Mossos d'Esquadra

CME

Desmantellat un grup criminal que havia estafat més de 16.000 euros mitjançant phishing

query_builder   31 octubre 2022 08:37

event_note Nota de premsa

Desmantellat un grup criminal que havia estafat més de 16.000 euros mitjançant phishing

· A través d’una aplicació d’una entitat bancària, els estafadors ordenaven un reintegrament en un caixer automàtic determinat amb les dades de les víctimes que havien obtingut a través de pesca de credencials, coneguda popularment com a phishing

· Hores d’ara la investigació continua oberta ja que hi ha més de 100 denúncies a l’Estat espanyol pendents d’estudi amb una estafa que podria ascendir a 70.000 euros

Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Premià de Mar van detenir a Vilassar de Mar, els dies 25 i 27 d’octubre, un home i una dona de 48 i 47 anys, com a presumptes autors dels delictes d’estafes i pertinença a grup criminal.

Els mossos van iniciar una investigació ja que van tenir coneixement que els clients d’una entitat bancària estaven patint estafes que gairebé sempre seguien el mateix patró: les víctimes rebien un SMS o una trucada d’un home o dona que es feien passar per treballadors de la seva entitat bancària. Després de guanyar-se la seva confiança i pensar que el seu interlocutor era un treballador de la seva entitat, els facilitaven una sèrie de dades bàsiques que els estafadors necessitaven per a dur a terme l’estafa.

Un cop estaven en possessió de les dades, suplantaven la víctima a través d’internet per ordenar una retirada de diners en un caixer determinat. Acte seguit s’adreçaven físicament al caixer seleccionat i, mitjançant el codi que havien obtingut prèviament per poder fer la transacció, obtenien els diners en metàl·lic.

Els investigadors van poder constatar que, tot i que les persones estafades eren d’arreu d’Espanya, les extraccions dels diners en metàl·lic sempre es feien des dels mateixos caixers, ubicats a Vilassar de Mar, el Masnou, Badalona i Barcelona.

Amb tota la informació recopilada, el 25 i 27 d’octubre van detenir a Vilassar de Mar un home i una dona com a presumptes autors de les estafes, a banda de considerar-los membres d’un grup criminal dedicat a ensarronar els clients d’entitats bancàries.

Els investigadors els atribueixen 45 estafes que van comportar 57 extraccions de diners en metàl·lic per un valor total de 16.100 euros. Les 45 defraudacions corresponen a 45 denúncies que diverses víctimes havien posat arreu de l’Estat espanyol, concretament a les ciutats de Barcelona, Pamplona, Alacant, Sevilla i Cartagena, entre d’altres.

Després de passar a disposició judicial el 28 d’octubre els detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs.

Tot i les detencions la investigació continua oberta ja que els investigadors tenen constància de més de 100 denúncies amb el mateix modus operandi amb una estafa total de més de 70.000 euros, l’autoria de les quals encara està per determinar.

Modus Operandi

Per materialitzar l’estafa els autors sempre seguien la mateixa operativa:

1)Conèixer l’entitat bancària en la qual les víctimes tenien els diners: aquesta informació l’obtenien a través de trucades telefòniques aleatòries.

2)L’obtenció de les dades essencials de la targeta bancària: aquesta informació l’aconseguien novament mitjançant trucades telefòniques, en les quals es feien passar per treballadors de l’entitat bancària de la víctima potencial.

3)L’extracció dels diners: un cop tenien la informació que necessitaven es feien passar per la víctima per sol·licitar remotament l’enviament dels diners a un caixer determinat i, d’aquesta manera, poder recollir-los físicament amb el codi que la mateixa entitat bancària els facilitava durant la transacció.

Consells de seguretat

-Davant el mínim dubte, no proporcioneu la informació que us sol·licitin i finalitzeu la trucada.

-Realitzeu una cerca a internet del número, és possible que estigui identificat com a fraudulent i obtingueu més informació.

-Adreceu-vos a una font oficial per comprovar la veracitat del que us proposen.

-Bloquegeu el número per evitar futures trucades.

-No actueu per impuls. Utilitzeu el sentit comú.


Àrea de Comunicació

Granollers, 31 d’octubre de 2022

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia