Igualtat i Feminismes

Imatge de recurs d'una bafarada.

Igualtat i Feminismes publica una guia per desactivar rumors xenòfobs i racistes

query_builder   8 novembre 2022 14:43

event_note Nota de premsa

Igualtat i Feminismes publica una guia per desactivar rumors xenòfobs i racistes

  1. El document proporciona eines per reflexionar sobre com la desinformació genera discriminació, i facilita estratègies per prevenir-la i abordar-la.
  2. El manual es dirigeix principalment a personal tècnic i càrrecs electes d’administracions locals, però també pot ser d’utilitat per a persones vinculades a qualsevol altra administració pública o a entitats socials.

La Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, que forma part del Departament d’Igualtat i Feminismes, ha publicat la guia “Un país lliure de rumors: com ho fem?”, que té com a objectiu desactivar discursos d’odi construïts sobre prejudicis i desinformació. El document sorgeix de la necessitat de combatre relats que justifiquen les desigualtats i estigmatitzen col·lectius i persones.

El director general per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, Adam Majó Garriga, recorda que “de tots els drets reconeguts en la Declaració Universal dels Drets Humans, el primer parla de la igualtat i la dignitat de tots els éssers humans sense excepció”. “Per això, des de la Direcció General entenem que la rumorologia i la desinformació que difonen l’odi o justifiquen la desigualtat són també, i sobretot, una vulneració dels drets humans a la qual cal fer front”, explica.

La guia es dirigeix principalment a personal tècnic i càrrecs electes d’administracions locals, sobretot a les persones que tenen una relació directa amb la ciutadania. També pot ser d’utilitat per a persones vinculades altres administracions públiques o a entitats socials. S’estructura en diferents blocs, que van des d’una anàlisi del context en què es generen i reprodueixen els rumors i la desinformació fins a recomanacions i eines per a prevenir-los i abordar-los. El mateix manual recull que “a molts municipis de Catalunya, avui, és ja una realitat la construcció d’estratègies innovadores per combatre els rumors, els estereotips i els prejudicis”, però assenyala també que “és urgent ampliar i aprofundir els compromisos i accions” que s’estan duent a terme.

Les propostes d’actuació es concentren en tres capítols. El primer, que porta per títol “L’acció antirumors com a eix de treball de la comunicació pública i la seguretat ciutadana”, aborda els rumors que posen en qüestió la seguretat ciutadana i que dificulten la convivència, que s’analitzen des d’una perspectiva interseccional. El segon capítol se centra en les estratègies antirumors construïdes sobre una aposta per la sensibilització, la creativitat i l’acció comunitària. A més de plantejar exemples concrets, aquest bloc explora les habilitats socials i les qualitats necessàries per a l’acció antirumors, i revisa aspectes necessaris per a una comunicació efectiva. Finalment, el manual inclou un capítol amb recomanacions per abordar els rumors i la desinformació als mitjans de comunicació i les xarxes socials, amb pautes, claus informatives i eines de verificació.

La publicació de la guia acompanya una estratègia més àmplia de la Direcció General per a la Promoció i Defensa dels Drets Humans, que s’està desenvolupant a través de tallers per a la prevenció i abordatge dels rumors i la desinformació. Fins ara, s'han dut a terme 11 sessions arreu de Catalunya, en les quals han participat 170 persones. S'han realitzat formacions a Terrassa, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, L'Hospitalet de Llobregat, Manresa, Tremp, Tortosa, Tarragona, Vilafranca del Penedès, Lleida i Barcelona. Per a les properes setmanes, hi ha programades encara quatre sessions addicionals.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia