Salut

Dia Mundial de la Diabetis

Salut inicia el desplegament de mesuradors de glucosa a les persones amb diabetis de tipus 2

query_builder   12 novembre 2022 20:00

event_note Nota de premsa

Salut inicia el desplegament de mesuradors de glucosa a les persones amb diabetis de tipus 2

  1. El dispositiu continu de monitoratge continua proporciona informació comparable a la glucèmia capil·lar de forma continuada i segura
  2. La distribució prioritza als menors de 18 anys i a les persones gestants o en programació d’embaràs.
  3. Salut també incorpora millores en l’atenció del peu diabètic, incrementant els controls en funció del risc


El Departament de Salut comença a dispensar, de forma gradual, els dispositius de monitoratge continua de glucosa als pacients amb diabetis tipus 2, dependents de la insulina i que necessitin almenys sis controls de glucèmia al dia. A Catalunya, al voltant de 2.500 persones diabètiques compleixen aquests requisits.

El desplegament s’inicia en diferents fases, prioritzant la distribució a les persones gestants o en programació d’embaràs i els menors de 18 anys. La indicació dels dispositius es farà a l’entorn assistencial de seguiment habitual del pacient.

El dispositiu de monitoratge continu de glucosa, és un aparell que mesura els nivells de glucosa en el líquid intersticial (no en sang) en temps real. Proporcionen informació comparable a la glucèmia capil·lar de forma continuada i segura, milloren el control metabòlic i alerten el pacient en detectar valors alts o baixos dels nivells de glucosa, i augmenten la qualitat de vida de pacients i cuidadors.

Màxima cobertura pel que fa al monitoratge de les persones amb diabetis tipus 1

Actualment a Catalunya, al voltant de 20.000 persones amb diabetis disposen d’un dispositiu de monitoratge de glucosa, el que representa la cobertura total de les persones diabètiques de més risc, les de tipus 1. L’últim any hi ha hagut un increment del 18% de persones amb aquesta patologia, passant de 17.000 als 20.000 que consten al Sistema públic de salut l’any 2021.

Salut personalitza les revisions i control de les persones amb risc de patir peu diabètic

A Catalunya 75.000 persones amb diabetis reben controls anuals per part del podòleg, com a mesura de prevenció per evitar l’anomenat peu diabètic, una complicació d'una malaltia vascular i neuropàtica crònica que poden patir les persones amb diabetis i que pot tenir conseqüències greus com les ulceracions, i fins i tot pot arribar a necessitar amputacions.

El Departament de Salut té previst incrementar els controls rutinaris en funció del risc del pacient. L’objectiu és millorar la prevenció i oferir una prestació personalitzada. Si fins ara es preveien 3 controls rutinaris a l’any, amb la nova mesura i si ho prescriu l’especialista, les visites podrien incrementar-se fins a 9. La mesura ja s’està duent a terme a 7 equips d’atenció primària com a prova pilot, i es preveu posar en marxa a tota Catalunya a principis de l’any que ve.

Una altra de les mesures que s’està implementant és la millora en la seguretat i traçabilitat de la informació. Els informes dels podòlegs estaran inclosos en la història clínica del pacient i aquest els podrà consultar a través de la Meva Salut.

Els diagnòstics de diabetis a la sanitat pública catalana augmenten en un 6,5% des del 2020

La diabetis mellitus és un problema creixent de salut pública a Catalunya. Prova d’això és l’increment del 6,5% dels casos diagnosticats a la sanitat pública catalana des del 2020, en què els casos diagnosticats ascendien a 589.601 en comparació amb els 630.854 del 2021.

Amb dades de 2021, dels 630.854 casos de diabetis diagnosticats a Catalunya, 338.292són homes en què la mitjana d’edat és de 66 anys, i 292.562 són dones en què la mitjana d’edat és de 68,7 anys. La taxa de prevalença de persones amb diabetis per cada 1.000 habitants l’any 2020 va ser de 76,4 en comparació amb les 81,5 per cada 1.000 habitants l’any 2021.

Per regions, Barcelona ciutat és la zona que registra més casos prevalents de diabetis, uns 155.916, encara que no sigui la regió més poblada (1.759.419 habitants). La segueix amb molt poca diferència Metro Nord, la regió més poblada (2.037.782 habitants), amb 154.914 casos i Metro Sud (1.409.265 habitants) amb 109.949 casos prevalents. Girona registra 63.895 casos prevalents, Tarragona 50.145 casos prevalents, Catalunya Central 41.135 casos prevalents, Lleida 30.227 casos prevalents, les Terres de l’Ebre 16.529 casos prevalents i finalment la regió sanitària de l’Alt Pirineu és la que menys casos registra, un total de 5.484 casos prevalents.

Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de l’any 2021, la diabetis afecta el 7,8% de la població de 15 i més anys, en què el 8,4% són homes i el 7,2% són dones. Pel que fa a l’evolució, la prevalença de la diabetis ha anat augmentant en els darrers anys, passant del 4,7% l’any 1994, al 5,7% l’any 2010 fins al 7,8% l’any 2021.

La diabetis presenta un clar gradient social amb gairebé el triple de persones afectades en una classe social desfavorida (9,4% vs. 3,4%). El mateix ocorre amb el nivell acadèmic; les persones amb un nivell de formació primària o sense estudis tenen 6 vegades més de probabilitat de patir diabetis (18%) respecte a la població amb estudis universitaris (3,1%).

El registre de diabetis de tipus 1 de Catalunya, iniciat el 1987, permet conèixer que al voltant de 300 persones menors de 30 anys inicien una diabetis de tipus 1 cada any; entre els 10 i els 14 anys, període que coincideix amb la pubertat, es registra el nombre més alt de nous diagnòstics. Els menors de 5 anys representen entre el 8 i el 10% dels nous diagnòstics anuals.

Un 65% de les persones que declaren tenir diabetis tenen també hipertensió, el 49,4% presenten excés de pes i un 13% són fumadores.

Prevenir, millorar i monitorar la diabetis

El Departament de Salut treballa per promoure estils de vida i els entorns saludables a través tant del Pla Interdepartamental de Salut Pública |PINSAP| com del Pla per a la promoció de la salut a través de l’alimentació i l’activitat física saludables |PAAS|. També amb les activitats que s’impulsen en el marc del Consell assessor de la diabetis sobre la importància dels estils de vida saludables i l’autocura en la diabetis. Per contribuir a un bon control de la diabetis, entre les millores en l’àmbit tecnològic cal destacar la distribució de sensors de monitoratge contínua de la glucèmia a totes les persones amb diabetis tipus 1 de Catalunya.

Salut pública
Sistema de salut
Alimentació
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia