Empresa i Treball

Inversió turística de 8 M€ a les comarques de Lleida

El Departament d'Empresa i Treball presenta la inversió turística de 8 M€ dels fons Next Generation a les comarques de Lleida

query_builder   16 novembre 2022 13:46

event_note Nota de premsa

El Departament d'Empresa i Treball presenta la inversió turística de 8 M€ dels fons Next Generation a les comarques de Lleida

  1. Els tres projectes finançats amb fons europeus són Naturalment Lleida, Pla de sostenibilitat turística de la Vall de Boí i Segre Rialb: destí nàutic d’interior
  2. Es calcula que amb aquests fons es mobilitzaran al territori uns altres 13,1 M€ addicionals d’inversió induïda, un 64 % més sobre la inversió inicial 


La directora general de Turisme, Marta Domènech i Tomàs, ha presentat avui les inversions turístiques a les comarques de Lleida finançades amb 8 milions d’euros procedents dels fons europeus Next Generation UE. Ho ha fet juntament amb el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn i Gilabert; la vicepresidenta del Patronat de Turisme de les Terres de Lleida, Rosa Pujol Esteve; l’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera Diego; i amb la presidenta del Consorci Segre Rialb, Carme Lostao Otero. L’acte ha comptat amb l’assistència d’una trentena de representants empresarials i d’institucions de la demarcació.

En el marc de la convocatòria extraordinària 2021 dels Plans de sostenibilitat turística en destinacions, els tres projectes finançats amb aquests diners són Naturalment Lleida, que rep 3,5 milions d’euros; el Pla de sostenibilitat turística de la Vall de Boí, amb 2 milions d’euros; i Consorci Segre Rialb amb una inversió de 2,5 milions d’euros. A banda, es calcula que aquests diners aportaran al territori més de 13 milions d’euros addicionals d’inversió induïda, un 64 % més sobre la inversió inicial.

La directora general de Turisme ha explicat que “aquestes inversions han de servir per millorar les comarques lleidatanes com a destinació i la seva competitivitat com a territori així com per contribuir a crear oportunitats i llocs de treball, afavorir la cohesió territorial, la desconcentració i la desestacionalització”. Domènech ha afirmat que “aquests projectes s’emmarquen dins el nou model de turisme regeneratiu que impulsem des del Departament d’Empresa i Treball i que culminarà amb el Compromís Nacional per un Turisme Responsable, un full de ruta que ens ha de permetre construir un turisme més ètic, innovador i socialment i ambientalment més responsable i conscient”.

Sobre el projecte Naturalment Lleida, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, han coincidit en destacar Lleida, Pirineu i Aran, “com a una demarcació que és el territori rural i natural més extens de tota Catalunya, amb una immensa diversitat de paisatges i ambients naturals, destil·lats en els seus espais naturals protegits, representatius d’aquesta riquesa. I hem tingut clar des d’un principi que qualsevol explotació turística la fem en defensa, precisament, del nostre principal actiu i el futur d’aquestes comarques i les seves persones. Per a nosaltres, el turisme sostenible no és una moda, és l’estratègia sobre la qual l’Ara Lleida ha esdevingut pal de paller del turisme amb marca de qualitat que ha convertit aquest sector en punter i bàsic per a la nostra economia”.

Per la seva part, l’alcaldessa de la Vall de Boí, ha declarat que “aquestes inversions han de servir per consolidar la tasca que ja fa temps que duem a terme en favor de l’accessibilitat de la nostra destinació i els nostres pobles. Si millorem la vida dels que hi viuen, també millorarem l’experiència turística dels nostres visitants”.

Finalment, la presidenta del Consorci Segre Rialb, Carme Lostao, ha recordat que formen part de dues comarques, l’Alt Urgell i la Noguera “on la majoria de municipis són d’àmbit rural amb dificultats econòmiques i de fixació de la població. Aquest Pla ens ajudarà a desenvolupar-nos com una estació nàutica d’interior”. Lostao s’ha mostrat il·lusionada amb els fons i ha assegurat que “amb aquests diners farem realitat alguns dels nostres somnis”.

Els plans presentats avui tenen com a objectius principals fomentar la cohesió territorial; donar suport a les destinacions turístiques catalanes en el seu procés de transformació en clau sostenible i amb estratègies de resiliència; i impulsar un model de turisme capaç d’oferir experiències excepcionals al visitant.

Els projectes

Naturalment Lleida. La proposta presentada per la Diputació de Lleida, contempla un conjunt d’actuacions emmarcades en l’oferta turística, amb una clara aposta pels espais naturals com a gran actiu de la demarcació lleidatana i pel desenvolupament turístic sostenible amb l’objectiu de crear un model que sigui capaç de generar riquesa respectant i preservant el territori. Entre d’altres, s’invertirà en les vies blaves del Cardener i Camí del Segre; en la Via Verda e la Noguera Baixa; en punts de recàrrega per a bicicletes elèctriques; i per dur a terme diverses actuacions al voltant del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. A la inversió inicial de 3,5 milions d’euros cal sumar 5,9 milions d’euros addicionals d’inversió induïda.

Pla de sostenibilitat turística Vall de Boí. Amb una inversió de 2 milions d’euros, el Pla té com a objectiu promoure un model de desenvolupament turístic per a la Vall de Boí que sigui inclusiu, intel·ligent i que permeti convertir la destinació en un referent global de turisme accessible i posicionar el territori com un lloc amable per viure i visitar per a les persones amb alguna discapacitat de mobilitat, auditiva, visual o de comunicació o aprenentatge.La inversió induïda estimada per l’aplicació d’aquest Pla seria de 3,2 milions d’euros addicionals. Inclou, entre d’altres, la creació de senders, miradors i experiències turístiques inclusives.

Consorci Segre Rialb, destí nàutic d’interior. El projecte inclou una bateria d’accions per tal que Segre Rialb es consolidi com a estació nàutica d’interior, per la seva singularitat i innovació. Destaquen, per exemple, l’adequació del Canal d’Aigües Braves de Ponts i d’una Via Blava al marge del pantà de Rialb i el riu Segre; la creació d’un mirador astronòmic i d’un parc d’aventures familiar; i el condicionament del Mirador de la Torre i del Mirador del Pou de Gel, a Oliana. Aquest projecte ha de servir per complementar d’altres punts turístics de les comarques de Lleida.Això es finançarà amb 2,5 milions d’euros als quals cal sumar-ne 4 d’inversió induïda.


Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

  1. Twitter: @turismecat|@empresacat | @treballcat
  2. Youtube: https://www.youtube.com/turismecat

1  

Imatges

El Departament d Empresa i Treball presenta la inversió turística de 8 M€ dels fons Next Generation a les comarques de Lleida

El Departament d Empresa i Treball presenta la inversió turística de 8 M€ dels fons Next Generation a les comarques de Lleida 1417435

1  

Fitxers adjunts

Pla territorial de sostenibilitat turística a Lleida

Pla territorial de sostenibilitat turística a Lleida
PDF | 1479238

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia