Igualtat i Feminismes

Arrenca el cicle de jornades 25N amb violències sexuals a Lleida

Arrenca el cicle de jornades 25N amb l'acte sobre violències sexuals a Lleida

query_builder   15 novembre 2022 19:00

event_note Nota de premsa

Arrenca el cicle de jornades 25N amb l'acte sobre violències sexuals a Lleida

  1. Entre el 15 i el 24 de novembre se celebren a Lleida, Girona, Manresa, Tarragona i Amposta 5 trobades que posen el focus en les violències sexuals, violència obstètrica, vicària, violència a l'esfera política i pública, i violències masclistes digitals.
  2. “La responsabilització de tots els homes en l'exercici de les violències, en la renúncia de privilegis masclistes, és el camí per acabar amb el masclisme, cal treballar per la promoció de masculinitats antimasclistes i igualitàries, des dels zero anys”, subdirector de Sensibilització i Prevenció de les Violències Masclistes, Rubén Sánchez Ruiz.

Lleida va acollir ahir 'L’Impacte de les violències sexuals en el jovent', la primera de les jornades que el Departament d’Igualtat i Feminismes ha organitzat arreu del territori en el marc del 25 de novembre, Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. El cicle de jornades sota el nom "L’abordatge de les violències masclistes: nous àmbits, nou paradigma” arribarà a Girona, Manresa, Tarragona i Amposta del 16 al 24 de novembre. 

Les modificacions conceptuals i legals dels darrers anys sobre les violències masclistes suposen nous reptes en la intervenció. Tal com ha explicat el subdirector de Sensibilització i Prevenció de les Violències Masclistes, Rubén Sánchez Ruiz, “amb aquest cicle volem posar de manifest les novetats que va comportar la llei 17/2020, més amplia i amb nous àmbits respecte a l’anterior, com ara el de les violències masclistes digitals o institucionals. Volem fer pedagogia, donar instruments per al seu abordatge, i treballar en la prevenció i la reparació de totes les formes de violència masclista”. En aquest sentit, les jornades aprofundiran en el nou marc conceptual i legal per a l'abordatge de les violències masclistes, posant el focus en cinc qüestions específiques: violències sexuals, violència obstètrica, violència vicària, violència a l'esfera política i pública, i violències masclistes digitals.

En aquest cas, la jornada a Lleida tractava específicament sobre les violències sexuals, problemàtica que també protagonitza la campanya 25N d’enguany del Departament, “s'emmarca en la denúncia de les violències sexuals, especialment aquelles més invisibilitzades que passen en l’entorn privat, amb la parella, l’exparella o una persona coneguda com a agressor” ha explicat el subdirector.

Per la seva banda, el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha assenyalat que, en la voluntat de tirar endavant la transformació feminista i de combatre la xacra de les violències masclistes i sexuals, “treballar en l’entorn del jovent és del tot necessari, perquè, d’una banda, aquest col·lectiu també n’és objecte i subjecte, i, d’una altra, perquè és molt important incidir en l’element de la conscienciació dels i les joves, especialment pel que fa a l’ús i els continguts de l’entorn multimèdia amb què es relacionen”. Sobre aquest darrer punt, Solé ha afirmat que, “malgrat és cert que els nous formats multimèdia són eines que possibiliten actituds i continguts masclistes entre el jovent i que s’hi ha d’incidir per redreçar-ho, s’ha d’evitar la revictimització dels joves, perquè les violències masclistes i sexuals es donen en tots els altres entorns, àmbits i col·lectius de la societat”. 

A Catalunya, segons dades dels Mossos d’Esquadra, el 85% de les persones que han patit violència sexual són persones feminitzades i un 100% d’aquestes violències han estat exercides per homes. Tal com ha detallat a les jornades Selene Garcia Sanagustín, de la Cooperativa Candela, aquest fet és clau també entre els joves, "la majoria de vegades quan abordem les violències sexuals als centres educatius ens centrem en les persones susceptibles de patir-les i hauríem de començar a enfocar cap a una altra banda, enfocar la prevenció cap aquelles persones que són susceptibles d'exercir-la". Un enfocament que comparteix la conselleria tal com ha explicat el subdirector de Sensibilització i Prevenció de les Violències Masclistes, “la responsabilització de tots els homes en l'exercici de les violències, en la renúncia de privilegis masclistes, és el camí per acabar amb el masclisme, cal treballar per la promoció de masculinitats antimasclistes i igualitàries, des dels zero anys”.

El Departament d’Igualtat i Feminismes està treballant en l’elaboració d’una estratègia nacional de prevenció contra les violències masclistes, un pla estratègic que entén la prevenció de forma estructural i posa el focus en les causes d'aquesta analitzant les interseccions amb tots els eixos de discriminació. "Atacarà les causes estructurals de les violències masclistes com ara poden ser els mites de l'amor romàntic, la masculinitat hegemònica o els prejudicis amb una sèrie de processos participatius i transversals, perquè només sumant esforços i prioritzant recursos podrem fer accions continuades de prevenció que tinguin un major impacte en la societat" ha explicat Rubén Sánchez. L’estratègia nacional de prevenció promourà mesures, actuacions, serveis i programes per a totes les formes i àmbits de les violències masclistes, que prevegi tota la diversitat de dones i l’especificitat de cada col·lectiu i que mobilitzi els homes en la seva responsabilització i transformació, amb la promoció de les masculinitats antipatriarcals, el compromís amb les lluites feministes i el rebuig als privilegis masclistes. "La prevenció ha d'anar des del nivell més individual fins al més comunitari" ha sentenciat el subdirector.

També ha participat en la jornada la directora dels Serveis territorials d'Igualtat i Feminismes a Lleida, Elena Fuses Navarra, que ha conclòs l'acte reconeixent la tasca dels set SIAD que hi ha a la demarcació de Lleida, "referents pel que fa a totes les consultes que les dones i joves poden tenir, també en el cas de les violències masclistes i les violències sexuals en particular".

2  

Imatges

Participants de les jornades

Participants de les jornades 340321

Arrenca el cicle de jornades 25N amb violències sexuals a Lleida

Arrenca el cicle de jornades 25N amb violències sexuals a Lleida 253881

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia