- Mar Lleixà Fortuño, directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes: “Hem d’avançar en l’impuls a les polítiques de dret al temps”
Les Terres de l’Ebre han acollit per primera vegada un acte descentralitzat de la Time Use Week, el principal esdeveniment internacional dedicat a promoure coneixement i bones pràctiques en polítiques del temps i que enguany, amb el títol ‘Temps i (des-)igualtats’, té lloc entre els dies 24 i 28 d’octubre. “Hem de posar damunt la taula, reflexionar i poder avançar en l’impuls a les polítiques de dret al temps i, també, tot el que fa referència a la corresponsabilitat, a posar en valor el temps de cures i el dret de les persones a disposar de temps que, en especial i una vegada més, és una qüestió que sol afectar a les dones”, explica la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà Fortuño.
Amb el títol ‘A temps. Jornada pels drets de les dones i les famílies a uns usos del temps equilibrats’, la directora general de l’Associació Salut i Família, la doctora Elvira Méndez Mendez, ha impartit la ponència ‘Temps, dones i famílies’ i s’ha organitzat una taula rodona moderada pel consultor de la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI), Marc Martorell Escofet, amb la consellera de Benestar Social del Consell Comarcal de la Terra Alta, Aida Castro Martínez, que ha parlat de l’experiència Espai Temps del Programa Temps per Cures; i la politòloga i sòcia fundadora de l’empresa Genera Innovació (El Perelló), Vanesa López Gisbert, que ha explicat pràctiques de temps implementades a l’empresa.
L’acte ha comptat amb l’assistència de la Secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo. Coincidint amb la Time Use Week, el departament d’Igualtat i Feminismes ha presentat la Xarxa Catalana pel Dret al Temps, que farà de nexe d’unió entre totes les organitzacions catalanes, públiques i privades, que treballen per avançar en la millora dels usos del temps i en una organització del temps més equilibrada i justa a tota Catalunya. “Demostra el compromís de la Catalunya sencera, que per nosaltres és essencial, per garantir que qualsevol ciutadà i ciutadana de Catalunya tingui els mateixos drets que la resta i trencar aquest centralisme que s’havia tingut moltes vegades amb polítiques iniciades des de l’àrea metropolitana”, assegura la Secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo.
La Xarxa Catalana pel Dret al Temps crearà i difondrà coneixement sobre usos dels temps amb perspectiva de gènere i facilitarà l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques en aquest àmbit, a través d’accions com xerrades, jornades i formacions entre tots els agents participants. També crearà un repositori de bones pràctiques en l’àmbit de les polítiques del temps.
Pel que fa a les empreses i entitats, se les assessorarà per tal que impulsin la implementació de mesures concretes en l’organització del temps. A més, es potenciarà amb un premi anual el reconeixement d’aquelles que despleguin bones pràctiques. En l’àmbit local, s’impulsarà l’elaboració de pactes del temps a tota Catalunya que impulsin polítiques dels temps que millorin la vida de les persones i promoguin horaris més saludables des de la proximitat. En aquest sentit, des del Departament d'Igualtat i Feminismes ja s'estan realitzant tallers sobre pactes del temps a totes les vegueries per tal d’acompanyar als municipis en la seva elaboració. En relació amb el sector de la recerca, es potenciarà la creació d’una Xarxa de recerca catalana en usos del temps i s’impulsarà la recerca mitjançant la creació d’un premi a la investigació. A més, es connectarà la recerca amb les polítiques públiques en usos del temps a Catalunya.