1. Té una dotació pressupostària inicial de 7,5 milions d’euros i permetrà actuacions com la instal·lació o adaptació d’ascensors, en les zones comuns dels edificis, i l’adaptació de cuines i banys a l’interior dels habitatges
  2. Les sol·licituds es podran presentar des del dia 29 de novembre fins el 31 de gener de 2023, inclòs, i s’atendran per ordre d’entrada, amb documentació completa
  3. Les obres s’han d’haver iniciat amb posterioritat a l’1 de febrer de 2020 i han d’haver finalitzat abans del 31 de març de 2023, inclòs


El Departament de Territori, mitjançant l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, obrirà el proper 29 de novembre el termini de sol·licitud de subvencions per afavorir l’accessibilitat als edificis i habitatges, dirigides a persones majors de 70 anys o que tinguin reconeguda la condició de discapacitat o de dependència.

Aquesta convocatòria s’emmarca en els ajuts de la Unió Europea del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb la finalitat de reforçar l'atenció a la dependència, i es regeix per les bases reguladores aprovades el mes d’octubre.

Així, la convocatòria s’adreça a les persones físiques o jurídiques, propietàries o usufructuàries dels edificis d'habitatges i d’habitatges, que compleixin almenys un dels següents requisits: tenir complerts 70 anys, tenir reconeguda legalment la discapacitat ola situació de dependència.

75% de l’import subvencionat per actuacions en zones comuns

Les actuacions de millora de l’accessibilitat que es duguin a terme en les zones comuns dels edificis podran rebre una subvenció equivalent al 75% del pressupost. Aquestes actuacions poden ser, entre d’altres:

·La instal·lació de nous ascensors, incloent la demolició i nova execució d’escales, adequació o millores dels existents (ampliació de cabina, portes accessibles, instal·lació d’elements de comunicació...), i la instal·lació de videoporters amb les adaptacions necessàries per a persones ambdiscapacitad sensorial o intelectual.

·La construcció de rampes, plataformes elevadores verticals o inclinades, substitució de portes d'entrada a l'immoble que no són accessibles, la instal·lació de dispositius per millorar l'accessibilitat de zones i serveis comuns: grues amb cadira per accedir al vas de la piscina, sistemes d'obertura automàtica de portes i altres sistemes tecnològics de guiat que permeten la localització, l'accés i ús per part de les persones amb discapacitat als elements comuns de l'edifici, com ara jardins, zones esportives, piscines i altres similars.

·La instal·lació d'elements d'informació, de comunicació o d'avís, com ara senyals lluminosos i visuals, vibrotàctils o sonors que permeten l'orientació en l'ús d'escales i ascensors. En particular, la instal·lació d'elements que milloren l'accessibilitat i seguretat fent ús d'ascensors, com la comunicació bidireccional en cabina.

·La instal·lació de productes de suport a l'audició o dispositius d'alarma a l'ascensor que garanteixin un sistema de comunicació visual, auditiva i bidireccional amb l'exterior per als casos d'emergència i atrapament.

100% de subvenció per obres a l’interior dels habitatges

Les obres de millora que afectin a l’interior dels habitatges rebran el 100% del pressupost protegible, amb un màxim de 6.000 euros per habitatge, ampliable fins a 10.000 euros per habitatge, en funció que la persona tingui reconeguda unadiscapacitat igual o superior al 75%.

A més, es podrà ampliar fins a 15.000 euros, en el cas de dependència de la persona que hi resideix. Així mateix, per a persones en situació de vulnerabilitat econòmica acreditada, hi ha una subvenció complementària que cobrirà fins al 100%.

Les actuacions subvencionables en l’interior dels habitatges són les següents:


·La instal·lació d'ascensors, de plataformes elevadores, salva-escales o rampes, així com la seva adaptació, una vegada instal·lats, a la normativa sectorial corresponent.

·La instal·lació d'elements d'informació o d'avís tals com senyals lluminosos o sonors que ofereixin accessibilitat comunicativa i facilitin l'orientació a l'interior dels habitatges.

·La instal·lació d'elements o dispositius electrònics de comunicació entre els habitatges i l'exterior, com ara videoporters que proporcionin informació visual, auditiva i anàlegs.

·La instal·lació domòtica i d'altres avenços tecnològics per afavorir l'autonomia personal de gent gran, persones amb discapacitat i/o en situació de dependència, entre altres.

·Les intervencions necessàries per millorar l'accessibilitat i facilitar les activitats relacionades amb la higiene personal: substitució de la banyera per un plat de dutxa o adaptacions de banyera o dutxa, canvis d'aixetes; substitució o adaptació del WC o del lavabo; eliminació del bidet o d'altres elements per facilitar la mobilitat; tractament antilliscant de paviments i instal·lació d'ajudes tècniques.

·Les intervencions necessàries per millorar les condicions de seguretat a la cuina, com la substitució de les plaques de gas canalitzat o butà per plaques elèctriques, l’adaptació del taulell de cuina o el tractament antilliscant de paviments o instal·lació d'ajudes tècniques.

·Altres intervencions per facilitar la mobilitat general de la persona dins el seu habitatge com ampliacions de portes o passadissos, entre altres.

Les sol·licituds de subvenció s'han de presentar i formalitzar telemàticament mitjançant el portal Tràmits de la Generalitat de Catalunya, i es podran presentar des del dia 29 de novembre fins el 31 de gener de 2023, inclòs. Per accedir a aquestes subvencions, les obres s’han d’haver iniciat amb posterioritat a l’1 de febrer de 2020 i han d’haver finalitzat abans del 31 de març de 2023, inclòs.

La convocatòria té una dotació pressupostària de 7,5 milions d’euros i les sol·licituds s’atendran per ordre d’entrada amb la documentació completa, fins a exhaurir el pressupost.


1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 218329