L’esdeveniment, organitzat pel Departament d’Acció Climàtica i la Xarxa Marítima BlueNetCat, compta amb la participació del secretari d’Estat d’Afers Marítims de Portugal, i també d’altres autoritats i representants del món científic, tecnològic i empresarial portuguès

Tractaran reptes comuns, com ara les energies renovables marines, la innovació en aqüicultura, la disponibilitat de dades oceàniques, la robòtica submarina i en especial el cultiu i aprofitament d’algues

Avui comença a Barcelona una nova edició del Maritime HUB, un esdeveniment de dos dies de durada que pretén generar un espai de debat i compartició d’iniciatives innovadores i transformadores en l’àmbit de l’economia blava,
Primera jornada del Fòrum internacional d’Innovació en Economia Blava Maritime Hub que té lloc avui i demà a les instal·lacions de l’Aqüàrium de Barcelona
{"name":"2022/10/24/11/52/bf36ebf0-46fc-4031-9bf7-6ca33c8772aa.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":"207791"}

Avui comença a Barcelona una nova edició del Maritime HUB, un esdeveniment de dos dies de durada que pretén generar un espai de debat i compartició d’iniciatives innovadores i transformadores en l’àmbit de l’economia blava, amb l’objectiu de fomentar la generació de noves oportunitats i impulsar nous projectes que incloguin els sectors públic i privat d’àmbit nacional i internacional.

Aquest any, les jornades tenen com a convidat especial Portugal i compten amb la participació del secretari d’Estat d’Afers Marítims portuguès, José Mariada Cunha, i també d’altres autoritats i representants de la recerca i empreses del sector d’aquest país.

Aquest fòrum, organitzat per la Xarxa R+D+I Marítima de Catalunya BlueNetCat conjuntament amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, permetrà a Catalunya i Portugal tractar reptes comuns com ara les energies renovables d’origen marí, la innovació en l’aqüicultura de baix nivell tròfic i en especial el cultiu i aprofitament d’algues, la robòtica submarina i el potencial de les dades recollides pels investigadors al servei de la ciutadania.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, que ha mantingut una reunió bilateral amb el secretari d'Estat portuguès prèvia al Maritime Hub, ha posat de manifest en el discurs inaugural del fòrum que “la relació oberta en l’àmbit institucional amb Portugal dona a Catalunya una oportunitat única d’avançar de la mà amb el país europeu capdavanter en economia blava”.

Teresa Jordà ha destacat que Catalunya comparteix amb Portugal una profunda vocació marítima reflectida en les seves polítiques, economies i tradicions: “Portugal té una Estratégia Nacional para o Mar 2030 i nosaltres, l’Estratègia marítima de Catalunya 2030. Totes dues amb els mateixos objectius de desenvolupar de manera sostenible l’economia blava, descarbonitzar els sectors marítims i protegir el nostre capital natural, sempre des de la ciència i la innovació tecnològica. I també, no menys important, de promoure la salut i el benestar de la ciutadania i reforçar l’educació i la cultura marítima.”

En aquesta mateixa línia, la consellera d’Acció Climàtica ha explicat que Portugal “és pioner a desenvolupar un Observatori d’economia blava i una Compta Satèl·lit del Mar i, en aquest sentit, és una gran inspiració per a Catalunya”.

El pes de l’economia blava de Portugal en relació amb el conjunt de l’economia del país ocupa el setè lloc a Europa, amb una VAB del 3,3% i una ocupació del 5,7% del total. Valors molt semblants als de Catalunya, on l’economia blava representa un 3,1% del VAB i un 5,4% de l’ocupació dels valor globals al país.

La BlueNetCat, un instrument clau de la recerca catalana en l’àmbit marítim

L’organització d’aquestes jornades ha estat possible gràcies a la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica i la Xarxa Marítima BlueNetCat. Aquest òrgan, creat el 2018 en el marc de l’Estratègia marítima de Catalunya, té com a objectiu estructurar la recerca marítima de Catalunya i promoure així sinergies entre els diferents grups de recerca, i crear un pont per satisfer les necessitats d’innovació del sector de l’economia blava. Constitueix, per tant, un pilar de l’Agenda Marítima del país.

La Xarxa aplega a dia d’avui uns 600 investigadors de 64 grups de recerca de les diverses disciplines relacionades amb el mar, des de les relacionades amb la física, la química i la biologia fins a l’economia, el turisme i l’antropologia, i amb perspectiva de continuar creixent.

El Maritime HUB, organitzat anualment per BlueNetCat, pretén establir-se com un fòrum dereferència en innovació en economia blava a l’àmbit català i internacional, on es vol destacar la recerca realitzada pels membres de la BlueNetCat, mitjançant ponències d’alt nivell i facilitar un espai de col·laboració entre els participants.

La interacció entre BlueNetCat i el Departament d’Acció Climàtica és permanent, ja que la col·laboració entre Administració, científics i el mon empresarial és clau per avançar l’aportació d’innovació al sector.

2  

Imatges

Primera jornada del Fòrum internacional d¿Innovació en Economia Blava Maritime Hub que té lloc avui i demà a les instal·lacions de l¿ Aqüàrium de Barcelona

Primera jornada del Fòrum internacional d¿Innovació en Economia Blava Maritime Hub que té lloc avui i demà a les instal·lacions de l¿ Aqüàrium de Barcelona 207791

La consellera Teresa Jordà inaugurant el Fòrum Maritime Hub 2022

La consellera Teresa Jordà inaugurant el Fòrum Maritime Hub 2022 281861