Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El secretari d¿Alimentació, Carmel Mòdol, la directora general de l¿INCAVI, Alba Balcells; la directora general d¿Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, el director general d¿Empreses Agroalimentàries, Joan Gòdia i el director dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona, Josep Pena a la VIII del Taula del Cava celebrada a Vilafranca del Penedès.

Acció Climàtica presenta l'estudi dels costos d'elaboració del vi base cava

query_builder   16 novembre 2022 15:21

event_note Nota de premsa

Acció Climàtica presenta l'estudi dels costos d'elaboració del vi base cava

El sector dota de més transparència i equitat tota la cadena de valor per garantir la sostenibilitat econòmica i social

L’estudi s’ha presentat en el marc de la VIII Taula del Cava celebrada avui a Vilafranca del Penedès


Representants del Departament d'Acció Climàtica i sector s'han reunit avui en el marc de la VIII Taula del Cava
Representants del Departament d'Acció Climàtica i sector s'han reunit avui en el marc de la VIII Taula del Cava
{"name":"2022/11/16/15/20/349473cc-aff2-4bda-bfa0-d72276b7f53d.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":579903}

El secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, acompanyat de la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells; la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes; el director general d’Empreses Agroalimentàries, Joan Gòdia, i el director dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona, Josep Pena, ha presentat avui davant la Taula del Cava l’estudi dels costos d’elaboració del vi base cava, treballat conjuntament amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari.

L’estudi presentat avui complementa el dels costos de producció de determinades varietats de raïm majoritàries en l’elaboració de cava que es va fer públic el passat mes de juliol. Com ha explicat el secretari Carmel Mòdol, “des del Govern treballem per facilitar eines i dotar de major transparència el mercat, garantir la sostenibilitat econòmica dels productors i elaboradors, i assegurar un futur possible on tots els agents de la cadena obtinguin el rendiment econòmic just i digne per la seva feina”. Aquests dos estudis formen part dels compromisos adquirits pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en la Taula del Cava.

Mòdol també ha remarcat el paper protagonista de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya en la confecció d’aquest estudi, recordant que 21 cooperatives representen al voltant del 50% del vi que s’utilitza per a l’elaboració de cava.

L’estudi ha determinat els costos de transformació de raïm a vi base cava a partir de les dades reals de quilograms transformats prenent com a base de l’anàlisi les campanyes 2018, 2019 i 2020. S’ha calculat la mitjana anual ponderada del cost total (€/kg de raïm) i s’ha actualitzat el cost mitjà per a la campanya 2022 tenint en compte la inflació mitjana del 8,1%.

El cost de la transformació del raïm a vi base cava és de 17,40 cèntims/kg de raïm i, per obtenir el cost d’elaboració complet de vi base cava, se sumen a aquest import els costos de producció de raïm; llavors s’obté la següent forquilla i, per tant, el preu total per l’elaboració de vi base cava (també es fa la conversió a cèntim/litre):

Cost d’elaboració de vi base cava macabeu


Mitjana

Producció

39,89

Transformació

17,40

Total cèntim/kg

57,29

Total cèntim/l

86,81

Cost d’elaboració de vi base cava parellada


Mitjana

Producció

46,40

Transformació

17,40

Total cèntim/kg

63,80

Total cèntim/l

96,67

Cost d’elaboració de vi base cava amb xarel·lo


Mitjana

Producció

40,05

Transformació

17,40

Total cèntim/kg

57,45

Total cèntim/l

87,05

Inspeccions i controls pel compliment de la Llei de la cadena alimentària

En el marc dels controls de verificació del compliment de la Llei de la cadena alimentària, el DACC ha efectuat 11 inspeccions en les relacions contractuals relatives a la venda de raïm per vinificació durant la campanya 2021-2022. Aquestes inspeccions es van dur a terme entre els mesos de març i juny i van incloure cinc cellers i sis productors. En aquestes intervencions, es van revisar un total de 39 contractes, dels quals el 64% eren correctes. Pel que fa al termini de pagament, es van revisar 66 factures, les quals sumaven un import de 2,9 milions d’euros. En aquestes revisions, també s’hi va incloure el control de costos de producció.

En aquestes inspeccions, el CADECAT, l’òrgan competent en la matèria, ha detectat 15 infraccions, 4 lleus (dues per modificar el contracte unilateralment i dues per manca d’elements al contracte) i 11 greus, per pagar fora de termini. S’han proposat sancions per valor de 51.235 euros.

Actualment, hi ha 35 controls més en curs que encara no han conclòs i que involucren set cellers i cinc proveïdors per celler. S’estan revisant els contractes de la verema 2021 i 2022. 

Aposta per a la utilització de most concentrat rectificat

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha convocat novament, per a aquest 2023, l’ajut per a la utilització del most concentrat rectificat (MCR) en l’elaboració de vins escumosos de qualitat, dotat amb un milió d’euros. Es referma així aquesta línia transformadora i convida el sector a acollir-s’hi i apostar per l’economia circular i la caracterització del producte.

Per a aquesta convocatòria s’han rebut sol·licituds de 25 cellers, i l’import total sol·licitat és de 329.219 euros per la compra de 138.245 kg de most. La convocatòria està actualment en fase de resolució.

L’objecte de l’ajut és fomentar la sostenibilitat en l’activitat d’elaboració de vins escumosos de qualitat mitjançant l’ús de most concentrat rectificat (MCR) produït amb most apte elaborat a Catalunya per a l’elaboració de vins escumosos de qualitat.

Previsió agroclimàtica per a la propera campanya

Des del mes de juliol, l’INCAVI, en col·laboració amb el Servei Meteorològic de Catalunya, posa a disposició del sector dades en relació amb l’evolució i la previsió agroclimàtica. Per a aquesta propera campanya destaca la continuïtat d’una anomalia tèrmica positiva, és a dir, temperatures mitjanes superiors a les corresponents a l’època de l’any, i també una anomalia positiva en pluviometria, que preveu una precipitació lleugerament superior a la mitjana de l’època.

El nou e-RVC: mesures per a la traçabilitat

També s’han presentat les novetats del nou e-Registre Vitivinícola de Catalunya que, entre d’altres, incorporarà l’ús de les TIC per garantir la traçabilitat del raïm al celler; es rebrà un missatge al mòbil avisant de la pesada; hi haurà la possibilitat d’entrar les pesades informant de les parcel·les d’on prové el raïm amb un màxim de quatre parcel·les, i es podran modificar tots els camps de la pesada, però sempre quedarà registrat i notificat; quedarà, així, un històric de totes les altes i baixes de les pesades.

2  

Imatges

Representants del Departament d'Acció Climàtica i sector reunits en el marc de la VIII del Taula del Cava celebrada a Vilafranca del Penedès

Representants del Departament d'Acció Climàtica i sector reunits en el marc de la VIII del Taula del Cava celebrada a Vilafranca del Penedès 627825

Foto 1

Foto 1 579903

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia