Empresa i Treball

Habitatges

Empresa i Treball obre Habitatcoop, la convocatòria d'ajuts al foment de les cooperatives d'habitatge en cessió d'ús

query_builder   3 novembre 2022 08:56

event_note Nota de premsa

Empresa i Treball obre Habitatcoop, la convocatòria d'ajuts al foment de les cooperatives d'habitatge en cessió d'ús

  1. El Departament augmenta fins els dos milions d’euros el pressupost d’ aquestes subvencions, distribuïdes entre 2022 i 2023

El Departament d’Empresa i Treball ha obert Habitatcoop, la convocatòria de concessió d’ajuts a la promoció de les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús, per a l’any 2022.

Enguany, el Departament hi destina 2 milions d’euros a aquest programa, el que implica un increment de 670.000 respecte el de l’any passat. Amb aquesta iniciativa, Empresa i Treball tracta de donar resposta a un sector que reclama especial atenció i oferir una alternativa als principals sistemes de provisió enfocats a la compravenda i al lloguer.

Així mateix, el Departament dona suport a l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús no especulatiu, sense lucre, allunyat de la mercantilització i l’especulació. En concret, amb aquestes subvencions s’aposta per un model de tinença que concep l’habitatge com un bé d’ús i no d’inversió, que permet disposar d’un habitatge més estable que el lloguer i a un cost inferior a la compra en el mercat lliure.

A més, amb la convocatòria d’aquesta nova ordre d’ajuts, Empresa i Treball pretén facilitar la capitalització de les cooperatives d’habitatge en règim de cessió d’ús sense ànim de lucre, i així, potenciar noves fórmules per facilitar l’accés a un habitatge digne i a un preu assequible a l’abast de grans capes poblacionals.

A la vegada suposa també la consolidació de patrimoni en mans de les cooperatives, que en mantenen la gestió i el control, i que són generadores de mercat social per mitjà de les contractacions de serveis bàsics com llum, telecomunicacions o assegurances, entre d’altres.

La consolidació d’experiències ja existents i la creació de noves arreu del territori català, busca situar l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús com un model de referència d’accés a l’habitatge en l’àmbit de l’economia social i solidària. La mesura impulsada vol contribuir a la generació de cooperatives autònomes i autosuficients, i alhora ajudar als socis i sòcies d’aquestes cooperatives a fer efectiva la possibilitat de gaudir del dret a l’habitatge.

Principals dades de la convocatòria de subvencions

Entitats beneficiàries

  1. Cooperatives d’habitatge que portin a terme promocions d’habitatges en cessió d’ús

Quantia de la subvenció

  1. 2.000.000 euros de pressupost
  2. 5.000 euros per soci/sòcia usuari o unitat de convivència, amb el límit de 125.000 euros

Despeses subvencionables

  1. Despeses relatives al projecte arquitectònic, de direcció i seguiment de l’obra
  2. Despeses de l’acompanyament de la incorporació de la unitat de convivència a la cooperativa
  3. Pla de viabilitat i econòmic del projecte
  4. Remuneracions del personal que participi en els treballs del projecte
  5. Despeses indirectes de fins a un màxim del 15%
  6. El 100% de les despeses de l’informe de l’auditor

Termini per a la presentació de sol·licituds

  1. Des del 3 de novembre fins el 16 de novembre a les 15h


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia