El Servei d’Acompanyament al Reconeixement Universitari (SARU) promogut per la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d’Educació, la Fundació “la Caixa” i l’Associació Atlàntida ha atès 950 consultes des de la seva posada en funcionament el mes d’abril a la plaça Bonsuccés de Barcelona i fins a finals de juliol. La gran majoria (un 70 %) tenien a veure amb els tràmits d’homologació de títols acadèmics emesos a l’estranger. En aquest sentit, el SARU ja ha iniciat 331 expedients que està tramitant amb el Ministeri d’Educació, únic competent en aquesta matèria.
La majoria de les persones que tramiten el seu expedient a través del SARU són de nacionalitat colombiana. Destaca en segon lloc, molt a prop, el col·lectiu de nacionalitat espanyola, quelcom que té a veure tant amb les persones autòctones que han estudiat a l’estranger i que, un cop tornen a Catalunya, volen aconseguir el reconeixement acadèmic, com amb les persones d’origen estranger que han obtingut la nacionalitat espanyola. En tercer lloc destaca el col·lectiu equatorià, seguit del peruà, el bolivià, el marroquí, l’italià i fins a 44 nacionalitats més.
El perfil d’usuari respon majoritàriament al d’un dona colombiana, d’uns 40 anys, aturada i en recerca de feina, amb més de tres anys de residència a Catalunya i titulada en ciències socials i jurídiques. Principalment arriba al SARU derivada pel Servei d’Ocupació de Catalunya i disposa d’experiència laboral relacionada amb el seu àmbit professional en el país d’origen, no aquí en canvi.
Del conjunt d’usuaris i usuàries, només un 37,7 % treballen. Ho fan majoritàriament en una categoria professional inferior als seus estudis, com a personal auxiliar i empleats en el sector serveis, tot i que també destaquen els tècnics mitjos empleats en el sector de l’educació, la formació i la investigació. Aquest darrer col·lectiu sí que ha treballat en una categoria ajustada al seu perfil acadèmic en el país d’origen, però al venir a Catalunya un 65 % es manté infraocupat.
Aprofitar el talent
El SARU té per màxims objectius “fer aflorar els sectors de la població qualificada a través de l’agilització dels tràmits per a l’homologació de la formació, el reconeixement de l’experiència professional i la creació de mecanismes d’inserció laboral per als sectors qualificats”, tal com recull la mesura nova 3 del Pacte Nacional per a la Immigració, signat al Palau de la Generalitat el desembre de 2008.
Es parteix de la convicció que l’arribada de treballadors i treballadores estrangers, especialment en els darrers anys, representa una oportunitat per a millorar el nivell de qualificació professional del conjunt de la població treballadora. De fet, segons l’Enquesta Demogràfica de Catalunya de 2007 de l’Institut d’Estadística de Catalunya un 6,5 % de la població estrangera era diplomada i un 9,2 % llicenciada o doctorada.
Segons dades del Ministeri d’Educació, el volum de sol·licituds de reconeixement rebudes a l’Alta Inspecció d’Educació (amb seu a Barcelona) i a les subdelegacions del Govern espanyol de Girona, Lleida i Tarragona en els últims anys han experimentat un augment progressiu: 2914 el 2006, 3755 el 2007 i 5581 el 2008, gairebé el doble que dos anys abans. Segons la mateixa font, les sol·licituds de reconeixement més nombroses corresponen a les llicenciatures de medicina, dret, administració i direcció d’empreses, diplomatura en infermeria i reconeixement del grau acadèmic de llicenciat.
Un servei pioner
El SARU assessora i informa les persones usuàries sobre homologació de títols, sobre estudis complementaris necessaris per obtenir un determinat reconeixement acadèmic, sobre com aconseguir un millor reconeixement professional i orienta a nivell sociolaboral.
L’abast territorial del servei és tot Catalunya, si bé la implementació serà progressiva. En aquest sentit, ja s’ha presentat a tècnics d’acollida i professionals públics de la demarcació de Girona i Barcelona ciutat. Els beneficiaris poden ser persones d’origen estranger residents a Catalunya en situació administrativa regular, que estiguin en possessió d’un títol universitari de grau mitjà o superior; així com persones autòctones que tinguin títols acadèmics estrangers.
Les parts implicades, a diferents nivells i en l’àmbit propi de les seves actuacions, són: la Secretaria per a la Immigració del Departament d’Acció Social i Ciutadania, el Servei d’Ocupació de Catalunya del Departament de Treball, el Comissionat per a Universitats i Recerca del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa; la Secretaria General d’Universitats del Ministeri d’Educació, la Fundació “la Caixa” i l’Associació Atlàntida, professionals per la interculturalitat.