Acció Exterior i Unió Europea

La consellera Serret i el president d'Enagás, Antonio Llardén, a la seu de la companyia al Port de Barcelona.

Consellera Serret: "Catalunya forma part i contribueix de forma activa en una Europa que avança cap a la sobirania energètica"

query_builder   11 novembre 2022 13:51

event_note Nota de premsa

Consellera Serret: "Catalunya forma part i contribueix de forma activa en una Europa que avança cap a la sobirania energètica"

  1. La titular d’Acció Exterior i Unió Europea visita Enagás acompanyada dels delegats i delegades del Govern a l’exterior en el marc de la trobada que aquesta setmana ha organitzat el Departament a Barcelona
  2. Serret posa en valor el compromís de Catalunya com a “soci proactiu i fiable del projecte europeu” en els reptes geoestratègics compartits
La consellera Serret i el president d'Enagás, Antonio Llardén, a la seu de la companyia al Port de Barcelona.
La consellera Serret i el president d'Enagás, Antonio Llardén, a la seu de la companyia al Port de Barcelona (Foto: Aina Martí / ACN).
{"name":"2022/11/11/13/10/0bc0c71d-0da9-414b-8300-e5db67168377.jpg","author":"Aina Martí / ACN","type":"0","location":"0","weight":1221688}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha visitat aquest divendres la planta de regasificació d’Enagás i el seu moll d’amarratge al Port de Barcelona, des d’on ha posat en valor el potencial de Catalunya per convertir-se en “el hub energètic del sud d’Europa i, a la llarga, en el gran hub de referència de l’hidrogen verd al continent”. “Catalunya forma part i contribueix de forma activa en una Europa que avança cap a la sobirania energètica”, ha assegurat la consellera, que ha agraït l’acollida al president de la companyia, Antonio Llardén. “Aquesta infraestructura suposa la porta d’entrada del gas liquat del sud d’Europa”, ha remarcat.

Serret ha visitat les instal·lacions d’Enagás acompanyada dels delegats i delegades del Govern a l’exterior en el marc de la trobada que ha organitzat al llarg d’aquesta setmana el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea a Barcelona per intercanviar bones pràctiques, definir plans de treball i conèixer les accions amb projecció internacional que els departaments de la Generalitat de Catalunya impulsen. “Aquesta és una magnífica oportunitat per als delegats i delegades per conèixer de primera mà per què Barcelona i Catalunya tenen una importància cabdal en el mapa energètic europeu”, ha explicat Serret des de les instal·lacions al Port de Barcelona, “un hubintermodal de referència que facilita l’obertura al món del nostre país”.

La consellera Serret ha aprofitat la visita per destacar el compromís de Catalunya com a “soci proactiu i fiable per al projecte europeu” en els reptes geoestratègics compartits, com és la crisi energètica que s’ha accentuat amb la guerra a Ucraïna. Catalunya ja està participant en l’abordatge d’aquests reptes, entre d’altres, amb l’estratègia europea de l’hidrogen verd. “Europa sap que Catalunya sempre hi serà i que aportem i sumem en els reptes compartits”, ha insistit. N’és exemple la planta regasificadora d’Enagás, que ha descrit com “una infraestructura fonamental i indispensable per al present i el futur de Catalunya, però sobretot per consolidar el país com el gran punt estratègic de l’energia europea”.

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, ja va visitar fa uns mesos les instal·lacions d’Enagás per reivindicar una interconnexió que permeti distribuir energia des Catalunya cap a tot Europa. La visita a Enagás també enllaça amb la recent reunió del president Aragonès i la consellera d’Economia, Natàlia Mas, amb el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, a Brussel·les, i amb l’anunci de la creació d’un corredor submarí entre Barcelona i Marsella, el BarMar, que ha d’enfortir la connectivitat energètica de tot el continent.

La planta de regasificació d’Enagás a Barcelona, que va començar a operar el 1969, és la més antiga de l’Europa continental. A més, és la primera terminal europea en termes d’emmagatzematge de gas natural liquat i regasificació. La planta barcelonina té sis tancs que tenen una capacitat d’emmagatzematge de 760.000 m3 de gas natural liquat i pot rebre vaixells de fins a 266.000 m3 de gas de capacitat, els més grans que existeixen actualment. A la visita també hi ha assistit el director general de la Representació del Govern a l’Exterior i de la Unió Europea, Gerard Vives

Les delegacions del Govern a l’exterior: una xarxa consolidada, coordinada i útil

Prèviament a la visita a Enagás, la consellera Serret s’ha reunit amb els delegats i delegades del Govern al Palau de la Generalitat per fer un balanç conjunt d’aquesta setmana. La titular del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea ha fet arribar un reconeixement als representants de l’executiu arreu del món, que considera “imprescindibles per impulsar una acció potent de Govern i generar credibilitat i reputació en l’àmbit internacional”. Serret els ha traslladat la missió de “ser útils per a la ciutadania” i els ha demanat actuar amb “rigor i coordinació”.

La consellera també ha valorat positivament l’anunci d’eliminació del delicte de sedició i ha assegurat que “és la prova que s’està fent feina per avançar”, i ha afegit que “seguirem treballant en aquesta línia també en l’àmbit internacional, sempre defensant els drets i les llibertats democràtiques per resoldre el conflicte polític existent”. La sessió ha comptat amb les intervencions dels delegats i delegades, que han compartit les seves propostes per maximitzar l’impacte de la projecció exterior i han posat els seus recursos i coneixements a disposició de l’executiu.

3  

Imatges

La consellera Serret, el president d'Enagás, Antonio Llardén, i els delegats del Govern a l'exterior durant la visita a Enagás (Aina Martí / ACN)

La consellera Serret, el president d'Enagás, Antonio Llardén, i els delegats del Govern a l'exterior durant la visita a Enagás (Aina Martí / ACN) 3231095

La consellera Serret, el president d'Enagás, Antonio Llardén, i els delegats del Govern a l'exterior durant la visita a Enagás (Aina Martí / ACN)

La consellera Serret, el president d'Enagás, Antonio Llardén, i els delegats del Govern a l'exterior durant la visita a Enagás (Aina Martí / ACN) 4283363

La consellera Serret i el president d'Enagás, Antonio Llardén (Aina Martí / ACN)

La consellera Serret i el president d'Enagás, Antonio Llardén (Aina Martí / ACN) 4559979

Acció exterior
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia