La jornada pretén donar a conèixer els resultats de les darreres investigacions sobre la conquesta cristiana de la ciutat andalusinade Ṭurṭūša i el seu impacte en la morfologia de la ciutat, en la composició de la població i en el paisatge rural, així com sobre la implantació de l’ordre feudal

Els Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre han programat la jornada divulgativa “DeṬurṭūša a Tortosa. Ciutat i espai rural abans i després de la conquesta cristiana (segles X-XIII)”, que tindrà lloc al Palau Oliver de Boteller (carrer Jaume Ferran núm. 4 de Tortosa), dissabte 24 de setembre. Aquesta activitat anirà a càrrec d’Antoni Virgili i Núria Pacheco, membres del Grup de Recerca Arqueologia Agrària de l’Edat Mitjana (ARAEM) de la Universitat Autònoma de Barcelona.


La jornada aprofundirà especialment en el procés de colonització impulsat pels conqueridors cristians, que es va concretar en diversos processos simultanis com els repartiments, la liquidació de la població indígena i la substitució d’aquesta població a partir de l’assentament de centenars de famílies procedents de les regions originàries dels conqueridors. També s’exposaran els avençosen la comprensió d’aquests fenòmens gràcies a l’estudi de la documentació històrica generada per aquests processos, al treball de camp, a l’anàlisi dels parcel·laris i la plasmació cartogràfica.


En paraules de Victòria Almuni, directora dels Serveis Territorials: "La jornada ens permetrà conèixer millor un període impactant de la història de la ciutat i, per extensió, de les Terres de l’Ebre, de la mà d’especialistes en la matèria”.


PROGRAMA


9:30 h Recepció de participants

9:45 h Presentació de la jornada

10:00 h “Les vespres de la conquesta”, a càrrec d’Antoni Virgili

10:45 h “El procés de colonització. Línies migratòries i assentaments: els occitans”, a càrrec de Núria Pacheco

11:30 h Pausa cafè

12:00 h “El procés de colonització. Les transformacions feudals”, a càrrec d’Antoni Virgili i Núria Pacheco

12:45 h Debat

13:30 h Cloenda i comiat


L’activitat és gratuïta i sense inscripció prèvia.