Delegació a Lleida

Edifici de l'Agrolivinglab

Posada en marxa a Lleida del laboratori d'innovació oberta i col·laborativa Agrolivinglab, orientat a l'impuls del model agroalimentari 4.0

query_builder   25 octubre 2022 14:39

event_note Nota de premsa

Posada en marxa a Lleida del laboratori d'innovació oberta i col·laborativa Agrolivinglab, orientat a l'impuls del model agroalimentari 4.0

Bernat Solé destaca que l’espai serà "punt de trobada catalitzador entre la ciència, l'empresa, el mercat i les persones", per aprofitar i ampliar l’expertesa en agroalimentació intel·ligent i les oportunitats que es presenten en el desenvolupament de la bioeconomia


Inauguració de l'Agrolivinglab, al PCiTAL
Bernat Solé, durant la seva intervenció en la inauguració de l'Agrolivinglab, al PCiTAL, amb Miquel Pueyo, Jaume Puy, Joan Talarn i José Crespín.
{"name":"2022/10/26/14/09/7e4d827b-25af-4863-a069-81037611c93b.jpeg","author":"DTGL","type":"0","location":"0","weight":470244}


El Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida compta des d’aquest mes amb el laboratori d’innovació oberta Agrolivinglab, en l’edifici que havia estat la seu de Capitania d’Artilleria de les casernes de Gardeny. Es tracta d’un espai central específic per a l'impuls de la innovació oberta i col·laborativa i la promoció de la transferència tecnològica, orientat a una de les tendències més importants en el sector agroalimentari com és l'adopció del model d'agricultura 4.0

En aquest espai s’instal·laran empreses tecnològiques del sector i s’hi duran a terme accions de dinamització de l’ecosistema a través d’una programació contínua d’activitats de laboratori d’innovació, trobades multiagents, accions de formació i mentoratge, espais d’intercanvi entre empreses i investigadors, jornades de difusió d’innovacions i exposicions.

Agrolivinglab s’emmarca dins del projecte d’Inno4Agro, que han impulsat conjuntament la Universitat de Lleida, el Parc Científic, la Diputació i la Paeria de Lleida, amb diverses empreses i entitats, amb l’objectiu de crear un ecosistema per a la innovació de l’agrolimentació, per la ciutat de Lleida i per al conjunt del territori.

En l’acte inaugural de l’Agrolivinglab, el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha incidit en el seu objectiu d’esdevenir un "punt de trobada catalitzador entre la ciència, l'empresa, el mercat i les persones", que permeti aprofitar i ampliar l’expertesa en agroalimentació intel·ligent i les oportunitats que es presenten en el desenvolupament de la bioeconomia. L’Agrolivinglab serà un espai on la UdL, Eurecat, l’IRTA, clústers com el de la maquinària i mitjans de producció agrícola, les organitzacions empresarials, les empreses, les institucions i les entitats ciutadanes posaran en comú les seves necessitats i en promouran la resolució, tot plegat contribuint al planejament d’una transformació econòmica cap a la incorporació definitiva de la sostenibilitat ambiental, econòmica i social ens els processos de creixement.

Per aquesta raó, Solé ha qualificat l’Agrolivinglab de “projecte cabdal no només per a l'economia de Lleida, sinó per a la de tot el país" i ha considerat la seva posada en marxa com “un altre pas important cap a l’objectiu que el 2030 la ciutat de Lleida esdevingui capital AgroBioTech del Sud d’Europa i les terres de Lleida en el seu conjunt, un referent en tecnologia al servei del sector agroalimentari i de l’economia verda”. En aquest punt, Solé ha posat la inauguració de l’Agrolivinglab com un “exemple dels resultats positius de l’estratègia compartida que mantenen les institucions i entitats de l’anomenat G6” (Generalitat, Ajuntament de Lleida, Diputació de Lleida, UdL i les cambres de comerç de Lleida i Tàrrega) en la governança, definició i implementació de les accions d’aquest ecosistema per a la innovació del sector agroalimentari, a fi d’aprofitar els avenços digitals i l'oportunitat de la bioeconomia.

Per últim, Bernat Solé també s’ha referit al compromís del Govern, a través del Pacte Nacional per a la Indústria 2022-25, amb projectes estratègics vinculats a aquesta línia de desenvolupament basada en les TIC i la bioeconomia com és el cas del BioHubCat, que pretén contribuir a convertir a les comarques lleidatanes en el 'hub' del sector agroalimentari del país.

Per la seva banda, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha explicat que el projecte és “resultat de la visió estratègica del Govern de transformació de ciutat, d’impuls econòmic i d’atracció i de retenció de talent” i que “ha de ser un laboratori obert del sector agroalimentari, ha de servir per superar reptes i ha de permetre solucions basades en la innovació, amb criteris com són la sostenibilitat ambiental, econòmica i social", ha dit Pueyo. El rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, ha apuntat la “importància que al projecte Agrolivinglab s’hi sumin empreses i que se’l facin seu, per treballar i fer créixer el sector agroalimentari, en el qual Lleida és referent.” De fet, el director del PCiTAL, Miquel Aran, ha donat a conèixer que vuit empreses ja han mostrat interès per instal·lar-se a l'Agrolivinglab, algunes de les quals estan implantades al parc científic, altres a Lleida i fins i tot de fora de la ciutat que voldrien treballar a les noves instal·lacions. El president de la Diputació de Lleida ha recordat l’aposta de les institucions lleidatanes per "una transformació en favor d'un territori basat en un model d’economia verda, circular i altament digitalitzada, que reforci sectors estratègics i faciliti l’aparició de sectors emergents i nous models de negoci que ens facin ser un territori atractiu per fer arrelar projectes de vida i retenir talent al nostre entorn rural".

Edifici rehabilitat al PCiTAL

L’edifici del PCiTAL que acollirà l'Agrolivinglab és el que havia albergat la Capitania d’Artilleria, a Gardeny. Compta amb 2.227 m2 útils, en 1.600 dels quals s’ha intervingut i s’ha actuat en un espai d’uns 400 m2. L’estiu de 2021 van arrencar les obres de rehabilitació, que han consistit en el revestiment de l’edifici, per aïllar-lo, i el condicionament de sales comunes i de reunió i de gestió del laboratori. El pressupost de l’actuació ha estat d’1,2 milions d’euros, finançats amb pressupost de l'Ajuntament de Lleida i fons provinents de la Diputació i dels FEDER, gestionats per la Generalitat de Catalunya. A mesura que s’avanci en una segona fase, s’aniran habilitant els espais destinats a les empreses, que s’adequaran també en funció de les seves necessitats.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia