Drets Socials

Imatge del IV Congrés de l'Acció Social Inclusió.cat.

"Serveis socials, transversalitat i inclusió social", tema del IV Congrés de l'Acció Social-Inclusió.cat

query_builder   3 novembre 2022 14:41

event_note Nota de premsa

"Serveis socials, transversalitat i inclusió social", tema del IV Congrés de l'Acció Social-Inclusió.cat

Un acte celebrat aquest matí amb l’escriptor Màrius Serra com a ponent engega el compte enrere del congrés, que se celebrarà el 8 i 9 de juny de 2023 a l’Atlàntida de Vic


El IV Congrés de l’Acció Social Inclusió.cat, que organitzen el Departament de Drets Socials i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, ja té data (8 i 9 de juny de 2023), lloc (L’Atlàntida de Vic) i títol: “Serveis socials, transversalitat i inclusió social”. Aquest matí s’ha oficialitzat en l’acte de presentació que ha tingut lloc a la seu del Departament amb l’escriptor Màrius Serra i la seva ponència “El tot inclòs més exclusiu (anàlisi semàntica)”.

El director general de Serveis Socials, Josep Maria Forné en un moment de l'acte.{"name":"2022/11/03/14/21/d3a34488-a25a-4ef5-97bb-a3651e6b796f.jpg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":227286}


Els encarregats de donar la benvinguda a l’acte han estat el director general de Serveis Socials, Josep Maria Forné, i la vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, Eva Espasa.

La vicerectora ha definit el congrés com un “punt de trobada” de tots els agents socials, un espai de “diàleg”, de “comunitat” des d’on sorgeixen “millores en la vida de les persones des del punt de vista de la inclusió”.

Per la seva banda, Josep Maria Forné, ha assenyalat que “potenciar els serveis socials és l'objectiu del congrés”. Ha recordat que l’àmbit social és una “pota importantíssima de l'estat del benestar” i ha subratllat la necessitat de la transversalitat “perquè no podem oblidar altres àmbits com la salut o l'educació”.

Forné també ha explicat que el IV Congrés Inclusió.cat s’estructurarà en sessions plenàries i sessions paral·leles amb subtemàtiques com: conceptualització de la inclusió i exclusió social; paper dels serveis socials en la ruptura de la cronificació de la vulnerabilitat social; l’encaix dels serveis socials amb altres sectors i polítiques clau com: garantia d’ingressos, habitatge, treball, salut i educació, o la importància de la comunitat (i acció comunitària) en els processos d’inclusió social.

La coordinadora estratègica del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la UVic-UCC, Marina Geli, ha fet balanç de la darrera edició del Congrés de l’Acció Social. Inevitablement marcat per la pandèmia, el fòrum va celebrar-se en format híbrid i va comptar amb 433 assistents (243 presencials i 190 en línia).

D'esquerra a dreta, el director general de Serveis Socials, Josep Maria Forné, la vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, Eva Espasa, la coordinadora estratègica del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la UVic-UCC, Marina Geli, l'escriptor Màrius Serra i el director executiu de la Càtedra de Serveis Socials de la UVIC-UCC, Manu Vidal-Ribas.{"name":"2022/11/03/14/29/ad03a4a2-419b-4139-814e-9fb4b61a7d75.jpg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":229184}


Geli ha explicat algunes de les conclusions del darrer congrés, com ara, que “la inclusió no és només una cosa de pobres”, que “l'acció comunitària és un repte internacional”, que "la millora de la renda no és suficient per millorar la inclusió” o que “No només els serveis socials han de fer acció comunitària, però han de ser la llum perquè altres agents s'hi sumen.”

“Acompanyar” i “empoderar” les persones amb situacions de vulnerabilitat des de l'acció comunitària i els serveis socials van ser dues paraules molt repetides durant les sessions, on també es van llançar altres idees com que “cal atorgar autoritat” als serveis socials i que cal millorar-los, com també millorar els sistemes de dades o fer més recerca.

Al seu torn, l’escriptor Màrius Serra ha fet un recorregut semàntic per la paraula inclusió i per altres mots del mateix àmbit. Ha citat diverses definicions científiques -cap de les quals feia referència a l’àmbit social- i ha acabat la seva intervenció fent jocs de paraules amb el públic assistent i animant-lo a fer ús de l’enginy per trobar solucions innovadores al repte de la inclusió social.

L'escriptor Màrius Serra{"name":"2022/11/03/14/32/efc15906-8171-4fd7-ab15-913f795a8529.jpg","author":"Drets Socials","type":"0","location":"0","weight":190333}


El Congrés de l'Acció Social-Inclusió.cat és un esdeveniment adreçat a tots els agents del sistema català de serveis socials que, sumant-se a altres congressos del sector, vol incentivar la creació de coneixement basat en l’evidència, per enfortir les disciplines acadèmiques i professionals en l’àmbit dels serveis socials.

Les temàtiques tractades en edicions anteriors han estat “Atenció́ integrada social i sanitària des dels serveis socials”, “Promoció́ de l’autonomia personal i atenció́ des de la proximitat” i “Serveis Socials i Acció́ Comunitària: promoció́ i prevenció́”.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia