- El president de la Generalitat ha inaugurat el congrés mundial Smart City Expo a Barcelona, acompanyat de la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, i del conseller de Territori, Juli Fernàndez
- El Govern presenta al seu estand l’Agenda de pobles i ciutats, el full de ruta per a un desenvolupament sostenible de Catalunya, territorialment equilibrat i socialment equitatiu amb l’horitzó 2050
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha inaugurat aquest dimarts l’estand de la Generalitat de Catalunya al congrés mundial Smart City Expo 2022, on es presenten les “solucions més innovadores” per “transformar els hàbitats urbans” oferir a la ciutadania “unes ciutats d’escala humana” que siguin més sostenibles, eficients i segures, que afavoreixin la bona convivència i la bona governança “aprofitant el progrés tecnològic, la digitalització, la intel·ligència artificial” per “transformar els hàbitats urbans”. Així s’ha expressat en el transcurs de l’acte inaugural en el qual ha estat acompanyat de la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, del conseller de Territori, Juli Fernàndez, i de la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost.
El cap de l’Executiu també ha volgut posar en valor el congrés com “una oportunitat pel ric, dinàmic i divers ecosistema digital, tecnològic i innovador de Catalunya” i per “l’àmbit de les tecnologies avançades, que compta amb una important trajectòria i implantació i que viu una important expansió i creixement els últims anys”. El president Aragonès també ha apuntat que l’Smart City Expo permet “demostrar de nou el lideratge de Barcelona i de Catalunya en l’àmbit de l’organització de fires i congressos” i ha recordat l’impuls del Govern per impulsar el model productiu del país.
Per la seva banda, el conseller Juli Fernàndez ha remarcat que “l’Agenda marca el full de ruta per a implementar accions en favor d’un model de desenvolupament urbà que sigui sostenible des de tres dimensions amb l’horitzó 2050: social, ambiental i econòmica”. Així, és “un marc estratègic global que, aterrat al marc català, vol establir quines són les prioritats per assolir un territori saludable, resilient, pròsper i equilibrat; principals reptes del món per a les properes dècades”, ha exposat. L’Agenda dels pobles i ciutats s’inspira en la Nova Agenda Urbana aprovada per ONU-Hàbitat el 2017.
Un informe d’ACCIÓ assenyala que el nombre d’empreses del sector de les smart cities va créixer un 7,3% a Catalunya el 2021, en comparació amb el 2018. Actualment, el país compta amb 471 empreses del sector, que facturen un total de 10.445 MEUR i representen el 4,3% del PIB català. El congrés mundial Smart City Expo, organitzat per la Fira de Barcelona, aplega més de 400 líders internacionals per abordar els reptes de futur de les ciutats i dels territoris sota el concepte smart. L’edició d’enguany, la més gran fins ara, estructura el debat entorn a vuit eixos temàtics: economia, tecnologies, energia, governança, infraestructures, habitatge, mobilitat i seguretat.
A l’Smart City World Congress, que se celebra al recinte Gran Via de la Fira de Barcelona fins al 17 de novembre, l’estand de la Generalitat presenta l'Agenda de pobles i ciutats. Agenda Urbana de Catalunya 2050 mitjançant una demostració interactiva. Un total de 16 empreses i centres de recerca tecnològics del país també hi presenten els seus productes i solucions intel·ligents. L’estand propi, impulsat pels departaments de Territori i d’Empresa i Treball (mitjançant ACCIÓ i la Secretaria de Polítiques Digitals), que porta el lema Catalunya 2050, tu dibuixes el nostre futur, és des d’on donarà a conèixer als visitants l’Agenda catalana de pobles i ciutats. Agenda Urbana de Catalunya 2050, que va ser aprovada per l’Assemblea urbana de Catalunya fa uns mesos. En aquesta agenda es plasma el compromís de tots els actors i agents que, d’una manera o altra, influeixen amb les seves decisions en la ciutat i el territori.
Per apropar el contingut concret de l’Agenda als visitants de l’Smart City Expo, a l’estand de la Generalitat s’ofereix una demostració interactiva dels diversos projectes en marxa de vuit àrees de treball: territori connectat; mobilitat sostenible; monitorització ambiental; foment del teletreball; logística sostenible; comunitat energètica; intel·ligència artificial; i xarxa d’alta capacitat.