1. S’han programat clubs de lectura, amb Com vas perdre el braç, Balchowsky? i Fill de rojo, i sessions de contacontes


La Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) continuen aquest 2022 amb el projecte ‘Batalla de la memòria: llegir per recordar’. Iniciat l’any passat, és una iniciativa de foment de la lectura i la memòria històrica amb l’organització de contacontes infantils i clubs de lectura presencials, tant infantils com d’adults, a les biblioteques públiques de les Terres de l’Ebre.


Enguany, s’han programat sis contacontes per a públic infantil i vuit clubs de lectura, tant infantils com adults. Com vas perdre el braç, Balchowsky? protagonitzarà una nova sessió aquest dimecres, 19 d’octubre, a la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó d’Amposta, amb la presència de l’autor, Toni Orensanz. En el seu nou treball, l’escriptor i periodista reconstrueix la figura del pianista manc de Chicago, membre de les Brigades Internacionals, que va perdre el braç dret a la Batalla de l'Ebre i que va esdevenir una llegenda de la contracultura als Estats Units.


Després de fer parada a la Biblioteca Marcel·li Domingo de Tortosa, a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre Artur Cot i Miró i aquest dimecres a Amposta, està prevista una darrera sessió d’aquest club de lectura a la Biblioteca de Gandesa Dr. Mn. Joan Baptista Manyà el 15 de desembre. Per al públic infantil també s’han programat a diferents municipis clubs de lectura amb Fill de rojo, amb text de Joan Portell i il·lustracions d’Ignasi Blanch. Amb sessions organitzades a les biblioteques Pere de Montcada de La Sénia (31 de maig), Trinitari Fabregat d’Alcanar (10 d’octubre) i Delta de l’Ebre de Deltebre (10 d’octubre-tarda), hi ha prevista una altra sessió a la Biblioteca Municipal de La Ràpita el 24 de novembre.


Durant el mes de maig, també es van programar sessions de contacontes a Sant Jaume d’Enveja, Benissanet, la Fatarella, l’Aldea i Flix amb ‘Sacs, contes per la pau’, a càrrec d’Assumpta Mercader. L’objectiu de ‘Batalla de la memòria: llegir per recordar’ és difondre la història recent i fomentar la cultura de la pau i els valors democràtics tenint la literatura com a eix vertebrador. La Batalla de l’Ebre és la protagonista, però també es vol posar el focus en la Guerra Civil Espanyola i en altres conflictes contemporanis.