Salut

càncer de mama

Dia Mundial contra el Càncer de Mama - 19 d'octubre

La detecció precoç del càncer de mama és clau per detectar-lo en les etapes inicials

query_builder   18 octubre 2022 18:29

event_note Nota de premsa

Dia Mundial contra el Càncer de Mama - 19 d'octubre

La detecció precoç del càncer de mama és clau per detectar-lo en les etapes inicials

  1. El càncer de mama suposa el 28,6% del total de càncers en dones durant l’any 2021, amb més de 4.600 nous casos
  2. La supervivència en aquest càncer als 5 anys del diagnòstic és del 89,1%

El Departament de Salut se suma, com cada any, a la commemoració del Dia Mundial contra el Càncer de Mama. Aquest càncer ocupa la primera posició d’un total de 26 localitzacions tumorals en dones i ha suposat el 28,6% del total de casos de càncer en dones l'any 2021.

Per aquest motiu és tan important el Programa de detecció precoç del càncer de mama que permet detectar-lo en etapes molt inicials, quan encara no es pot notar ni produeix molèsties, i quan la possibilitat de curació és més alta.

El cribratge convida a participar-hi per carta a les dones d’entre 50 a 69 anys, per tal que es facin una mamografia cada 2 anys, la prova d’elecció per a la detecció precoç del càncer de mama.

El 2021 s'han produït més de 4.600 nous casos de càncer de mama, el 37,5% en dones d’entre 50 i 65 anys i el 42,2% en dones de més de 65 anys. Val a dir, però, que la supervivència relativa als 5 anys del diagnòstic és del 89,1%.

A Catalunya, anualment es realitzen unes 6.000 cirurgies de càncer de mama a l’any, un 75% s’efectuen mitjançant cirurgia conservadora, tumorectomia, i el 25% restant per mastectomia. D’aquestes, el 60% de les reconstruccions mamàries es realitzen de manera immediata. La mitjana d’edat de les dones que se sotmeten a reconstruccions mamàries és de 45 a 64 anys.

De fet, el 2021 ja es va incrementar el número de reconstruccions mamàries respecte el 2019, just abans de la pandèmia. El 2019 es van realitzar 1.917 intervencions d’aquest tipus, el 2021 se’n van fer 1.962, i el primer semestre del 2022 se n’han realitzat 969.

El procés de reconstrucció mamària comença amb el diagnòstic de la neoplàsia de mama, i acaba amb la reconstrucció del complex arèola-mugró. A dia d’avui, hi ha 32 hospitals del SISCAT que realitzen reconstruccions mamàries i 17que reconstrueixen l’arèola del mugró.


La reconstrucció mamària en un temps garantit inferior a 180 dies

El Departament de Salut va anunciar que inclourà les reconstruccions mamàries primàries, derivades d’una mastectomia per un procés oncològic, dins de les intervencions quirúrgiques que tenen un termini d’accés garantit inferior a 180 dies, ja que fins ara el temps d’espera mitjà és de quasi un any.

L’ordre està previst que s’aprovi abans de finalitzar el 2022 per tal que entri en vigor a partir de l’1 de gener de 2023. Des de l’entrada en vigor de l’ordre, el Departament de Salut dona un període transitori per a la implementació de 6 mesos perquè s’assoleixi l’objectiu i que totes les dones que ho requereixin rebin la intervenció de reconstrucció mamària primària, després de la mastectomia, en un temps inferior als 180 dies.


Més informació:

Càncer de Mama – Canal Salut

Programa de Detecció Precoç de càncer de mama

Dia Mundial contra el Càncer de Mama

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia