• El president Aragonès i el conseller Balcells s’han reunit amb els membres del Patronat de Biocat per parlar del futur Hub de Teràpies Avançades
El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia, i el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, han visitat Biocat després que dimarts passat l’executiu encarregués al Departament de Salut la creació del Centre de Teràpies Avançades de Catalunya, una infraestructura clau del Hub de Teràpies Avançades.
“A Catalunya tenim un potencial extraordinari per desenvolupar el sector de teràpies avançades i posar-nos a la primera línia del que és la frontera de coneixement i aplicació de coneixement en matèria de salut a nivell mundial”, ha remarcat el president Aragonès en el transcurs de la visita. En aquesta mateixa línia, ha posat de relleu “l’excel·lència” dels centres de recerca, el sector industrial en l’àmbit farmacèutic, els hospitals i el sistema públic de salut, així com de les startups de l’àmbit de la biomedicina. El president ha explicat que amb aquest Centre de Teràpies Avançades de Catalunya, “el que fem és sobretot construir ponts, perquè el coneixement que es produeix als laboratoris i centres de recerca arribi de forma pràctica a la indústria, als hospitals i al servei públic de salut”.
“D’entrada tindrà una inversió de 60 milions d’euros, que es farà durant els propers 3 anys”, ha explicat Pere Aragonès que ha assenyalat que avui mateix s’ha fet l’encàrrec a Biocat “perquè dinamitzi els actors d’aquest hub de les teràpies avançades”. “És una aposta pel Govern que farem conjuntament amb la resta d’actors del sistema de la biomedicina a Catalunya”, ha reblat. Amb aquest “pas important”, ha dit el president, “el que estem fent és esgarrapar coneixements al futur per portar-los a Catalunya”.
Per la seva banda, el conseller Balcells ha remarcat que “al final d’aquest procés, el que hi ha són els pacients i la millora de la seva qualitat de vida. L’objectiu és l’aplicabilitat de la recerca, que aquesta es converteixi en producte sanitari i pugui millorar malalties”.
Visita a l’IBEC
Durant la visita, el president i el conseller han pogut conèixer de primera mà diversos exemples de l’aplicació de la bioenginyeria en el desenvolupament de teràpies avançades. Concretament han visitat els laboratoris del grup de recerca Pluripotència per a la Regeneració d’Òrgans, ubicats dins dels espais de recerca interdisciplinaris de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), liderat per la Dra. Núria Montserrat, que treballa en l’àmbit de l’enginyeria de teixits i la medicina regenerativa.
Aragonès i Balcells s’han reunit posteriorment amb els membres del Patronat de Biocat, l’entitat coordinadora del futur Hub de Teràpies Avançades, per presentar el projecte davant els principals representants de la BioRegió (l’ecosistema de ciències de la vida i la innovació en salut de Catalunya), i tractar les passes següents a dur a terme abans que, al febrer, es tanqui la definició del projecte i s’iniciï l’execució del seu pla operatiu.
El Hub de Teràpies Avançades
Després de l’encàrrec del Govern al Departament de Salut perquè es constitueixi el Hub de Teràpies Avançades, Biocat assumeix la coordinació del projecte. Des d’ara i fins al febrer de 2023 es treballarà en el disseny i concreció de tots els detalls de la iniciativa, moment en que començarà l’execució del seu pla operatiu.
El Hub estarà format pels principals agents del sistema d’R+I que fan recerca en teràpies avançades, des d’on es genera la invenció d’aquestes tecnologies; i pel propi Centre de Teràpies Avançades de Catalunya, que serà la infraestructura que, fent ús dels espais i capacitats existents al Banc de Sang i Teixits, s’encarregarà de la validació i els escalats preindustrials. I es farà garantint en tot moment la connexió entre la recerca i el desenvolupament posterior i la comercialització d’aquestes teràpies per part del sector privat.
El nou Hub inclourà també les empreses especialitzades en teràpies avançades que formen part del teixit industrial de Catalunya; així com el propi Sistema de Salut, que garantirà la necessària translació i validació clínica, i l’adopció i implementació d’aquestes tecnologies.
Tot plegat, doncs, estarà coordinat institucionalment per Biocat, qui identificarà i alinearà els agents de la BioRegió, públics i privats, que formin part del Hub. I des d’on es treballarà per garantir tota la cadena de valor, des de la seva generació i desenvolupament fins l’accés al mercat i al Sistema de Salut, així com el retorn i accés d’aquestes teràpies al sistema públic en les adequades condicions i preus. Des de la coordinació del Hub s’impulsaran tots aquells projectes estratègics en teràpies avançades necessaris per al sistema, cercant-ne les fonts de finançament i afavorint i intensificant la col·laboració pública-privada. I també es dinamitzaran i projectaran internacionalment les capacitats i potencialitats del Hub.
La BioRegió de Catalunya
Catalunya disposa ja d’un nivell científic de teràpies avançades i bioenginyeria molt elevat, comparable al d’altres països europeus quant a la producció científica. Alhora, compta amb un teixit clínic i hospitalari de primer nivell, amb un elevat potencial investigador i d’execució d’assaigs clínics innovadors.
En aquest sentit, Catalunya necessita consolidar un ecosistema que garanteixi el desenvolupament de les teràpies avançades en tota la seva cadena de valor, des de la recerca a la producció industrial, tot passant per les fases preclíniques i els processos de validació.
És per aquest motiu que el Sistema de Salut ha d’esdevenir un actor clau en l’ecosistema pel que fa a l’adopció, el finançament i l’accés dels pacients a aquestes tecnologies avançades. I alhora cal aprofitar la seva capacitat tractora d’innovació, tot millorant la connexió amb el sistema de recerca i el teixit industrial.
Amb tot això, Catalunya té l’ambició de consolidar-se com un país de referència a nivell mundial en la producció i desenvolupament de teràpies avançades, desenvolupant una indústria pròpia en un sector d’alt interès estratègic.