1. L'objectiu és promocionar projectes i programes de suport a la recerca i la creació professional de teatre, dansa i circ, així com d’arts visuals, que desenvolupen associacions i entitats


Suport a la creació{"name":"2022/10/21/16/06/c6c6aaa6-2b39-4dfb-ad4e-2e46a36d4783.JPG","author":"Cultura","type":"0","location":"0","weight":184523}

El Departament de Cultura impulsa una nova línia de subvencions per a associacions i entitats que promouen programes de suport a la recerca i la creació d'arts escèniques (teatre, dansa i circ) i arts visuals de caràcter professional que desenvolupen associacions i entitats.

Els projectes han de contemplar la posada a disposició dels creadors i creadores accions de suport tals com convocatòries d'ajuts, beques o residències artístiques, i fer-ne un acompanyament, seguiment i valoració dels resultats.

Aquesta línia d’ajuts, dotada amb 500.000 euros, estableix les modalitats següents:

a) Projectes de suport a la recerca i la creació duts a terme en equipaments o espais culturals especialitzats, en què el suport és l'objecte principal de l'equipament o l'espai, i la resta d'activitats que es duen a terme es deriven d'aquesta finalitat.

b) Projectes de suport a la recerca i la creació duts a terme en equipaments o espais culturals, que donen altres serveis culturals tant a professionals com a ciutadans.

c) Projectes de suport a la recerca i la creació impulsats per entitats que no disposen de cap equipament ni espai determinat per dur a terme l'activitat.

S’exclouen de la línia:

a) Els projectes de suport a la recerca i la creació que vagin adreçats als titulars dels espais o als membres de les entitats sol·licitants.

b) Quan els projectes de suport es realitzin en equipaments del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya o la xarxa o el sistema públic que la substitueixi.

c) Els projectes de suport que únicament consisteixin en lloguers o cessió d'espais.

En aquest ajut s’hi poden acollir: entitats privades sense ànim de lucre que duen a terme la seva activitat en els àmbits de les arts escèniques i les arts visuals, les agrupacions d'entitats sense personalitat jurídica que es reuneixen per fer projectes conjunts i en el cas de projectes d'arts visuals, les empreses, tant si són persones físiques com jurídiques, que duen a terme tota o una part de la seva activitat en l'àmbit de les arts visuals, i tenen domicili en un estat membre de la Unió Europea o associat a l'Espai Econòmic Europeu.

Els projectes que s’hi acullin han d'estar vinculats directament al foment de la recerca, l'experimentació i la creació i sempre que es compleixi amb això, els projectes poden estar també lligats a la formació, la producció, l'entrenament físic i l'exhibició.

Les actuacions s'han de dur a terme a Catalunya, tot i que també s’admetran les activitats que es duguin a terme en cooperació amb altres projectes, centres o espais de creació internacionals, per tal d'afavorir i possibilitar la mobilitat dels creadors i artistes residents a Catalunya en l’àmbit internacional.

Els sol·licitants hauran d’acreditar un mínim tres anys d'activitat continuada del projecte de suport a la recerca i la creació, o tres anys d'experiència de l'equip tècnic en algun dels àmbits que descriu l'apartat a.

Es podran presentar les sol·licituds fins al 3 de novembre a les 14 hores.

L’accés a la cultura, una prioritat del Departament

La nova línia d'ajuts s’emmarca en la línia de treball de promoció de drets culturals del Departament de Cultura, que té per objectiu, entre d’altres, vetllar perquè els professionals tinguin més a l’abast recursos per a desenvolupar els seus projectes. En aquest sentit el Departament busca garantir la lliure pràctica cultural i assegurar als artistes poder treballar en condicions òptimes.

Un dels eixos principals de treball del Departament de Cultura en aquesta legislatura és garantir que tothom tingui accés a la cultura. Per això treballa en la futura Llei de drets culturals, que tindrà com a objectius garantir la lliure participació, la creació i l’accés de tota la ciutadania a la vida cultural, així com reforçar la protecció dels drets de les persones que treballen en el sector.