Justícia, Drets i Memòria

.

La 34a edició del Premi Marraco a Lleida reuneix les millors obres fetes als tallers artístics de les presons

query_builder   18 novembre 2022 10:41

event_note Nota de premsa

La 34a edició del Premi Marraco a Lleida reuneix les millors obres fetes als tallers artístics de les presons

141 obres de pintura, escultura i ceràmica s’han presentat al certamen més antic dels centres penitenciaris de Catalunya, organitzat per la presó de Ponent

La mostra es podrà visitar a l’Institut d’Estudis Ilerdencs fins al 18 de desembre

La presó de Ponent presenta 41 peces

La Sala Espai IX de l’Institut d’Estudis Ilerdencs exhibirà a partir d'avui una selecció de les millors pintures, escultures i ceràmiques fetes als tallers artístics dels centres penitenciaris. Són una mostra de les 141 obres que s’han presentat a la 34a edició del Premi Marraco. El muntatge de l’exposició l’ha fet un grup d’interns de la presó de Ponent, que durant dos dies han estat col·locant les peces seleccionades. Un cop finalitzada l’exhibició també s’ocuparan del desmuntatge.

El Marraco –que porta el nom d’un drac, un dels personatges més populars i representatius de la ciutat de Lleida– és el concurs artístic més antic de les presons, que cada any organitza el Centre Penitenciari Ponent, amb la col·laboració de la Diputació i l’Ajuntament de Lleida, el Cercle de Belles Arts i l’Associació d’Arts de Ponent.

Un jurat del qual prenen part artistes locals ha escollit els guanyadors, que han estat distingits amb els primers, segons, tercers premis i tres premis especials per les obres que s’hagin inspirat en “la maleta”, que ha estat la temàtica escollida aquest any.

Enguany han concursat interns del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona (Wad-Ras), Quatre Camins, Brians 2, Mas d’Enric, Lledoners, Puig de les Basses així com també del centre amfitrió i del Centre Penitenciari d’Andorra.

L’exposició del Premi Marraco, que va inaugurar ahir la directora general d’Afers Penitenciaris, Paula Montero, a l’Espai IX de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, es podrà visitar fins al 18 de desembre.

Els premiats en aquesta edició

El primer premi en la modalitat d’escultura ho ha guanyat un intern de la presó de Ponent, José Luis R.P. En la categoria de pintura, el primer guardó ha estat per un pres del Centre Penitenciari d’Andorra, Marc P. G. Finalment, el primer premi en la modalitat de ceràmica ha estat per l’intern del Centre Penitenciari Mas Enric Miguel Ángel C. T.

L’origen del certamen, un intern premiat en un concurs de festa major

El Premi Marraco té el seu origen en la participació d’un intern de la presó de Lleida en un concurs de pintura amb motiu de la Festa Major de la ciutat. La seva obra va guanyar el premi i aquella fita va inspirar l’organització d’un concurs propi per a les persones privades de llibertat, el 1987.

Tallers artístics a totes les presons

Tots els centres penitenciaris de Catalunya disposen de tallers artístics conduïts pels monitors artístics, que fan l’acompanyament pedagògic. N’hi ha cinquanta, agrupats per disciplines en tallers d’arts plàstiques, arts visuals i comunicació, i arts escèniques. L’activitat artística fomenta l’adquisició de normes, valors, i actituds prelaborals i tenen un gran valor terapèutic.

2  

Imatges

Un moment de la inauguració del Premi Marraco

Un moment de la inauguració del Premi Marraco 13710876

Inauguració del Premi Marraco

Inauguració del Premi Marraco 14296328

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia