Mossos d'Esquadra

Els Mossos d¿Esquadra i la Interpol resolen l¿assassinat d¿un home comès a Hondures el passat mes de febrer amb la detenció de dos homes que residien a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra i la Interpol resolen l'assassinat d'un home comès a Hondures el passat mes de febrer amb la detenció de dos homes que residien a Catalunya

query_builder   7 novembre 2022 07:50

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra i la Interpol resolen l'assassinat d'un home comès a Hondures el passat mes de febrer amb la detenció de dos homes que residien a Catalunya

· La investigació es va iniciar després que els Mossos d’Esquadra rebessin informació a través de les xarxes socials del Cos gestionades per l’Àrea de Comunicació on s’informava que un dels dos autors de la mort violenta es trobava a Catalunya

· Amb aquesta informació, els investigadors van treballar conjuntament amb la Interpol i les autoritats judicials hondurenyes per esclarir els fets i detenir els presumptes autors que haurien fugit del país i s’haurien refugiat en territori català

· Arran de les noves informacions, les autoritats judicials del país van emetre ordres de detenció internacionals per als dos investigats amb les quals es van poder fer les detencions

· L’autor material de l’agressió, ha ingressat a presó a l’espera de fer-se efectiva l’ordre d’extradició


Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Sud han detingut dos homes de 22 i 29 anys, com a presumptes autors de la mort violenta d’un home a Hondures el passat mes de febrer. La investigació judicial a Hondures es va reactivar a instància dels Mossos d’Esquadra que han treballat aquest cas de manera conjunta i en col·laboració amb la Interpol i les autoritats judicials d’aquest país que finalment van emetre ordres de detenció internacionals sobre els dos investigats. Els detinguts haurien comès els fets el passat 6 de febrer i posteriorment havien fugit del país i s’havien refugiat en territori català.

Les xarxes socials, vies d’entrada d’informació valuosa

El passat 30 de maig un testimoni es va posar en contacte amb els Mossos d’Esquadra a través de la xarxa social Facebook del Cos per informar que un dels presumptes autors de la mort d’un jove hondureny en aquest país es trobava amagat a l’Hospitalet de Llobregat.

En aquest punt, i com és habitual amb aquestes informacions, l’Àrea de Comunicacióque gestiona les xarxes socials del Cos va derivar tota la informació a l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Sud, per tal que els investigadors la verifiquessin i contrastessin.

Un cop obtingudes les primeres dades d’aquest testimoni, els investigadors van poder determinar que qui va contactar a través del Facebook de Mossos d’Esquadra tenia ple coneixement dels fets ocorreguts i les circumstàncies relatades eren certes.

La investigació judicial a Hondures es reactiva a instància del Mossos d’Esquadra

Els contactes amb la família van permetre obtenir dades sobre els fets ocorreguts en aquell país i es van iniciar una sèrie de comunicacions amb les autoritats judicials a través de l’oficina de l’organització INTERPOL a Hondures. En els fets investigats hi van participar dues persones.

Els investigadors van establir diversos dispositius de localització, tant en entorns familiars dels investigats com a zones d’oci on hi podien concórrer.Aquests dispositius de vigilància van permetre identificar el segon implicat en els fets, que residia a Barcelona. Finalment, es va poder acotar les zones d’influència dels dos investigats a dues zones concretes de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat.

Per motius desconeguts per als investigadors, les autoritats judicials no tenien coneixement d’aquest fet. La comunicació directa i l’assessorament amb la família, per una banda, i les comunicacions establertes amb les autoritats policials i judicials a Hondures, van permetre que s’iniciessin les accions judicials que mesos després van derivar en l’emissió de dues ordres internacionals de detenció cap a les dues persones presumptament implicades en l’assassinat, i que estarien amagades al nostre país.

Els testimonis que van presenciar el crim van ser amenaçats per part dels autors

Arran de la investigació i dels contactes fets amb les autoritats policials hondurenyes, els investigadors van tenir coneixement que els fets es van produir el dia 6 de febrer cap a les 03:00 hores (hora local) al Municipi de Santa Lucia del Departament Francisco Morazan, localitat propera a Tegucigalpa.

Del que es desprèn, l’autor material es va apropar a la víctima i presumptament va clavar-li una ganivetada al costat esquerre que li va produir la mort als pocs minuts. Després va fugir del lloc dels fets amb la complicitat d’una segona persona, la qual va intentar entorpir la investigació policial.

Les autoritats policials del país mantenien la investigació oberta ja que els autors dels fets no havien estat localitzats fins al moment.

Detencions a Hospitalet i Barcelona

Gràcies a l’intercanvi d’informació operativa entre els investigadors i agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana de l’Hospitalet de Llobregat, el dia 1 de novembre, un dels dos investigats va ser localitzat i detingut al barri de Pubilla Cases, a l’Hospitalet de Llobregat, per agents d’aquella comissaria. L’endemà, en un altre dispositiu, el segon investigat i col·laborador en l’homicidi va ser detingut pels investigadors quan retornava a casa seva a Barcelona.

Els dos arrestats van passar a disposició judicial els dies 2 i 3 de novembre respectivament i el presumpte autor material de l’homicidi va ingressar a presó provisional a l’espera de fer-se efectiva l’ordre d’extradició.


Àrea de Comunicació

Barcelona, 7 de novembre de 2022

2  

Imatges

Els Mossos d¿Esquadra i la Interpol resolen l¿assassinat d¿un home comès a Hondures el passat mes de febrer amb la detenció de dos homes que residien a Catalunya

Els Mossos d¿Esquadra i la Interpol resolen l¿assassinat d¿un home comès a Hondures el passat mes de febrer amb la detenció de dos homes que residien a Catalunya 524300

L¿autor material de l¿agressió, ha ingressat a presó a l¿espera de fer-se efectiva l¿ordre d¿extradició

L¿autor material de l¿agressió, ha ingressat a presó a l¿espera de fer-se efectiva l¿ordre d¿extradició 656832

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia