Esport

sge

Esportcat obrirà una convocatòria extraordinària d'ajuts de 10,2 milions d'euros per a gestors d'equipaments esportius

query_builder   15 novembre 2022 16:33

event_note Nota de premsa

Esportcat obrirà una convocatòria extraordinària d'ajuts de 10,2 milions d'euros per a gestors d'equipaments esportius

  1. Segons Anna Caula, secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, la dotació econòmica servirà per “ajudar tot el teixit esportiu que promociona la pràctica esportiva” en un context econòmic difícil
  2. El Govern declara l’esport i l’activitat física béns essencials per reforçar-ne el paper en la millora de la salut de la ciutadania
sge{"name":"2022/11/15/16/22/39ed6d79-c725-4f5c-b472-295f2cba8dc5.jpg","author":"sge","type":"0","location":"0","weight":44531}

La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF) obrirà una nova convocatòria extraordinària de 10,2 milions d’euros per donar suport als gestors d’equipaments esportius de tot el país. Aquests ajuts extraordinaris busquen acompanyar les entitats sense ànims de lucre, a les empreses privades, a les fundacions i a les universitats públiques davant el complex context econòmic que gestionen. S’estima que la partida pot arribar a beneficar a un miler d’entitats.

En una reunió telemàtica informativa amb gestors de diversos àmbits, la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, ha explicat que “el teixit esportiu viu un moment de noves dificultats. Aquesta convocatòria extraordinària és un ajut més, un acompanyament, a tots aquells gestors que diàriament treballen per fomentar la pràctica esportiva. Feina inestimable i essencial”.

Dels 10,2 milions d’euros, 5,4 milions d’euros es distribuiran a entitats sense ànims de lucre, 4,5 milions d’euros a empreses privades -partida conjunta amb el Departament d’Empresa i Treball-, 200.000 a fundacions i 100.000 a universitats públiques. Per la secretària general, la implicació del Departament d’Empresa i Treball és una mostra més del “treball transversal del Govern, amb actuacions de diferents departaments en àmbits diversos” i, afegeix, que el món de l’esport és “ampli”, amb capacitat d’influir en moltes àrees.

L'import de l'ajut serà automàtic i s'establirà en funció del nombre de metres quadrats de la superfície dels diferents tipus d'espais esportius que conformen cada instal·lació esportiva, recollits al Cens d'Equipaments Esportius de Catalunya (CEEC). Els ajuts només estan destinats als espais interiors d’aquestes instal·lacions.

La SGEAF, mitjançant el Consell Català de l’Esport, va estar donant suport econòmic a les entitats esportives durant el 2021 a través d’altres convocatòries i partides per donar suport a la crisi originada per la COVID-19.

Així, cal recordar que es van fer efectius 15 milions d’euros a les entitats gestores d’instal·lacions esportives afectades pel tancament de les instal·lacions durant la pandèmia. A més, es van destinar 8,6 milions d’euros a entitats organitzadores de competicions esportives federades i escolars quan es van suspendre arran de la situació sanitària.

L’esport i l’activitat física, béns essencials

D’altra banda, el Govern ha declarat avui l’esport i l’activitat física béns essencials i ha aprovat la creació de la Taula de l’Esport i de l’Activitat Física de Catalunya, iniciatives que pretenen reforçar l’impacte positiu d’aquestes pràctiques en la millora de la qualitat de vida i la salut física i mental de les persones, i potenciar la importància del sector esportiu en el teixit econòmic i social del país, així com la seva aportació a la cohesió social. Amb aquesta declaració, “posem l’esport al centre de les polítiques públiques i garantim que el protegim i el potenciem”, assegura Anna Caula.

D’aquesta manera, i comptant amb la implicació de diversos departaments de l’executiu, el Govern referma el compromís de continuar promovent la vida saludable de les persones i reactivar el país impulsant els sectors estratègics en un context on els agents de l’àmbit esportiu han de fer front a importants reptes com l’adaptació als nous hàbits de consum, la incorporació de noves tecnologies, la flexibilitat organitzativa, la recuperació de la crisi econòmica provocada per la COVID-19, la crisi energètica i la crisi climàtica.

La declaració de l’esport i l’activitat física béns essencials dona continuïtat a les diferents actuacions de promoció de l’esport i l’activitat física que en els últims anys ha portat a terme el Govern per inculcar els hàbits saludables entre la població per combatre el sedentarisme i millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Alguns d’aquests projectes són el Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física (PNPAF), el Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludable (PAAS) i la Guia de prescripció d’exercici físic per a la salut (PEFS), entre d’altres.

Així mateix, el Govern també ha aprovat la creació de la Taula de l’Esport i de l’Activitat Física de Catalunya, un òrgan transversal i punt de trobada entre la Generalitat i els agents institucionals, socials i econòmics del sector esportiu, amb l’objectiu de reconèixer la transcendència de l’esport i l’activitat física a la societat i proposar accions que ajudin a reactivar el sector esportiu i a donar respostes a les seves necessitats.

Integraran la Taula representants dels Departaments de la Presidència (incloent la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física), Empresa i Treball, i Salut, per part del Govern, al costat de membres del món associatiu i empresarial esportiu, així com del Consell de Governs Locals de Catalunya. Aquest òrgan s’encarregarà d’impulsar la recerca per analitzar i quantificar la situació actual de l’esport i l’activitat física a Catalunya des de tots els vessants, valorar possibles mesures fiscals i econòmiques aplicables al sector esportiu, proposar actuacions per millorar l’eficiència energètica i la sostenibilitat dels equipaments i instal·lacions, i impulsar iniciatives per conscienciar sobre els beneficis del binomi salut-activitat física i fomentar l’accessibilitat a l’exercici físic i la salut.

Declarant l’esport i l’activitat física béns essencials, el Govern vol acompanyar i ajudar al desenvolupament i la competitivitat d’un teixit esportiu català divers i ampli, integrat per organitzacions públiques i privades, administracions, entitats esportives, clubs, federacions, fundacions, Ajuntaments i empreses de serveis esportius que gestionen instal·lacions, tant públiques com privades, i dinamitzen espais, activitats i programes esportius.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia