Agents Rurals

Inauguracio exposició

L'exposició itinerant "Agents Rurals: guardians del medi natural" apropa la feina d'aquest Cos a la ciutadania de tot Catalunya

query_builder   9 novembre 2022 17:32

event_note Nota de premsa

L'exposició itinerant "Agents Rurals: guardians del medi natural" apropa la feina d'aquest Cos a la ciutadania de tot Catalunya

Avui s’ha inaugurat la mostra al Museu de Ciències Naturals de Granollers, on es podrà visitar fins el proper dia 22 de gener

Tremp, Manresa, Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona, Amposta i Terrassa acolliran l’exposició l’any vinent, i posteriorment està previst que s’exhibeixi a totes les capitals de comarca

La mostra va acompanyada de diverses peces audiovisuals i una selecció de material històric del Cos



La Secretària General del Departament d’Interior, Tamara Garcia de la Calle, ha inaugurat aquest matí al Museu de Ciències Naturals de Granollers l’exposició itinerant “Agents Rurals: guardians del medi natural”, juntament amb Marc Costa i Trachsel, director General dels Agents Rurals, i Antoni Mur Allué, inspector en Cap del Cos d’Agents Rurals.

La mostra ha estat realitzada per la Direcció General del Cos d’Agents Rurals amb la participació d’agents del Cos, amb l’objectiu d’incrementar el coneixement sobre la feina que fan els Agents Rurals i apropar el Cos a la ciutadania. Es podrà veure a Granollers fins al pròxim 22 de gener de 2023 i durant l’any que ve visitarà Tremp, Manresa, Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona, Amposta i Terrassa. Posteriorment està previst que s’exhibeixi a totes les capitals de comarca del país.

La Secretària General d’Interior, Tamara Garcia, ha destacat d’una banda la importància que aquesta mostra acosti la tasca dels Agents Rurals a la ciutadania: “L’exposició viatjarà a tota Catalunya perquè tot el territori sàpiga que esteu presents arreu”, ha dit. També ha volgut“agrair moltíssim la feina que feu cada dia, que la continueu fent amb els valors que caracteritzen el Cos, que us acompanyarem com a Govern a que la feu cada vegada millor, en això estem, en facilitar-vos la vostra tasca”.

Per la seva banda, el Director General dels Agents Rurals, Marc Costa, ha volgut destacar que “amb iniciatives com aquesta volem donar visibilitat a la tasca ingent de protecció del medi natural dels Agents Rurals i posar en valor allò que protegim: la important biodiversitat que té Catalunya”. També ha assegurat que és especialment important mostrar “la nostra feina, la nostra història i d’on venim, per entendre on som i on anem”.

L’inspector en cap d’Agents Rurals, Josep Antoni Mur ha subratllat que l’exposició i les peces audiovisuals són “un homenatge a la feina de 35 anys” dels agents i les agents rurals.“Som un cos amb vocació de servei públic, que treballa per la protecció del medi natural i hem sabut guanyar-nos la confiança de la ciutadania”, hi ha afegit.

Els tres càrrecs han agraït la implicació dels i les agents del Cos en els projectes que donen visibilitat a les competències dels Agents Rurals.

Visita a l'exposició{"name":"2022/11/09/16/58/25aa50e4-6466-481e-a23a-93d5c2a66896.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":175716}

La Mostra

L’acte d’avui a Granollers ha tingut com a objectiu inaugurar l’exposició itinerant i també com a tancament de la commemoració del 35è aniversari del Agents Rurals, que va tenir com tret de sortida un acte de commemoració presidit pel conseller d’Interior Joan Ignasi Elena el mes de novembre de l’any passat.

Per aquesta raó l’exposició proposa un itinerari cronològic que comença explicant la història d’aquest Cos, per passar a aprofundir en les diferents feines que fa en tots els àmbits, els Grups de suport i els Grups especials amb que compta per dur a terme actuacions altament especialitzades, per finalitzar subratllant la tasca de sensibilització mediambiental i la seva importància preventiva, la feina de servei públic i atenció a la ciutadania, així com els reptes que ha de superar el Cos avui dia i en el futur davant la realitat del canvi climàtic.

La mostra consta de 20 panells i va acompanyada de 8 peces audiovisuals on els i les Agents Rurals expliquen la feina de protecció del medi natural. També s’exhibeix una selecció de material històric del Cos. Paral·lelament, a cada un dels espais on es mostri, es programaran paral·lelament diverses activitats d’educació i sensibilització ambiental, en el marc del programa EduCAR.

Des dels inicis

El Cos d’Agents Rurals va néixer l’any 1986 per a que Catalunya tingués una policia mediambiental que abracés tot el medi natural amb l’objectiu de vetllar pel patrimoni natural i també per les persones que hi viuen i que en viuen.

La mostra presenta amb dades i imatges una línia en el temps del Cos, des dels guardes forestals del segle XVII, fins a l’actualitat, quan la Direcció General d’Agents Rurals ara formada per 500 Agents, 41 operadors de control, 40 persones tècniques i administratives, treballa per a que l’any 2024 hi hagi 800 Agents a tota Catalunya. El CAR compta actualment amb 240 vehicles, 5 embarcacions, 5 caiacs, 1 helicòpter i 17 drons amb equipament òptic i tècnic per poder realitzar serveis.


La Secretària General del Departament d’Interior  ha inaugurat aquest matí l’exposició itinerant “Agents Rurals: guardians del medi natural”{"name":"2022/11/09/17/05/8b97436e-3a48-4bb3-b3c3-1d0c341caa7d.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":111531}


La protecció de la natura

L’exposició aborda com els Agents Rurals actuen pel que fa a prevenció d’incendis i investigació de les causes que els provoquen. Explica, entre d’altres, la importància del Pla Alfa, que és el procediment operatiuestablert pels Agents Rurals que defineix les actuacions dels efectius en termes de vigilància, prevenció i control d’activitats davant les situacions de perill d’incendi forestal i que ha suposat més de 342.000 actuacions per a la prevenció d’incendis des de l’any 2009.

Posa de relleu que Catalunya és un territori format majoritàriament per terreny forestali que cal vetllar tot l’any per una gestió forestal i dels recursos naturals que sigui sostenible. La protecció dels boscos i la flora ha suposat des del 2009 més de 197 mil actuacions relacionades amb aquest àmbit. Entre elles destaquen el control d’aprofitaments forestals, les inspeccions d’activitats, el seguiment d’espècies amenaçades, el control d’espècies exòtiques invasores, el sanejament fitosanitari, etc.

Pel que fa a la preservació de la fauna, la mostra explica, entre d’altres, com els Agents Rurals vetllen per l’equilibri de l’ecosistema, preserven espècies protegides com l’ós i el llop i controlen la fauna exòtica invasora. Des del 2009 els Agents Rurals han fet 423.000 actuacions per protegir els animals.

Per poder gaudir de la natura, cal protegir-la i respectar-la. Els Agents Rurals també controlen les activitats que es fan en Espais Naturals Protegits, lluiten contra la contaminació al medi natural, fan complir la normativa pel que fa a circulació motoritzada en el medi natural i tenen cura del patrimoni cultural que existeix a la natura fent, entre d’altres, inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic, paleontològic, geològic, etnològic i subaquàtic.

L’especialització

A la mostra també trobem els 4 Grups de suport amb que compten els Agents Rurals per dur a terme les actuacions. Es tracta del Grup de Suport Aeri i unitat RPAS, el Grup de Suport de Fauna i Flora, el Grup de Suport Marí, i el Grup de Suport de Muntanya. Així com els Grups Especials: Grup Especial de Col·laboració amb la Justícia, el Grup Especial de Verins i Antifurtivisme, el Grup Especial Caní i el Grup Especial de Captura de Fauna. Tots ells compten amb els i les agents més especialitzats en cada matèria i amb els recursos i el material més innovador.

Al servei de la ciutadania

L’exposició apropa el Cos a la ciutadania facilitant el coneixement sobre els servei d’atenció telefònica que es fa a través del 112 i un equip d’operadors propi que atenen al llarg de les 24 hores del dia, els set dies de la setmana i els 365 dies l’any. Per altra banda, des de l’any 2008, els Agents Rurals fan activitats educatives de protecció dels animals, dels espais naturals, per a la prevenció d’incendis o la preservacióde la fauna i flora autòctones. Totes elles basades en el principi de la sostenibilitat i coresponsabilitat. El programa EduCAR és una mesura preventiva més, perquè educar infants és conscienciar la ciutadania del futur més proper. L’any 2021 aquestes activitats van arribar a més d’11 mil persones i infants del territori.

L’exposició, finalment, posa de relleu el nou context d’emergència climàtica i de pèrdua de biodiversitat, davant el qual pren rellevància la figura dels Agents Rurals com a servei públic pròxim, professional i eficient destinat a la protecció de la natura.

Comitè expert i implicació Agents

L’exposició “Agents Rurals: guardians del medi natural” ha comptat amb un comitè expert d’Agents Rurals que han documentat els continguts sota el comissariat d’Andreu Momblán i Vilacañas, cap de l'Àrea Bàsica de la Conca Barberà del CAR. Les 8 peces audiovisuals també han comptat amb la col·laboració de nombrosos Agents que expliquen a la ciutadania les seves funcions i com les duen a terme.

1  

Imatges

Inauguració aquest matí al Museu de Ciències Naturals de Granollers de  l'exposició itinerant "Agents Rurals: guardians del medi natural"

Inauguració aquest matí al Museu de Ciències Naturals de Granollers de l'exposició itinerant "Agents Rurals: guardians del medi natural" 175716

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia