Mossos d'Esquadra

CME

Desarticulada una organització criminal dedicada al tràfic de drogues que abastia la Catalunya Central i que n'exportava al centre d'Europa

query_builder   5 novembre 2022 09:36

event_note Nota de premsa

Desarticulada una organització criminal dedicada al tràfic de drogues que abastia la Catalunya Central i que n'exportava al centre d'Europa

. El nucli de l’organització l’integraven una quinzena de persones, amb un lideratge clar, amb una estructura definida amb rols establerts

. El grup disposava de diverses plantacions de marihuana i també traficava amb cocaïna, per abastir tant el mercat local com per fer enviaments a països del nord d’Europa

. La investigació es va iniciar després que la policia francesa interceptés 158 quilos de pol·len d’haixix en un camió que feia un transport a Alemanya

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Central, conjuntament amb agents de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Manresa, han desmantellat una estructura criminal dedicada al tràfic de drogues que abastia de marihuana i cocaïna a poblacions de la Catalunya Central, a banda de fer enviaments de droga a països centreeuropeus com Alemanya. La investigació s’ha saldat amb 21 detinguts, divuit homes i tres dones. Als arrestats se’ls relaciona amb els delictes de pertinença a organització criminal, defraudació de fluid elèctric, detenció il·legal, contra la salut pública, i robatori amb violència i intimidació.

La investigació es va iniciar el gener de l’any 2022 després de tenir coneixement que els investigats estarien presumptament relacionats amb la detenció il·legal de dos homes, socis en una empresa de transports de Manresa, a qui van retenir, amenaçar i agredir en un pis de la mateixa localitat.

Els investigadors van tenir coneixement d’una actuació per part de les autoritats franceses, en la que van intervenir 158 quilos de pol·len d’haixix en un vehicle que conduïa l’individu que treballava com a autònom a l'empresa de transport de Manresa. Per aquests fets, el conductor del vehicle va ser detingut.

Segons ha pogut constatar la investigació, els creixents problemes econòmics de l’empresa van comportar que les dues víctimes accedissin a col·laborar amb una organització criminal dedicada al tràfic de drogues i realitzar enviaments de substàncies estupefaents ocultes en el trànsit legal de mercaderies que feia l’empresa entre Manresa a Alemanya.

Entre desembre de l’any 2021 i gener de 2022 s’haurien fet almenys quatre enviaments de droga, oculta entre la càrrega del transport. Per dificultar una eventual acció policial utilitzaven un cotxe pilot per detectar possibles controls, o presència policial. De fet, eren els mateixos socis de l’empresa els que participaven en el transport: un d’ells ho va fer en tres ocasions i l’altre soci ho va fer en una quarta.

El 20 de gener de l’any 2022 la policia francesa va interceptar un d’aquests transports. Entre la mercaderia hi havia 158 quilos de marihuana i resina d’haixix. Els agents van detenir el conductor del camió. Un dels socis de l’empresa, que conduïa el cotxe pilot de lloguer, va poder fugir i tornar a Manresa. La pèrdua de la droga, valorada en un milió d’euros, va generar tensió a l’organització criminal per esclarir el que havia passat. Els investigadors vinculen directament aquest fet amb la detenció il·legal dels dos socis de l’empresa per reclamar-los la reposició dels diners.


Una organització criminal que abastia les comarques de la Catalunya Central de marihuana i cocaïna

La investigació ha pogut acreditar que aquesta organització criminal abastia de marihuana i cocaïna la Catalunya Central i que, a més, n’exportava a diversos països del centre d’Europa. El grup estava format per unes quinze persones, amb un lideratge clar i una estructura jeràrquica delimitada amb els rols i funcions perfectament definits: distribució de droga al centre de Manresa, actes violents contra persones a demanda de l’organització, enviaments de droga a l’estranger, muntadors de plantacions, gestions administratives o contravigilàncies policials. És important remarcar que els integrants del grup criminal prenien moltes mesures de seguretat per mirar de blindar-se davant qualsevol acció investigadora de la policia.

Les indagacions policials han evidenciat que els investigats no disposen de cap feina coneguda ni remuneració obtinguda de forma legal tot i que, en el cas del líder del grup, si que regentava dos negocis legals a Manresa.

L’organització obtenia part de la droga en ciutats de l’entorn metropolità, o de la Catalunya Central com Vic, per després distribuir-la a les comarques centrals, o enviar-la a altres països. A banda, disposaven de diverses plantacions interiors de marihuana. Els agents també han constatat una pràctica habitual de les estructures criminals com és la defraudació del fluid elèctric en les plantacions interiors, per evitar els alts costos de consum energètic que comporten les plantacions i així augmentar el benefici del negoci il·lícit.

Amb tota la informació recopilada pels investigadors, el 27 d’octubre d’enguany es va dur a terme un operatiu policial amb 27 entrades i escorcolls, a les localitats de Manresa, Montmajor (Berguedà), Olesa de Montserrat, Santpedor, Sant Fruitós, Súria, Cardona i Sant Joan de Vilatorrada, on es van poder detenir un total de 21 persones.

Els investigadors van intervenir 1500 plantes de marihuana, 1,2 kg de cocaïna, 7 kg de cabdells de marihuana, 2 armes de foc, 2 pistoles d’aire comprimit, diverses armes blanques; estris per a gestionar plantacions de marihuana com làmpades, bàscules, envasadores, ventiladors i extractors; 27.000 euros en efectiu, documentació diversa, dispositius electrònics i claus de vehicles d’alta gamma.

Els detinguts van passar a disposició el dia 29 d’octubre i el jutge va decretar presó provisional per dos d’ells.


Àrea de Comunicació

Barcelona, 5 de novembre de 2022

3  

Imatges

CME

CME 380526

CME 3

CME 3 1534072

CME 2

CME 2 256627

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia