President

El president, durant la seva intervenció en l'acte

Catalunya compta amb 9.155 empreses estrangeres, rècord de la sèrie històrica i un 2,8% més que abans de la pandèmia

query_builder   17 novembre 2022 19:30

event_note Nota de premsa

Catalunya compta amb 9.155 empreses estrangeres, rècord de la sèrie històrica i un 2,8% més que abans de la pandèmia

  1. El president Aragonès ho ha anunciat a l’acte Catalunya, oportunitats de futur i ha donat a conèixer que aquestes empreses representen el 18,5% de l’ocupació de Catalunya, segons un estudi d’ACCIÓ
  2. Pere Aragonès, acompanyat pels consellers Torrent i Mas, ha encapçalat aquest dijous a la tarda al Palau de la Generalitat l’acte amb la presència d’uns 150 directius de companyies estrangeres establertes al país
  3. El conseller Torrent ha explicat que ACCIÓ treballa actualment amb una cartera de més de 600 projectes d’inversió estrangera, la xifra més alta de la sèrie històrica

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que “hi ha 9.155 empreses estrangeres establertes a Catalunya” (dades 2022), un 2,8% més que abans de la pandèmia (2019, la darrera vegada que es va actualitzar aquest indicador). Es tracta de la xifra més alta de la sèrie històrica de multinacionals amb presència a Catalunya segons un estudi d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball.

El president Aragonès, durant la seva intervenció en l'acte. Autor: Arnau Carbonell
El president Aragonès, durant la seva intervenció en l'acte. Autor: Arnau Carbonell
{"name":"2022/11/17/19/39/dc4c87ee-5193-44c2-b4a0-a2700a5310d9.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":104235}

Pere Aragonès ha posat en relleu que aquestes dades són “una mostra clara que som un país obert al món, un país d’oportunitats, de prosperitat”. Així mateix, ha remarcat el fet que “en un context tan complex com el dels darrers anys, davant la crisi global més gran de les darreres dècades, en un món ple d’incerteses, les empreses estrangeres continuen apostant per Catalunya”. “Davant les incerteses globals, les certeses de Catalunya”, ha reblat.

El cap de l’Executiu ha fet públiques aquestes dades durant l’acte Catalunya, oportunitats de futur, que ha tingut lloc aquesta tarda al Palau de la Generalitat, i que ha comptat amb la participació d’uns 150 directius i directives d’empreses estrangeres establertes al país -com Microsoft o American Axle & Manufacturing (AAM), que han explicat per què van decidir invertir a Catalunya-. La trobada ha servit per reivinidcar els actius de Catalunya com un dels territoris més dinàmics d’Europa pel que fa a la captació d’inversió estrangera, la importància de les inversions de les multinacionals al nostre país i fer networking.

Pere Aragonès també ha subratllat que “estem davant d’un ecosistema consolidat i que manté un gran dinamisme”, perquè el 23% d’aquestes empreses s’han creat fa menys de 5 anys, i alhora “consolidat, perquè s’observa un creixement continuat al llarg dels anys”. En aquesta mateixa línia, el president ha explicat que “les filials estrangeres establertes al país han crescut un 60% respecte al 2014”, any en què es van començar a analitzar aquestes dades. I ha assenyalat que aquestes dades mostren que “generem confiança i certesa a nivell internacional”.

El conseller Torrent, durant el seu parlament. Autor: Arnau Carbonell
El conseller Torrent, durant el seu parlament. Autor: Arnau Carbonell
{"name":"2022/11/17/19/42/8e27ecb4-4a19-442d-b9b4-ad09bed51ea2.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":100747}

Durant l’acte, que també ha comptat amb la presència del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; de la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, i del secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, s’ha destacat la trajectòria de l’agència, que va posar en marxa el 1985 els serveis de finestreta única per facilitar la inversió d’empreses estrangeres a Catalunya.

Durant la seva intervenció, el conseller Torrent ha destacat que “des del Govern concebem la captació d'inversió estrangera com un factor estratègic per encarar els reptes del país com la reindustrialització o la transformació verda i digital del sistema productiu”. El titular d'Empresa i Treball ha subratllat que l'atracció d'inversió estrangera “és una prioritat per al Govern” i en aquest sentit ha anunciat que “actualment ACCIÓ treballa amb una cartera de 613 projectes d’inversió estrangera, la xifra més alta de la sèrie històrica”.

Es tracta d’un 56% més de projectes respecte al 2020, fet que demostra l’interès creixent de les empreses estrangeres cap a Catalunya. La meitat de projectes que s’estan treballant són de tipus industrial, la principal prioritat del Departament d’Empresa i Treball, mentre que el 40% són greenfield, és a dir, empreses que encara no estan presents al nostre país.

Catalunya, el hub d’empreses estrangeres al sud d’Europa

L’informe elaborat per ACCIÓ posa de manifest la contribució de les multinacionals estrangeres a la creació d’ocupació de qualitat i cohesió social, ja que les 9.155 empreses ubicades a Catalunya representen el 18,5% de l’ocupació del país. Es tracta de companyies que provenen de 90 països diferents, destacant França (13,6%), Alemanya (12,2%), Estats Units (13,0%) i Regne Unit (10,5%). Per nombre d’empreses, els sectors vinculats a la indústria més rellevants són els de les TIC i digitalització de la indústria, així com el de la maquinària i els béns d’equipament, que representen el 17% del conjunt de filials d’empreses estrangeres. Un fet clau que contribueix a l’objectiu de reindustrialització i transformació digital impulsat pel Govern.

Una nova finestra que connecta Catalunya i el món

En el marc de l’acte Catalunya, oportunitats de futur, el secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos, ha destacat l’impuls als canals digitals per part d’ACCIÓ per reforçar el suport a les empreses estrangeres amb projectes d’expansió a Catalunya. Així, ha anunciat la renovació del web www.catalonia.com, el portal de posicionament i promoció internacional del país que es va posar en marxa l’any 1996 i que ara s’actualitza des d’un punt de vista tecnològic i estratègic amb nous continguts específics.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia