Delegació a les Terres de l'Ebre

Les Terres de l¿Ebre organitzen la primera Jornada de dol gestacional, perinatal i neonatal.

Les Terres de l'Ebre organitzen la primera Jornada de dol gestacional, perinatal i neonatal

query_builder   14 octubre 2022 20:50

event_note Nota de premsa

Les Terres de l'Ebre organitzen la primera Jornada de dol gestacional, perinatal i neonatal

  1. El Govern incorpora un permís per dol gestacional en l'àmbit laboral
  2. L’associació Libèl·lules dels Estels presenta el projecte Cosint Ferides


L’associació Libèl·lules dels Estels, amb col·laboració amb el Departament d’Igualtat i Feminismes i la Delegació Territorial del Govern a les Terres de l’Ebre, ha organitzat la primera Jornada de dol gestacional, perinatal i neonatal a les Terres de l’Ebre, coincidint amb el Dia Mundial de la conscienciació i visibilització d’aquestes pèrdues, que es commemora el 15 d’octubre.

Durant la jornada, que ha comptat amb una ponència de la psicòloga i coautora de ‘Las voces olvidadas’, Cristina Silvente Troncoso, sobre el paper dels rituals en el procés de dol, l’associació Libèl·lules dels Estels ha fet balanç del primer any d’activitat. Creada fa un any per acompanyar les famílies de les Terres de l’Ebre i el Baix Maestrat que pateixen una pèrdua neonatal, gestacional o perinatal, l’entitat ha presentat el projecte Cosint Ferides. A través de tallers terapèutics setmanals que s’iniciaran al novembre, es confeccionaran capes de roba amb gorret que es lliuraran de manera gratuïta als hospitals de les Terres de l’Ebre i el Baix Maestrat per proporcionar recursos als centres sanitaris per millorar l’atenció. L’objectiu del projecte també és generar un espai d’interrelació segur i confortable.


Precisament, el Govern de la Generalitat ha ampliat les mesures de flexibilitat i conciliació de la vida laboral i familiar de les treballadores i els treballadors: les persones progenitores que hagin patit una pèrdua gestacional entre la setmana 6 i el dia 179 de la gestació tindran dret a un permís de 3 dies hàbils per contribuir a la recuperació del seu procés de dol. El permís afecta les pèrdues que es produeixen abans del sisè mes d’embaràs, que no estaven cobertes fins ara amb els permisos ja existents. Amb aquestes mesures s’equipara aquest dol al permís per la mort d’un familiar directe i es fa un pas endavant pioner en les polítiques públiques, ja que només Nova Zelanda té reconegut aquest tipus de permís. “Les institucions ens posem al costat de les famílies i entitats que porten temps reivindicant que aquest era un silenci tronador i l’hem trencat”, ha assegurat la secretària de Feminismes, Montse Pineda Lorenzo.


La secretària de Feminismes també ha anunciat que el departament, juntament amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Micropobles de Catalunya, perquè els municipis impulsin mocions i espais de dol. “Agraïm a tots els ens locals que aquests dies estan inaugurant molts espais de dol en municipis de totes les Terres de l’Ebre i això significa que estem implicant a tothom i que és la forma de poder avançar i poder posar també noms i cognoms a aquestes pèrdues, visibilitzant aquest dol i disposant d’un espai per a les famílies afectades”, ha detallat la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà Fortuño.


3  

Imatges

L¿associació Libèl·lules dels Estels ha presentat el projecte Cosint Ferides

L¿associació Libèl·lules dels Estels ha presentat el projecte Cosint Ferides 5190048

Les Terres de l¿Ebre han organitzat la primera Jornada de dol gestacional, perinatal i neonatal.

Les Terres de l¿Ebre han organitzat la primera Jornada de dol gestacional, perinatal i neonatal. 5130759

El Govern incorpora un permís per dol gestacional en l'àmbit laboral.

El Govern incorpora un permís per dol gestacional en l'àmbit laboral. 4835552

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia