1. L'obra ‘Sense llar’ de Daniel Cid, Francesc Pla i Eva Serrats compta amb la col·laboració d’Arrels Fundació i la participació dels usuaris del seu taller ocupacional
  2. La proposta artística consisteix en la retirada de portes del centre d’arts i la intervenció de la façana amb diferents missatges que qüestionen i visibilitzen la realitat de les persones sense llar
  3. L’exposició ‘Dorm en l’accident que provoca’ es pot veure fins al 8 de gener de 2023 i mostra una vintena de propostes de nova creació sobre la llar i les seves nombroses i contradictòries experiències
Sense llar (Eva Serrats, Francesc Pla i Daniel Cid)
Sense llar (Eva Serrats, Francesc Pla i Daniel Cid)
{"name":"2022/11/02/16/29/316ffbfe-ff37-4400-bd7c-9f0c24b57363.jpg","author":"Santa Mònica","type":"0","location":"0","weight":33346}

El Santa Mònica inaugurarà demà, dijous 3 de novembre, a les 15 hores, l'obra Sense llar de Daniel Cid, Francesc Pla i Eva Serrats en col·laboració amb Arrels Fundació, que proposa retirar les portes principals del centre d’arts i intervenir la façana per qüestionar i visibilitzar la realitat del col·lectiu de persones sense llar.

La proposta artística, que forma part de l'exposició Dorm en l’accident que provoca (15.09.22 - 08.01.23), consisteix en la retirada de portes, la publicació d’un manifest i la intervenció de la façana del Santa Mònica amb diferents missatges que volen fer visible el sensellarisme, trencar prejudicis i qüestionar els llindars entre els espais íntims, privats, col·lectius i públics. El missatge principal d'aquesta obra, “Homeless go home”, serà instal·lat a l'estructura de la porta pels usuaris del taller ocupacional d’Arrels que han participat en la ideació i disseny de les lletres.

Amb aquesta obra el Santa Mònica fa entrar aquests debats a la institució i assumeix el compromís, a través de diverses accions, de desenvolupar programes que respectin i promoguin els drets de les persones sense llar.

Aquesta i la resta d’obres de l'exposició Dorm en l’accident que provoca sobre la llar i les seves nombroses i contradictòries experiències es poden veure al Santa Mònica fins al 8 de gener de 2023.

Daniel Cid, Francesc Pla i Eva Serrats (Leve)

Leve és un estudi d’arquitectura i cinema des d’on es formulen i desenvolupen projectes de manera interdisciplinària. Cada projecte es planteja com una experiència de direcció, de treball en xarxa i de gestió unitaris, tractant el què i el com de manera integrada, explorant els territoris limítrofs -les costures- del que es considera arquitectura, refermant la seva vocació social des de la creativitat i l’activisme.

Els seus membres són: Eva Serrats, que ha treballat en els camps de la fotografia, el cinema, l’arquitectura i la gestió cultural i també és professora de projectes (ETSAB-UPC); Francesc Pla, arquitecte, integrant de l’equip del Pla de Sostenibilitat Ambiental a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i professor de projectes a l’Escola d’Arquitectura del Vallès (ETSAV-UPC); Daniel Cid, col·laborador a Leve en els projectes de recerca, és Associate Professor d’Estudis de Disseny a la Winchester School of Art, Universitat de Southampton (Regne Unit).

Precisament enguany, el projecte Seguint el peix, de Leve Productora i Top Manta (Sindicat Popular de Venedors Ambulants), ha estat seleccionat per representar Catalunya i Balears a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2023, dins dels Eventi Collaterali. A través de la visió dels manters, el projecte abordarà temes com els trànsits migratoris, la privatització de l’espai públic, el feminisme, la lluita antiracista o la sostenibilitat alimentària. La 18è edició de la Biennal de Venècia d’Arquitectura es farà del 20 de maig al 26 de novembre de 2023. La directora artística d’aquesta edició, Lesley Lokko, ha escollit com a tema central The Laboratory of the future, amb Àfrica com a protagonista.

'Dorm en l’accident que provoca', una exposició sobre les nombroses i contradictòries experiències de la llar

Sota el títol Dorm en l’accident que provoca, el nou cicle expositiu del Santa Mònica posa el focus en la llar com experiència col·lectiva, investiga les seves nombroses i contradictòries experiències i presenta una vintena de propostes individuals i col·lectives d’artistes locals i internacionals de diferents àmbits.

Una exposició formada per les obres de: Hannah Adib, Asunción + Guash, Gael del Río + Luca Bani, Daniel Cid + Francesc Pla + Eva Serrats, Agnes Essonti, Rafael Frazão, Hogar Diska, Hogueras/hogares, Julio Linares, Lucía Lijtmaer, Eva & Franco Mattes, Noha Mokhtar + Júlia Nueno + Xavier Nueno, Recetas urbanas (Santiago Cirugeda + Alice Attout + Yaiza Ares), Río Paraná (Duen Sacchi + Mag De Santo), TAKK (Mireia Luzárraga + Alejandro Muiño) i Génesis Valenzuela; per les activitats paral·leles amb les veus i participacions d’altres agents convocats; i per una taula situacional formada per Rancho comunidad i Enric Puig Punyet, director del centre, que s’ha ocupat col·laborativament de provocar i acompanyar els processos de creació i reflexió.

La mostra és el resultat d'un procés de creació col·lectiu que segueix la nova metodologia del Santa Mònica que aposta per la creació col·lectiva, la desjerarquització institucional i abraça fórmules diverses de participació horitzontal.

Detalls de la convocatòria:

03/11/2022 15:00 / Inici de la instal·lació de Sense llar al Santa Mònica.

Els mitjans de comunicació interessats a cobrir la instal·lació, contacteu cbofillp@gencat.cat / 677 29 21 26

Més informació:

Manifest Sense llar

Dossier de premsa i imatges de l’exposició

Clara Bofill: cbofillp@gencat.cat / 935547861