Salut

El conseller Balcells durant la seva compareixença al Parlament.

Balcells: "La proposta de pressupost 2023 inclou 1.000M€ més a Salut per consolidar plantilles, mantenir el nivell assistencial i afrontar els grans reptes"

query_builder   17 novembre 2022 17:08

event_note Nota de premsa

Balcells: "La proposta de pressupost 2023 inclou 1.000M€ més a Salut per consolidar plantilles, mantenir el nivell assistencial i afrontar els grans reptes"

  1. En la seva primera compareixença a la Comissió de Salut al Parlament, ha avançat que el reforç de l’atenció primària i la millora de les condicions laborals dels professionals seran dos dels eixos prioritaris
  2. Manel Balcells també ha anunciat que en els pròxims tres anys Salut disposarà de 802 M€ addicionals dels fons europeus Next Generation per a projectes finalistes de transformació del sistema
El conseller Balcells durant la seva compareixença al Parlament.{"name":"2022/11/17/17/13/e912e656-70ce-460a-8695-06081ebec1c0.JPG","author":"Parlament","type":"0","location":"0","weight":913238}

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha presentat aquest matí els principals objectius i actuacions del Departament de Salut al Parlament de Catalunya. En la seva primera compareixença a la Comissió de Salut, Balcells ha destacat els cinc grans reptes del sistema sanitari, que passen per abordar les desigualtats; captar i retenir professionals; garantir el finançament; millorar l’accessibilitat i, finalment, apoderar les persones.

Pel que fa al finançament, el titular de Salut ha afirmat que “el sistema sanitari català està infrafinançat i hem de treballar perquè això no passi” i ha avançat que el Govern vol consolidar 1.000 milions d’euros addicionals als pressupostos de la Generalitat del 2023 respecte del 2022, en un exercici per consolidar amb “fons propis”, els recursos extraordinaris per a la pandèmia de la COVID-19, que procedien dels Fons COVID i que l’Estat ha eliminat.

“Els diners, que venien de la COVID-19, la previsió és que es consolidin en els pressupostos propis de la Generalitat. Això, per entendre’ns, és el que no ha passat a Madrid i així estan. Això és el que no passarà aquí, a Catalunya, si depèn de nosaltres” ha subratllat el conseller, que ha explicat que “aquests diners han de permetre consolidar l’increment de plantilles, mantenir el nivell assistencial que tenim i afrontar els grans reptes de Salut”. Balcells ha deixat clar que aquesta partida es podrà consolidar si s’aproven els pressupostos del 2023: “Que s’aprovi que tinguem instruments, depèn més de vostès que de mi”, adreçant-se als diputats presents a la sala.

En la seva compareixença també ha desgranat els sis grans àmbits prioritaris del seu Departament: l’atenció primària; els professionals, la recerca i la innovació, l’atenció integral social i sanitària; la salut mental, i la salut pública.

Pel que fa a l’atenció primària, el titular de Salut ha recalcat que serà una prioritat del Departament i és per això que treballarà, entre altres aspectes, per reforçar la promoció, prevenció i salut comunitària i també per incorporar nous perfils professionals, com fisioterapeutes, nutricionistes-dietistes i higienistes dentals, per fer un abordatge més comunitari de la salut. En aquesta línia ha explicat que “l’encaix d’aquests nous perfils és un repte que hem d’anar abordant amb un principi bàsic: l’autonomia de gestió que hem de donar als equips d’atenció primària”.

En el capítol dels professionals, el conseller ha subratllat que “tenim un repte de país. Els professionals són un pilar bàsic de l’estat de benestar. S’han de sentir ben tractats i reconeguts”. En aquest sentit, ha dit que cal elaborar el mapa de necessitats dels professionals a l’àmbit del SISCAT i que, probablement, això evolucioni cap a un Observatori de professionals. “Hem de millorar les condicions de treball dels i les professionals. És imprescindible tractar millor els nostres metges i metgesses, els nostres infermers i infermeres”, ha reblat Balcells.

802 M€ addicionals en els pròxims tres anys

Un altre àmbit prioritari serà el de recerca i innovació. El conseller ha anunciat que en els pròxims tres anys Salut disposarà de 802 milions d'euros addicionals en el pressupost provinents dels fons europeus Next Generation per a projectes finalistes de transformació del sistema. “Aquests 802 M€ es podran sumar en el pressupost de Salut i ens podran ajudar a transformar el sistema”.

Un altre dels àmbits claus serà el de l’atenció integral social i sanitària, i és per això, que Balcells ha detallat que es treballarà per la individualització de l’atenció, especialment en l’entorn domiciliari de la persona. En aquest sentit, ha anunciat la creació de l’Agència d’atenció integral de salut i social, que té com a màxima prioritat la cura i l’atenció de les persones al domicili i a la comunitat.

En la seva compareixença, el conseller ha afirmat que “en salut mental hi ha molts deures a fer” i que serà un dels àmbits prioritaris. ”Cal treballar cap a una atenció més preventiva, proactiva, i comunitària prioritzant de manera clara l’atenció als infants i joves”.

Finalment, ha posat l’accent en la salut pública, un dels sis àmbits prioritaris de Salut. Balcells ha dit que continuarà apostant per desenvolupar l’estratègia de Salut a totes les polítiques i per desplegar de manera efectiva l’Agència de Salut Pública de Catalunya, entre altres projectes.

El conseller ha acabat la seva intervenció posant en relleu la tasca de transformació del sistema. “Cal transformar i orientar el sistema, dotant-lo d’agilitat i flexibilitat per poder fer front a situacions canviants i a reptes que es poden plantejar derivats del context actual i de futurs”; cal treballar “cap a un nou model encaminat a transformar el sistema, equilibrant a tot el territori la disponibilitat de professionals i tecnologies, garantint un nivell adequat de qualitat assistencial i aprofitant al màxim els recursos disponibles.

Barcelona, 17 de novembre de 2022


1  

Imatges

El conseller Balcells durant la seva primera compareixença a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya.

El conseller Balcells durant la seva primera compareixença a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya. 913238

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia