1. La directora general d’Energia de la Generalitat, Assumpta Farran, ha defensat la necessitat d’accelerar el desplegament d’ energies renovables distribuïdes i participades

El Consell Assessor Territorial ha abordat avui l’impuls de les comunitats energètiques locals, “un tema que s’ha col·locat en la centralitat de l’interès col·lectiu i de les administracions, perquè ara toca gestionar l’energia d’una altra manera, tenint en compte la important manca de recursos a nivell mundial i que actualment la llei permet socialitzar-la”, segons ha dit el delegat del Govern a Barcelona, Antoni Morral.

Per la seva banda, la directora general d’Energia de la Generalitat, Assumpta Farran, ha explicat que a Catalunya ja hi ha 50.000 instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum, i ha remarcat que ara “no volem només sostres, sinó que volem sobretot accelerar els projectes d’energies renovables distribuïdes i participades”.

Assumpta Ferran ha dit que “el gran repte de la transició ecològica és l’energia elèctrica, que s’està tornant a concentrar en les mateixes empreses, ja que són les que poden oferir preus més competitius perquè són elles mateixes les que generen l’energia” i ha afegit que en el context actual “la resiliència energètica és molt important”.

A la reunió del Consell Assessor Territorial, que reuneix els ajuntaments i consells comarcals de la demarcació de Barcelona, l’Ajuntament de Caldes de Montbui ha explicat el projecte "La Cel de Caldes", Comunitat Energètica Local que cedeix a la ciutadania energia de plaques fotovoltaiques instal·lades en equipaments municipals. El regidor d’Acció Climàtica del consistori, Jordi Martín, ha puntualitzat que aquesta iniciativa pretén sobretot reduir el cost de les factures de la llum de la ciutadania i lluitar contra el canvi climàtic, i ha explicat que els usuaris d’aquesta comunitat energètica s’han estalviat uns 53 € de mitjana el mes de setembre.

El delegat del Govern a Barcelona, Toni Morral, ha conclòs que “queda molt camp per recórrer, però el Govern aposta per aquest canvi de model energètic basat en la proximitat de la generació d'energia i socialització del consum, afavorint així l'empoderament de la gent. Aquesta és una revolució que s'ha posat en marxa.”