Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

MINITURA NP ACTES LEADER NOVEMBRE

Actes i jornades organitzats pels grups Leader per al mes de novembre

query_builder   2 novembre 2022 12:46

event_note Nota de premsa

Actes i jornades organitzats pels grups Leader per al mes de novembre

Els grups Leader organitzen i participen aquest mes de novembre en diferents actes, jornades, visites i reunions per a divulgar i donar a conèixer els projectes que desenvolupen en el marc de les seves estratègies de desenvolupament territorial

FOTO NP ACTES LEADER NOVEMBRE{"name":"2022/11/02/12/44/104614cc-9425-4925-a98e-72cea1c0118d.png","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":469448}

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya va seleccionar 11 Grups d'Acció Local per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2022.

I entre les actuacions organitzades per aquests Grups per a aquest mes de novembre, destaca la Presentació de l’estratègia per al relleu agrari a la Garrotxa i experiències territorials a Catalunya, que tindrà llocel 14 de novembre, a Can Trona de la Vall d’en Bas, organitzada per l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya – ADRINOC.

Durant la primera meitat de l’any 2022, diverses entitats que formen la Xarxa pel Relleu Agrari de Catalunya (Consorci de l’Alta Garrotxa, Associació Terra Franca, ARCA Associació d’iniciatives Rurals de Catalunya - ARCA, Associació Rurbans-Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, Neus Monllor i ADRINOC) han estat treballant per a crear una proposta executiva per a posar en marxa un Programa de suport al relleu agrari a la Garrotxa.

Així, la primera part de l’esmentada jornada té l’objectiu, en primer lloc, de presentar l’estudi ‘Exploració, identificació, i articulació dels elements clau per a la innovació en l’estratègia pel relleu agrari a la Garrotxa’, del Grup Operatiu de la Xarxa pel Relleu Agrari (XRA). En segon lloc, aquesta presentació ha de servir per a ampliar el coneixement i fer difusió d’altres experiències territorials. I en la segona part de la sessió es vol fer un taller dinàmic i participatiu per a aconseguir fer evolucionar el Programa de suport al relleu agrari a la Garrotxa tot definint línies d’accions que afavoreixin el sector i, a la vegada, que puguin ser escalables a la resta del territori.

A més, val a dir també que durant aquest mes de novembre, el Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord organitza arreu del territori unes presentacions del Programa Arrenca, una acció en el marc del projecte ODISSEU. Els joves que participen provenen de diferents Instituts d’Educació Secundària del territori, i cursen primer i segon de Batxillerat o cicles formatius de grau mitjà.

La tendència al despoblament que pateixen les zones rurals exigeix nous enfocaments i impulsos per a què els joves puguin trobar-hi oportunitats reals a nivell laboral i conseqüentment personal. El Consorci Grup d’Acció Local Noguera-Segrià Nord, conscient d’aquesta realitat, impulsa, conjuntament amb el Consell Comarcal de la Noguera i l’Oficina Jove de la Noguera, el ‘Programa Arrenca’ per a la cerca d’oportunitats al territori, el qual pretén esdevenir un punt de referència per als joves de la comarca. Aquesta iniciativa se centra en dos eixos bàsics:

  1. Oferir eines i estratègies per al desenvolupament d’habilitats professionals i/o empresarials als i les joves del territori.
  2. Donar a conèixer als i les joves diferents iniciatives empresarials nascudes i consolidades al territori, com a oportunitat de visualitzar models d’èxit i oportunitats de desenvolupament professional en el futur.

I aquest és el conjunt d’actuacions previstes per a aquest mes de novembre:

Jornada PATT: Com introduir el producte local i de proximitat als restaurants

Data i lloc: 7 de novembre. Mas de Colom. Tàrrega

Horari: de 9:30h a 13:30h.

Organitza: Associació Leader de Ponent

La pandèmia i les posteriors situacions crítiques globals posen de manifest el caràcter estratègic del sector agroalimentari, que continua exercint-se com una activitat essencial per al proveïment d’aliments. Tot i que les tendències apunten cap a un consum on prevalen els valors de la confiança, la proximitat, i la transparència, els restaurants encara no presenten les seves cartes amb el 100% de productes de proximitat. És el preu? És l’accés o distribució d’aquest?

Workshop dirigit a productors/es, restauradors/es de l’Urgell i voltants.

Més informació:

https://ruralcat.gencat.cat/c/document_library/get_file?uuid=4a114847-c8ca-40c2-996e-4168097effde&groupId=20181

Exposició: ‘Tot un món de pedra seca’

Data i lloc: del 7 al 30 de novembre. Pont de Vilomara.

Horari: Horari biblioteca.

Organitza: Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central

En el marc de la ‘Setmana de la Pedra Seca’, l’esmentada entitat exposa la mostra ‘Tot un món de pedra seca’ a la biblioteca del Pont de Vilomara.

Activitat adreçada al públic en general.

Més informació:https://www.facebook.com/bibliotecapontdevilomara

1es Jornades de Conservació del Medi Natural

Data i lloc: 12 i 13 de novembre. La Seu d’Urgell.

Horari: de 9:00h (dia 12) a 13:30h (dia 13).

Organitza: Associació Leader de Ponent

Jornades per a posar en valor la importància de la conservació de la biodiversitat. Més enllà de sensibilitzar la població i implicar-los en la gestió de la conservació, aquesta trobada també pretén crear sinèrgies entre les diferents entitats que participen en les jornades per a avançar en la gestió de la conservació de la biodiversitat.

I l’Associació Leader de Ponent hi presentarà el projecte Espais Naturals de Ponent, dins de la taula rodona ‘Divulgació sobre conservació. Divulguem bé?’.

Activitat adreçada a tècnics i tècniques de projectes medi ambientals.

Més informació: https://www.desenvolupamentrural.cat/actualitat/agenda/jornades-de-conservacio-del-medi-natural

Presentació de l’estratègia per al relleu agrari a la Garrotxa i experiències territorials a Catalunya

Data i lloc: 14 de novembre. Can Trona (Vall d’en Bas).

Horari: de 9:45 h a 18:00 h

Com ja s’ha esmentat anteriorment, la primera part de la jornada té l’objectiu, en primer lloc, de presentar l’estudi “Exploració, identificació i articulació dels elements clau per a la innovació en l’estratègia pel relleu agrari a la Garrotxa” del Grup Operatiu de la Xarxa pel Relleu Agrari (XRA). En segon lloc, aquesta presentació ha de servir per ampliar el coneixement i fer difusió d’altres experiències territorials. En la segona part de la sessió es vol fer un taller dinàmic i participatiu per aconseguir fer evolucionar el Programa de suport al relleu agrari a la Garrotxa tot definint línies d’accions que afavoreixin el sector i, a la vegada, que puguin ser escalables a la resta del territori.

Jornada adreçada a agents vinculats al sector agrari.

Més informació: https://bit.ly/3sxmQCO

Jornades Arrenca

Data i lloc: com ja s’ha esmentat, durant el mes de novembre s’ha previst un seguit de jornades de presentació del ‘Programa Arrenca’ arreu del territori, organitzades pel Consorci Grup d’Acció Local Noguera – Segrià Nord, els dies:

-14 de novembre

-15 de novembre

-16 de novembre

-17 de novembre

-18 de novembre

-22 de novembre

Activitat adreçada als joves que participen al ‘Programa Arrenca’, que provenen de diferents Instituts d’Educació Secundària del territori, que cursen 1r de BTX, 2n de BTX o CFGM.

Més informació: https://www.noguerasegrianord.cat/arrenca/el-projecte

La Cúpula GUSTUM al Pla d’Urgell

Data i lloc: 16 de novembre. Lloc pendent de confirmar.

Horari: durant l’horari escolar.

La ‘Cúpula GUSTUM’ s’instal·la durant tot el dia a la comarca del Pla d’Urgell per a què les escoles inscrites (segons ordre d’inscripció) puguin gaudir d’aquest recurs educatiu que gira al voltant del sector agroalimentari.

Activitat adreçada a alumnes de les escoles del Pla d'Urgell.

Més informació: https://www.leaderponent.cat/

Ponència: Oportunitats per atraure joves i no tan joves al món rural

Data i lloc: 17 de novembre. En línia

Horari: a partir de les 13:00 h.

Participa: Consorci Grup d’Acció Local Alt Urgell - Cerdanya

La xerrada forma part del programa de la ‘3a Fira d'Ocupació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)’. La gerent de l’esmentat Grup, Mireia Font Gras, exposarà les eines dels grups Leader a favor de la retenció i retorn de talent jove a les comarques rurals. Moderarà Toni Romero, director de la Xarxa territorial de la UOC a Catalunya i Balears

Activitat dreçada a estudiants de la UOC.

Més informació: https://estudis.uoc.edu/ca/fira-virtual-ocupacio

Exposició Rurbanisme o el reequilibri del territori

Data i lloc: fins al 20 de novembre. En línia

Participa: Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central

La problemàtica del despoblament rural afecta bona part del nostre territori i sovint deriva d’una mirada estràbica que tendeix a dissociar el binomi urbà/rural. Per a abordar les dificultats i especificitats dels nostres assentaments rurals cal tenir en compte el territori en la seva globalitat, entenent les sinèrgies que es generen entre aquests assentaments i les ciutats mitjanes properes. És per això que es fa necessària una mirada oberta i global per a apuntar el repoblament, una perspectiva que contempli l’escenari territorial en tots els seus vessants i que ens pugui permetre parlar del que podríem identificar com el territori rurbà, un territori on es busca la interacció i el benefici d’ambdues realitats sense renunciar a les especificitats del món rural.

Més informació: https://etsab.upc.edu/ca/actualitat-avisos/rurbanisme

La ‘Cúpula GUSTUM’ a Lleida

Data i lloc: 22 de novembre. Escola Tonucci. Lleida. (pendent de confirmar)

Horari: durant l’horari escolar.

La ‘Cúpula GUSTUM’ s’instal·larà a l’escola Tonucci de la ciutat de Lleida per a què els seus alumnes puguin gaudir d’aquest recurs educatiu que gira al voltant del sector agroalimentari.

Activitat adreçada als alumnes de l’escola Tonucci.

Més informació i enllaços: https://www.leaderponent.cat/

Fira Muusegada

Data i lloc: 26 i 27 de novembre. Olvan.

L’Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central participa en la ‘Fira Muusegada’ en el marc del projecte GUSTUM. S’hi organitza una cuina mòbil amb la presència d’un xef i hi haurà la ‘Cúpula GUSTUM’ instal·lada tots dos dies.

Més informació: http://muussegada.cat/informacio/

Monogràfic de construcció en pedra seca

Data: per concretar. Lloc: Font Negra de Berga.

Horari: també per concretar

Participa: Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central

En el marc de la ‘Setmana de la Pedra Seca’ aquesta entitat farà un petit monogràfic de cap de setmana sobre la tècnica de la pedra seca. Se centrarà en l'observació de les tècniques, materials, i col·locació utilitzades en les cabanes de pedra de la Font Negra (Berga). Es realitzarà un comparatiu amb altres tècniques del territori, i posteriorment una part pràctica per a recuperar i estabilitzar una de les parts. El curs es durà a terme en el marc del projecte de cooperació COL.LABORAxPAISATGE.

Per a més informació.

http://agricultura.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/LEADER_2022_11

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa.

Comunicat de premsa.
PDF | 103146

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia