Territori

Vehicle autònom en període de proves

Territori engega a l'Alt Pirineu un projecte pioner al medi rural de transport públic amb vehicle autònom

query_builder   26 octubre 2022 14:00

event_note Nota de premsa

Territori engega a l'Alt Pirineu un projecte pioner al medi rural de transport públic amb vehicle autònom

  1. És la primera experiència europea de transport amb vehicle sense conductor que es fa en vies rurals i sense cobertura
  2. Es tracta d’una prova pilot que té com a objectiu reduir l’impacte del vehicle privat i fer front al miler de cotxes que accedeixen diàriament a la zona durant els mesos d’estiu
  3. Volkswagen ha cedit un eGolf per a les proves, equipat amb els sensors i la robòtica necessària
  4. El recorregut és a la C-147, en el tram entre Alòs d’Isil i el Refugi d’en Fornet
  5. El projecte, d’un cost de 2 MEUR, ha estat finançat pel Departament i executat per la UAB

El Departament de Territori ha iniciat una prova pilot per l’ús del vehicle autònom pel transport públic al Parc natural de l’Alt Pirineu. És la primera experiència europea d’aquest tipus que es fa en vies rurals i sense cobertura, amb condicions extremes per la climatologia, l’absència de marques vials o el mal estat del ferm.

Les proves es fan a la carretera C-147, en el tram entre Alòs d’Isil i el Refugi d’en Fornet, de 4,4 quilòmetres. La via s’ha hagut d’adaptar amb un sistema tecnològic de guiatge basat en la intel·ligència artificIal que, amb connexió offline, proporciona al vehicle informació en temps real sobre la localització, l’entorn o el clima. A partir de la prova pilot, el Departament estudiarà l’opció de desenvolupar un itinerari més complet dins del Parc amb vehicle mini bus.

Els projectes d’aquestes característiques es porten a terme en grans ciutats o autopistes, amb tecnologia de comunicacions 5G i la transmissió d’un nombre elevat de dades des del núvol d’internet.

Combatre el vehicle privat

L’objectiu final és reduir la petjada de carboni i fer front al miler de vehicles privats, sobretot models 4x4, que accedeixen diariament al Parc natural durant l’estiu, perjudicant la flora i la fauna local. Es tracta també de regular l’accés de visites i mantenir els ecosistemes.

El projecte té un cost de 2 MEUR i està finançat pel Programa de tecnologies digitals avançades del Departament de Territori. L’execució ha anat a càrrec del Centre de Visió per Computador de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Cessió de Volkswagen

La prova pilot es porta a terme amb un vehicle eGolf elèctic sensoritzat i robotitzat. El cotxe fa 2 metres d’amplada i circula per una via amb trams que tenen una amplada de 2,7 metres. El punt de recàrrega està a la mateixa carretera, prop de la Casa de l’os bru dels Pirineus.
2  

Imatges

El vehicle autònom circulant pel Parc Natural de l'Alt Pirineu

El vehicle autònom circulant pel Parc Natural de l'Alt Pirineu 3941517

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, al vehicle autònom

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, al vehicle autònom 3166537

1  

Fitxers adjunts


Nota de premsa en PDF 'Territori engega a l¿Alt Pirineu un projecte pioner al medi rural de transport públic amb vehicle autònom'

Nota de premsa en PDF 'Territori engega a l¿Alt Pirineu un projecte pioner al medi rural de transport públic amb vehicle autònom'
PDF | 385119

`