Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Ratpenat

Catalunya engega un projecte innovador que permet analitzar ultrasons de ratpenats des de qualsevol punt del país

query_builder   10 novembre 2022 10:30

event_note Nota de premsa

Catalunya engega un projecte innovador que permet analitzar ultrasons de ratpenats des de qualsevol punt del país

Un treball finançat per Acció Climàtica amb el suport de la Red Española de Supercomputación, i dut a terme per investigadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers, posa a disposició dels voluntaris del Programa de seguiment de ratpenats una potent eina per analitzar els ultrasons emesos per aquests mamífers


Imatge d'un ratpenat{"name":"2022/11/08/09/51/b6655c3e-794a-43f1-9bd6-206c5c938377.jpg","author":"Adrià Baucells","type":"0","location":"0","weight":131883}

Un projecte finançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amb el suport de la Red Española de Supercomputación, liderat per personal investigador del Grup de Recerca de Biodiversitat i Bioindicadors (BiBio) del Museu de Ciències Naturals de Granollers amb la participació del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), ha permès desenvolupar una eina d’emmagatzematge i d’anàlisi d’ultrasons que facilita la participació del voluntariat en els treballs de recerca i conservació de ratpenats.

El projecte, basat en la plataforma de ciència ciutadana del Programa de seguiment de ratpenats, ha estat desenvolupat durant els darrers dos anys per un equip d’informàtics del CSUC i biòlegs del Museu, i posa a disposició dels voluntaris una eina que permet enviar al núvol del CSUC un gran volum d’enregistraments de ratpenats i posteriorment aplicar-hi una classificació automàtica de manera que es redueix dràsticament el treball de voluntaris i investigadors a l’hora d’identificar-ne les espècies.

Aquesta eina representa un pas més en la consolidació i creixement de la xarxa de voluntariat del Programa de seguiment de ratpenats, que ja compta amb més de 800 localitats de mostreig i té el suport de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona entre d’altres col·laboradors.

Els ratpenats conformen un dels grups de mamífers amb més espècies catalogades com En perill d’extinció (4) i Vulnerables (13) en el Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada de Catalunya. A causa de la diversitat d’espècies (30 a Catalunya) i especialització, diversos estudis els situen com un grup clau entre els mamífers que ens poden ajudar a monitorar els canvis en el paisatge i els efectes del canvi climàtic.


Una nova eina per a l’Observatori de la natura

El Programa de seguiment de ratpenats s’inclou dins l’Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya i l’Observatori del patrimoni natural i la biodiversitat impulsat per la Generalitat. Aquesta nova eina ha de comportar una millora significativa en la recol·lecció de dades de biodiversitat, començant pels ratpenats, però també aplicable als seguiments d’ocells, insectes i amfibis, entre d’altres.

D’altra banda, aquesta plataforma de magatzem i anàlisis d’ultrasons aporta noves oportunitats de treball a l’Observatori del patrimoni natural i la biodiversitat i millora la cobertura d’estudi per al grup dels ratpenats en el marc de l’Atles de mamífers de Catalunya recentment presentat a Granollers.

Aquest any 2022, el Departament ha finançat amb 275.000 € el Grup de Recerca de Biodiversitat i Bioindicadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers. Una part important d’aquest finançament està dedicat al seguiment i estudi dels ratpenats.


Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia