Justícia, Drets i Memòria

.

Ubasart aposta per un Codi civil modern que garanteixi i reforci drets bàsics per a la ciutadania

query_builder   16 novembre 2022 16:50

event_note Nota de premsa

Ubasart aposta per un Codi civil modern que garanteixi i reforci drets bàsics per a la ciutadania

  1. La consellera ha inaugurat les jornades “20 anys del Codi civil de Catalunya”
  2. Ubasart ha subratllat que estudiaran el marc competencial per tal d’avançar en matèria de drets, posant èmfasi en l’habitatge i en la igualtat de gènere

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha inaugurat avui les jornades “20 anys del Codi civil de Catalunya” en celebració del vintè aniversari del recull del dret civil català. Les jornades, organitzades pel Departament de Justícia, Drets i Memòria, tenen lloc avui, dia 16 de novembre, i demà, dia 17, a l’Auditori del Districte Administratiu de Barcelona.

“La defensa del dret propi ha estat sempre una peça clau de l’autogovern, i el reconeixement del Codi civil va plantejar ben aviat la necessitat de modernitzar el nostre dret civil històric”, ha dit Ubasart en les seves primeres paraules.

La convenció té com a objectiu posar sobre la taula la rellevància del nostre Codi civil a partir d’un conjunt de taules rodones, col·loquis i intervencions centrades en temàtiques com el dret de les persones i les famílies, el dret de successions, els drets reals, les obligacions i els contractes, o el futur del Codi civil.

La consellera ha destacat que “la voluntat política és utilitzar el Codi civil per a garantir i reforçar drets bàsics. Estudiarem totes les escletxes del nostre marc competencial per avançar en matèria de drets de la ciutadania, posant un especial èmfasi en l’habitatge i en la igualtat entre homes i dones. Volem un Codi civil modern i actualitzat, que sigui instrument de progrés”.

Per la seva banda, la directora de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació, Immaculada Barral, serà l’encarregada de moderar la darrera sessió així com de cloure aquests dos dies de jornades.

Un Codi civil que avança i s’adapta al context social

La Llei del Codi civil de Catalunya, aprovada l’any 2002, recull el dret civil català i culmina les bases de la societat civil i el món jurídic en el nostre territori a partir de sis llibres, l’últim aprovat el 2012. “Cal continuar dotant de contingut el llibre sisè per completar la seva tasca codificadora. Tot i això, no podem oblidar una altra qüestió important: l’actualització de la regulació civil. El model de l’actual Comissió de Codificació permet un treball de revisió i millora legislativa que augmenta la qualitat normativa de les lleis”, ha recalcat Ubasart.

2  

Imatges

.

. 52980

.

. 45753

`