Justícia, Drets i Memòria

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González.

La consellera Ubasart reivindica la determinació per identificar tots els represaliats pel franquisme

query_builder   20 novembre 2022 13:47

event_note Nota de premsa

La consellera Ubasart reivindica la determinació per identificar tots els represaliats pel franquisme

  1. S’afegeixen 62 noves víctimes al Memorial de les Camposines (La Fatarella) en l’homenatge anual als combatents de la Batalla de l’Ebre
  2. La consellera Ubasart ha destacat el paper dels brigadistes internacionals “que van venir a lluitar en favor de la democràcia i dels valors republicans”

El Departament de Justícia, Drets i Memòria, mitjançant la Direcció General de Memòria Democràtica, ha celebrat avui l’homenatge anual als combatents de la Batalla de l’Ebre. L’acte, presidit per la consellera Gemma Ubasart i González, ha tingut lloc al Memorial de les Camposines, a La Fatarella (Terra Alta). Entre els assistents a l’acte, han destacat diversos familiars de brigadistes internacionals, vinguts des d’Anglaterra, Irlanda i Estats Units.

Com cada any, l’homenatge ha consistit en la inauguració d'una placa amb els noms de seixanta-dos soldats inscrits recentment al Cens de persones desaparegudes, dels quals se sap o es pot suposar que van morir o desaparèixer en el transcurs de la Batalla de l'Ebre. Amb els noms d’enguany, el nombre d’inscrits a les plaques que es pot veure en aquest memorial suma un total de 1.752 persones en 24 plaques.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha agraït la tasca imprescindible dels brigadistes internacionals. En paraules seves, “mai agrairem prou el compromís de milers de persones d’arreu del món que van venir a casa nostra a lluitar en favor de la democràcia i dels valors republicans. Dones i homes moguts pels ideals universals de llibertat i de justícia. Més de 80 anys després, el seu record segueix ben viu, i ens inspira”.

Així mateix, Ubasart ha destacat la determinació a l’hora d’invertir en polítiques públiques de memòria. “No pararem fins que tinguem a totes les persones identificades. Aquí, a les Camposines, i arreu del país” ha afirmat. En aquest sentit, la consellera ha anunciat que “en pocs dies” es presentarà el nou mapa de fosses, “un instrument utilíssim per a garantir el dret dels ciutadans i ciutadanes a conèixer els fets de la guerra civil i el franquisme”.

Durant l’homenatge s’han llegit en veu alta els noms de les víctimes i els familiars de les persones recordades han fet una ofrena floral al Memorial. Montse Castellàhi ha posat la música. A més de la intervenció de la consellera, Gemma Ubasart, també ha pronunciat unes paraules l’alcalde de la Fatarella, Francisco Blanch, i Jaume Solà, representat dels familiars dels desapareguts. La conductora de l’acte, Lídia Berbis, ha llegit el discurs enviat per Nancy Philips, representant dels Brigadistes Internacionals desapareguts.

L’acte està organitzat conjuntament per la Generalitat, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i l’Ajuntament de la Fatarella.


El Memorial de les Camposines

El Memorial de les Camposines, inaugurat l’any 2005, està situat als peus de l’ermita de Sant Bartomeu, a la Fatarella (Terra Alta). L’espai recrea un búnquer i està construït sobre una antiga trinxera de la Batalla de l’Ebre. El Memorial està dedicat a tots aquells que van participar en la batalla, sense distincions d’ideologies, bàndols o origen.

Les Camposines era el lloc de pas entre la ribera del riu Ebre i la primera línia del front republicà durant la Batalla de l’Ebre. Era un punt estratègic per fer arribar els subministraments necessaris per als combats i per a l’evacuació dels ferits. El novembre de 1938, ara fa 84 anys, la zona va ser ocupada finalment per l’exèrcit franquista. En els 115 dies transcorreguts entre el 25 de juliol i el 16 de novembre de 1938, el combat va arruïnar pobles i camps, i s’estima que va deixar un balanç de més de 30.000 morts, 75.000 ferits i 15.000 presoners.

A més de les plaques amb els noms dels desapareguts en la batalla, la construcció conté un dipòsit –restringit al públic– on es guarden les restes no identificades dels soldats que es troben en diferents punts del territori.

El monument forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya i dels Espais de Memòria de la Batalla de l’Ebre, que gestiona el COMEBE.

5  

Imatges

.

. 205082

.

. 153931

.

. 180563

.

. 128884

.

. 222255

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia