb qüestions d’actualitat entre la comissària de l’Any Francesca Bonnemaison, Dolors Marin Silvestre; l’experta en educació, Conxa Llinàs Carmona; i la responsable del Centre de Documentació Joaquima Alemany i experta en biblioteques de dones, Montserrat Argente Jiménez. La conductora de l’acte ha estat la periodista Núria de José. La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí Altés, també ha assistit a l’acte.

Durant la seva intervenció, la consellera Tània Verge ha denunciat: “Com pot ser que el conjunt de la societat no conegui Francesca Bonnemaison Farriols? Una dona que a principis del segle XX va inaugurar el primer projecte educatiu de formació, alfabetització i capacitació de dones. Les primeres funcionàries de la Generalitat van formar-se a l’espai liderat per Francesca Bonnemaison.” La consellera ha prosseguit afirmant: “Com pot ser que no coneguem l’obra de Francesca Bonnemaison? La resposta és molt clara i se’n diu patriarcat, que ha impregnat tot el cànon històric oficial i per això són tan necessaris aquests actes.” La consellera d’Igualtat i Feminismes també ha recordat que “les dones hi som, hi hem estat i hi continuarem sent i, per poder-hi ser, el que necessitem és tenir referents i recuperar el seu llegat i la seva memòria, per donar-los a conèixer al conjunt de la societat. Perquè la història l’hem fet entre totes i tots, malgrat el que diguin els llibres de text, que encara avui en dia continuen infrarepresentant moltíssim les dones.”

La consellera Tània Verge clou l'acte central de l'Any Bonnemaison
La consellera Tània Verge clou l'acte central de l'Any Bonnemaison
{"name":"2022/10/18/18/00/25a7ea35-304c-4340-902d-89814f4cb470.jpeg","author":"ICD","type":"0","location":"0","weight":158659}

En aquest sentit, Verge ha destacat que commemoracions com aquesta “són un projecte clau de la transformació feminista i són un objectiu compartit de les diferents institucions que treballem en l’àmbit de la igualtat, des de l’Institut Català de les Dones, del departament d’Igualtat i Feminismes, fins a l’àrea d’Igualtat de la Diputació de Barcelona, i ho fem amb la voluntat de donar a conèixer les referents que ho han de ser pel conjunt de la ciutadania.” La consellera d’Igualtat i Feminismes també ha posat en relleu la figura de la pedagoga com una referent també del catalanisme polític, en aquest cas conservador.

En la seva intervenció, la diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret i Sabidó, ha celebrat l’impuls conjunt de l’Institut Català de les Dones i de la Diputació de Barcelona dels actes de reconeixement de la trajectòria de Francesca Bonnemaison emfatitzant que va ser una “figura clau en l'apoderament de les dones a través de l’educació”, de qui ha assenyalat que “va deixar un llegat en favor de l’apoderament de les dones, la seva visibilitat i la sororitat en una època convulsa i difícil”. Moret ha destacat que en un moment com l’actual d’impuls i creixement de les polítiques d’igualtat, “cal recuperar i posar en valor el llegat de dones que com la Francesca Bonnemaison, són referents amb qui emmirallar-nos.”

Moret ha recordat "el compromís de la Diputació de Barcelona per avançar en les polítiques d’igualtat i mantenir viu el seu esperit innovador", també a través dels programes i activitats que acull el Centre Bonnemaison, posat en marxa l'any 2004 “perquè aquest espai continuï al servei de la ciutadania i de la igualtat”, amb projectes com l’Escola de la Dona, la Biblioteca Francesca Bonnemaison o l’Oficina de Polítiques d’Igualtat, “des d’on hem ajudat a construir la història recent de les polítiques de gènere i igualtat en el món local”. En aquest sentit, Moret ha rememorat la creació dels Centres de Planificació familiar als anys 70-80 del segle XX; la posterior creació dels primers Centres d’Informació i Recursos per a Dones; les primeres Regidories de Dones i/o Igualtat, l’elaboració d’Auditories i Plans d’Igualtat municipals; tot assenyalant “l’actual l’impuls de polítiques d’igualtat i feministes que la Diputació de Barcelona presta a tots els municipis de la província”, per un “horitzó d’igualtat i de transformació”.

Francesca Bonnemaison: educadora de ciutadanes

L'Institut Català de les Dones i la Diputació de Barcelona impulsen els actes de reconeixement i divulgació de la trajectòria de Francesca Bonnemaison i Farriols, que s'implicà en l'educació de les dones catalanes, fet que va possibilitar-los l'accés al món del treball o als ensenyaments superiors.

Una de les principals actuacions ha estat la creació d’una exposició itinerant sobre la figura de Bonnemaison, que s'oferirà acompanyada de conferències i visites guiades. La mostra ‘Francesca Bonnemaison: educadora de ciutadanes’, s'ha incorporat al catàleg de l'Institut Català de les Dones, i consta de fotografies, anuncis de publicitat i gràfica de l’època en el context de la Barcelona de finals del segle XIX i mitjans del segle XX. L’exposició serà itinerant per tot Catalunya, especialment per municipis que van acollir subseus de les entitats vinculades amb l’obra de Bonnemaison.

Altres actuacions seran la reedició de la biografia de Bonnemaison, la difusió d’un recull de llegendes i contes tradicionals catalans, traduïts i elaborats per Francesca Bonnemaison i Farriols i Narcís Verdaguer i Callís sota el pseudònim Franar, i rutes urbanes sobre la pedagoga i el seu temps, entre d’altres.

L’any Francesca Bonnemaison i Farriols s’allargarà fins a la primavera de 2023. Es pot consultar el dossier de premsa i la seva biografia al web.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia