• El nou sistema permetrà que els 167 parcs de bombers i tots els vehicles tinguin tota la informació d’una emergència de forma telemàtica en temps real
  • També permetrà fer simulacions d’incendis i inundacions en 3D i gestionar amb agilitat el personal, els vehicles i els materials necessaris en cada tipus d’emergència
 
El departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació ha adjudicat a l’empresa Indra, per un import de 8.740.340,48 euros, una nova plataforma informàtica de gestió de les emergències que integra, automatitza i augmenta les possibilitats funcionals i tècniques del sistema que disposa actualment el Cos de Bombers de la Generalitat.
 
La nova eina informàtica permetrà, entre d’altres novetats, integrar tota la informació d’una emergència, automatitzar processos que actualment es fan de forma manual, fer informes detallats sobre les actuacions efectuades, calcular els seus costos, o fer simulacions en 3D de determinades emergències, com ara els incendis o les inundacions, entre d’altres possibilitats que facilitaran i milloraran les actuacions dels Bombers.
 
També millorarà l’eficàcia i coordinació en les actuacions del 167 parcs de bombers repartit en les 7 regions d’emergències ja que disposaran en temps real i de forma telemàtica de tota la informació de la incidència que hagin de gestionar. Aquesta informació també es rebrà al mateix temps en ordinadors instal·lats en els vehicles de bombers, en les sales centrals de les regions d’emergències, en els Centres de Comandament de Bombers (CCB) i els Punts de Trànsit (PT) que s’instal·len als llocs d’una emergència.
 
De fet, aquesta implantació tecnològica, que es va començar a projectar al febrer de l’any passat, permetrà que la informació que entri a través d’una trucada al telèfon d’emergències 112 es rebi simultàniament en el parc de bombers que hagi d’actuar, al temps que situarà en un mapa digital el lloc exacte de l’emergència, mitjançant la carta de trucada emesa pel 112 de forma totalment digital.
 
Aquesta plataforma informàtica, que s’integrarà en la Plataforma Integrada de Seguretat i Emergències (PISE) que coordina i comparteix la informació de totes les emergències entre tots els cossos operatius, inclou un nou sistema de gestió de personal i un nou sistema informàtic de gestió de les emergències amb informació amb temps real i compartida en tots els centres de bombers, amb el 112 i amb la resta de cossos operatius de Catalunya, integrats gràcies a un bus de comunicacions que també s’està desenvolupant.
 
L’adjudicació també inclou el subministrament dels servidors, una nova centraleta de telefonia digital d’última generació, amb intel·ligència de gestió (IP), l’equipament associat als llocs de l’operador, gravadors digitals i equipament de radiotransmissió digital tetra.
 
L’empresa Indra treballarà com a enginyeria integradora amb la multinacional nord-americana especialista en programaris a l’entorn de les emergències Intergraph, que recentment s’ha adjudicat els subministrament del sistema informàtic de tots els bombers del Regne Unit i compta amb una llarga experiència a Europa i els Estats Units.
 
Una gestió integral de les emergències
 
Els nous programaris informàtics integraran en una sola plataforma no només la gestió de les incidències, sinó també la gestió del personal, la gestió de vehicles i la gestió de materials  dels que disposa la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS).
L’adjudicació inclou el subministrament, desenvolupament i posada en servei fins el 2012 de totes les aplicacions de la nova plataforma i que inclouen:
 
Un sistema de gestió d’emergències/actuacions. Sistema de recepció d’alarmes, gestió d’actuacions i seguiments integrat a través del Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) corporatiu, que situa en un mapa la localització d’on estan actuant tots els equips d’emergència equipats amb GPS i que té la capacitat de marcar les rutes d’accés per arribar d’una manera més eficaç a l’incident.
Un sistema de gestió de comunicacions. Mòdul per a la gestió de comunicacions de veu als llocs d’operador (telefòniques i per ràdio) integrat en el sistema de gestió d’emergències i el visualitzador cartogràfic. També podrà gravar les converses associant-les a un incident determinat.
Un sistema de gestió de personal. Mòdul de planificació i gestió de personal. Inclou la gestió dels paràmetres associats a la nòmina, relació contractual, la planificació dels quadrants del personal i les guàrdies, la resolució d’incidències panificables i no panificables, el còmput horari en diferents intervals, o la planificació de moviments de llocs de treball. Igualment inclou el sistema de gestió de les guàrdies.
Un sistema de gestió de vehicles. Gestió de dades relatives al parc de vehicles de què disposa la DGPEIS: característiques, revisions, reparacions, estat. Incorpora la gestió de materials assignats als diferents parcs en els quals s’organitza el servei i per tant la seva logística davant dels incidents.
Un sistema de gestió de materials. Gestió del material assignat a parc, vehicle o persones: gestió de l’inventari, estat i definició de característiques tècniques estructurades necessàries per definir protocols d’actuació des del despatx. Gestió de revisions, reparacions, i inspeccions.
Un sistema de d’administració. Manteniment de dades mestres de l’aplicació, configuracions d’equips, parametrització del comportament del sistema i regles de negoci.
Un sistema d’explotació de dades. Mòdul per a l’obtenció d’informes d’activitat sobre les actuacions registrades en el sistema i així poder fer estudis de les actuacions per medi d’histogrames.
Un sistema de simulació. Eines que permetin la simulació en tres dimensions d’incendis i inundacions i el càlcul mitjançant aplicacions, algorismes i dades cartogràfiques d’anàlisi espacial
Un sistema de gestió de les comunicacions. Permetrà entre d’altres coses crear els grups de treball de radiocomunicacions des del mateix programari i tenir una finestra oberta per cada grup, a més d’enregistrar totes les comunicacions. Per tant l’eina de despatx es trobarà totalment integrada a la xarxa Rescat (Radiocomunicacions d’Emergència i Seguretat de Catalunya)
 
A més, la nova plataforma informàtica permetrà, entre d’altres millores, disposar de:
 
  • Informes detallats de cada actuació, incloent-hi un procés de validació per part d’un determinat perfil.
  • Informe de costos d’actuacions
  • Informe operatiu sobre temps emprats en les actuacions (temps fins la primera sortida, temps fins l’arribada, etc.)
  • Informe de càrrega de treball en sala indicant els temps d’atenció i resposta empleats en les actuacions, tant per cada operació, com per cada tecnologia (TETRA, telefonia, SIG).
  • Informes estadístics sobre distribució geogràfica i tipologia d’actuacions tota la regió distribuïts per parcs i regions d’emergència
  • Simulacions i càlculs que proporcionin informació rellevant per poder actuar amb anticipació davant les evolucions previstes de les incidències
  • Càlcul de superfícies d’aigua, Triangulació, Camp de visió, Simulació d’inundacions, Simulació de comportament del foc, Perfil del terreny, Dades Meteorològiques, Visualització 3D.
 
La base del programari del cos de Bombers també servirà pel cos d’Agents Rurals del Departament de medi Ambient, sempre preservant en tot moment la seva independència i confidencialitat en les seves dades, el que facilitarà la integració en la Plataforma Integrada de Seguretat i Emergències de Catalunya.
 
 
Els mitjans interessats a ampliar aquesta informació o obtenir declaracions del director de la Plataforma Integrada de Seguretat i Emergències del Departament d’Interior, Ramon Bacardí, podeu contactar amb el Gabinet de Comunicació del DIRIP als telèfons: 93 551 21 48/ 93 551 22 48 / 93 551 22 69
 

1  

Fitxers adjunts

NOTA EN PDF

NOTA EN PDF
PDF | 47

1  

Talls de so

TALL DE VEU DE RAMON BACARDÍ
mp3 | 1249