Delegació al Penedès

Reunió entre el Departament d'Acció Climàtica, la Delegació del Govern al Penedès i els alcaldes de l'Anoia.

El Govern i els ajuntaments de l'Anoia manifesten el seu rebuig i total oposició a la MAT

query_builder   7 novembre 2022 18:11

event_note Nota de premsa

El Govern i els ajuntaments de l'Anoia manifesten el seu rebuig i total oposició a la MAT

El delegat del Govern al Penedès, la secretària d’Acció Climàtica i els alcaldes dels ajuntaments de l’Anoia afectats s’han reunit aquesta tarda per tractar l’afectació que suposa la MAT al territori i recollir les preocupacions dels alcaldes.

Des del Govern es demana l’aturada del projecte, que actualment encara es troba en procés d’al·legacions, pel gran nombre que se n’han presentat per part de les administracions públiques, propietaris i veïns i veïnes dels municipis afectats.

Reunió entre el Departament d'Acció Climàtica, la Delegació del Govern al Penedès i els alcaldes de l'Anoia.{"name":"2022/11/07/17/38/bc46a28c-8207-4dd2-b851-283f8afbd2d1.jpg","author":"Delegació del Govern al Penedès","type":"0","location":"0","weight":"2724528"}

El delegat del Govern al Penedès, David Alquézar i Claramunt, la secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, i els alcaldes dels municipis de l’Anoia afectats pel projecte d’una línia de molt alta tensió (MAT) entre Maials i Rubí s’han reunit avui per tractar l’afectació que tindrà la MAT al territori i recollir les preocupacions dels alcaldes.

Tant el delegat del Govern, la secretària d’Acció Climàtica, com els diferents membres dels consistoris han manifestat el rebuig unànime i la seva total oposició a la MAT i han mostrat la seva preocupació pel projecte, que no tindria en compte les afectacions a la població, al medi natural i al medi agrari. Les diverses administracions implicades al territori han convingut que és necessari que es desestimi el projecte de manera definitiva.

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnades i López, ha explicat que “un projecte d’aquestes característiques no s’ajusta al model energètic descentralitzat, participat, amb cohesió territorial i democràtic que defensa el Govern, a més cal tenir molt en compte la preservació del medi i la biodiversitat.”

Per la seva part, el delegat del Govern al Penedès, David Alquézar i Claramunt, ha afirmat de manera contundent que “les múltiples al·legacions al projecte són mostra del rebuig unànime que ha rebut el projecte al territori. És un projecte que no té en compte la realitat del Penedès i que suposaria un gran impacte en el paisatge, en l’economia i que afectaria greument els nuclis de població que travessa”.

Ara mateix, hi ha quatre línies de molt alta tensió projectades a Catalunya. Es tracta de projectes de titularitat privada i d’ús exclusiu del seu promotor, que haurien de servir per portar energia renovable d’Aragó a diversos punts de Catalunya.

Dues d’aquestes línies, està previst que travessin el Penedès. Una d’elles és la MAT entre Maials i Rubí de 150 quilòmetres i que travessaria diversos municipis de l’Anoia. En aquest cas, hi ha un clar agreujant, ja que el projecte preveu que la línia passi molt a prop de nuclis d’habitants, fet que podria arribar afectar greument els municipis de Bellprat, Sant Martí de Tous, Vilanova del Camí, La Pobla de Claramunt, Piera, Masquefa, Els Hostalets de Pierola i Santa Margarida de Montbui.

L’altra línia que també es preveu que travessi el Penedès és la MAT entre Vamuel i Begues de 180 quilòmetres i que afectaria vuit comarques de Catalunya, entre elles el Baix Penedès i l’Alt Penedès.

Al·legacions a la MAT del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ja van presentar un conjunt d’al·legacions davant el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic al projecte de línia elèctrica aèria de molt alta tensió Valmuel-Begues. En aquestes al·legacions s’englobava tant l’àmbit de la regulació energètica com les afectacions ambientals, en camps de cultiu, infraestructures agràries i explotacions ramaderes.

El Departament considerava insuficient i amb poca concreció l’estudi d’impacte ambiental del nou projecte. El traçat de la nova línia coincideix amb llacunes de gran interès biològic i amb espais d’alt valor natural inclosos en la Xarxa Natura 2000. La línia creuaria aquests llocs d’interès i les afectacions negatives sobre hàbitats protegits i espècies de fauna com l’àliga cuabarrada, l’arpella o el cabusset serien inevitables.

En relació amb les afectacions al medi agrari, el projecte afecta terrenys d’alt valor agroecològic i en infraestructures agràries interferint directament en els treballs agrícoles, l’activitat ramadera o les zones de rec. A banda, el projecte no preveu en el seu plantejament inicial mesures compensatòries per l’ocupació que es faria del sol agrari.

3  

Imatges

Imatge de la reunió

Imatge de la reunió 2724528

Imatge de la reunió

Imatge de la reunió 871714

Imatge de la reunió

Imatge de la reunió 907434

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia