Avui s’ha presentat a la sala CentroCentro de Madrid l’exposició ‘Underground i contracultura a la Catalunya dels 70’’, que es podrà visitar fins al mes de febrer de 2023 i va acompanyada d’una instal·lació al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna: ‘Banda Sonora. Notes i lletres’.
Aquesta mostra coproduïda per les dues institucions va néixer al Palau Robert, ideada i comissariada per Pepe Ribas i Canti Casanovas amb el disseny museogràfic de l’arquitecte Dani Freixes.
A la roda de premsa han intervingut la delegada del Govern a Madrid, Ester Capella; la delegada de Cultura, Turisme i Esport de l'Ajuntament de Madrid, Andrea Levy; la directora artística de CentroCentro, Giulietta Zanmatti i els comissaris. Han assistit a l’acte el director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Jordi del Rio i Elisabeth Abad, directora del Palau Robert.
Ester Capella ha recordat que a Catalunya, a la dècada dels anys 70 del segle XX, moltes persones, especialment joves, van perdre la por de provar de ser lliures. Ho van fer de forma individual però també, i per sobre de tot, de forma col·lectiva, compartint inquietuds personals i marcant-se objectius comuns. Van lluitar per ser-ho. Van utilitzar com a eines de llibertat la música, el teatre, els titelles, la poesia, el còmic, les revistes, la ràdio, la universitat, l'amor lliure, l'ecologia, l'experimentació amb substàncies psicodèliques, l'espiritualitat, l'objecció de consciència, la festa i les tradicions populars.
Actualment, després de 50 anys, moltes de les llibertats que la ciutadania considera normals tenen l'origen en les múltiples lluites d'unes persones que van passar a l'acció dins del polièdric moviment contracultural que alguns anomenen underground.
“Durant uns anys d’inestabilitat política, per la lluita entre franquisme i democràcia, aquesta joventut va poder viure en un marge llibertari. Va ser una necessitat existencial urgent escapar de les urpes de l'autoritarisme en els temps del rock-and-roll, de la contracultura i del maig del 68 francès. No va ser fàcil. Va costar angoixes, multes, segrestos, cops, judicis i detencions. Per això, aquesta exposició és un exercici de memòria d’uns fets transcendents però poc estudiats i és també un testimoni de les persones que hi van participar”, ha explicat Ester Capella.
Banda Sonora al CCLBlanquerna
L’exposició de CentroCentro conté més de 700 peces entre publicacions, cartells, il·lustracions, fotografies i música amb una mirada exhaustiva als protagonistes i moviments socials i culturals d’aquella època.
I acompanyant ‘Underground i contracultura a la Catalunya dels 70’, es podrà veure al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna la instal·lació ‘BANDA SONORA. Notes i lletres’, que reuneix la música i els músics que, durant els anys 70, van acompanyar esdeveniments claus de l’època.
1